Hírek, beszámolók

Búcsúzik a Fantomtól a Guinness-rekorder színész

Vasárnap lép utoljára a Majestic Színház színpadára George Lee Andrews, aki az 1988-as Broadway-premier óta tagja Az operaház fantomja szereplőgárdájának.

A színész rekordot jelentő 9382 alkalommal játszott az előadásban. Először kisebb szerepekben tűnt fel, aztán hosszú-hosszú évekre kibérelte magának a két igazgató szerepének egyikét. (Búcsúelőadásán Monsieur André szerepében lép majd színpadra.) A New York Times információi szerint a Fantom-előadásokat a világpremier óta is rendszeresen figyelemmel kísérő rendező, Hal Prince ragaszkodott hozzá, hogy a 68 éves színész szerződését ismét meghosszabbítsák, Cameron Mackintosh producer viszont a vérfrissítés mellett döntött.

A New York Times elemzése kitér arra is, hogy George Lee Andrews rekord hosszúságú szériája nagyban köszönhető a Fantom minden Broadway-rekordot megdöntő sikerének. Az 1988-as Broadway-premierkor körülbelül 10 évet jósoltak az előadásnak. (Ugyan már több olyan Broadway-előadás van, ami ezt meg tudta haladni, a 10 éves széria még mindig ritkaságszámba megy.) A Fantom bemutatásakor az A Chorus Line tartotta a Broadway-rekordot a maga 13 évével. A későbbi “nagyágyúk” közül a Macskák ekkor ötödik éve volt színpadon a Broadway-n, a Nyomorultakat pedig mindössze egy évvel korábban debütált New Yorkban.

George Lee Andrews mellett a másik színházigazgató, David Cryer, valamint a Piangi szerepét alakító Evan Harrington is a ma esti előadáson búcsúzik. Előbbi 5, utóbbi 3 évig játszott az előadásban.

fotó: Joan Marcus

Kapcsolódó tartalmak

Miss Saigon – első szereposztás (Budapesti Operettszínház)

Schmidt Barbara

Hirtelen, a Nő! – Nagy Sándor zenés estje

Volf Anna

Békéscsabán az Aida

admin

A magyar dal napja – Hatodszor a hazai zene és előadók jegyében

Volf Anna

Silent Night – Serbán Attila karácsonyi koncertje a Madách Színházban

Buchmann-Horváth Emese