Hírek, beszámolók

Budapesti Nyári Fesztivál – sajtótájékoztató

A 2012-es Budapesti Nyári Fesztivál egyik, július 13-i ősbemutatója a Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban jön létre. A darab az újabb történelmi kutatásokat veszi figyelembe, és nem a vérfürdők hősnőjét, hanem az emancipált, a birtokaival jól gazdálkodó csejtei várúrnőt, egy másféle Báthory Erzsébetet mutat be.

Bagó Bertalan rendező szerint Báthory Erzsébet koncepciós per áldozata volt, ezt domborítja ki Miklós Tibor szövegkönyve. A zeneileg a musical és az opera határán mozgó szerzemény Szomor György munkája, amit Pejtsik Péter hangszerel operazenekarra.

A fesztivál június elejétől szeptember elejéig tart, de “elő bemutatóként” már május 2-án megnyílik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratánál, ahol egész nyáron kiállítások várják a közönséget – hangzott el a programokat beharangozó sajtótájékoztatón. Csomós Miklós, főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: Budapest pénzügyi helyzete feszített, de megoldották a fő nehézségeket, mert fontosnak tartják, hogy a folyamatosság a kulturális téren megmaradjon.

A Budafoki Dohnányi Zenekar filmzene koncertjével kezdődnek a szigeti programok, A hét mesterlövésztől A tenkes kapitányáig híres filmek népszerű dallamai hangzanak el szimfonikus feldolgozásban – mondta el a Szabad Tér Színház ügyvezetője, Bán Teodóra.

A Szentivánéji tüzek és szerelmek című műsor a Múzeumok nyári éjszakájának programjához csatlakozik.

Érinthetetlenek címmel egy pop musicalt mutatnak be június 28-án, amelyben Crasht, a maffiafőnököt Egyházi Géza alakítja.

A Zorba című balett Theodorakisz zenéjére készült, Keveházi Gábor koreográfiájával. A korábbi, operaházi táncjátékot a szigeten újítják fel.

John Landis amerikai rendező 1980-ban bemutatott zenés filmvígjátékának, a Blues Brothers-nek a főszereplőit Feke Pál és Serbán Attila egy koncert-show keretében kelti új életre.

Puccini utolsó műve, a Turandot lesz az egyetlen opera a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, augusztus 12-én.

Az Abigél című tévéfilmben Tormát alakította Bánfalvy Ági. Szabó Magda története június 8-tól az ő rendezésében a másik fő helyszínen, a Városmajori Szabadtéri Színpadon látható.

Ábrahám Pál híres revü operettje, a Bál a Savoyban ugyancsak a Városmajorban kerül színre.

Warren Adler A Rózsák háborúja című fekete komédiájának magyarországi bemutatójában Détár Enikő és Rékasi Károly lép színre.

A szerencsés flótás – Békeffy, Szenes és Fényes Szabolcs darabja – után hátborzongatással zárul Bán Teodóra fesztiválprogramja: a VAMP, a vámpírmusical zeneszerzője Jake Perrine, a zenés játékot Lőrincz Levente állítja színpadra.

Daru Gábor, a Duna World intendánsa szerint a fesztivál műfaji sokféleségét jelzi a három felvételre kiválasztott előadás. Szeptemberben sugározzák a Báthory Erzsébetet, a Blues Brotherst és a Zorbát. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Sakk musical-koncert játék

admin

Esti Sláger- és Musical Show!

admin

Sztárszereposztás Ryan Murphy új musical-filmjében

Sándor Petra

Kecskeméti Katona József Színház: tizennégy bemutató az új évadban

Volf Anna

POSZT – zenés előadások a családi színházi fesztiválon

Volf Anna