Hírek, beszámolók

C'est la vie! Miskolcon

Október 3-án mutatják be a Miskolci Nemzeti Színházban Gregg Opelka nem túl ismert, de annál figyelemre méltóbb művét, a C’est la vie-t, melynek műfaji meghatározása „zenés parfé életre halálra”. Az előadást Seres Ildikó rendezi, és az egyik színésznő sajnálatos megbetegedése miatt Fatigueé szerepét is ő játssza. Dominiqueként Szibrik Bernadettet láthatjuk mellette.

A darab az ’50-es évek Párizsában játszódik, egy lerobbant kis kabaréban, ahol a tulajdonos távollétében két, a kibontakozásra már nagyon régóta vágyó művésznő zongorakísérőjük segítségével végre előadja saját – rendhagyó és semmiképpen sem visszafogott – szerzeményeit. A végeredmény pedig ez a kellemesen vicces és bájos darab, a régi francia sanzonok zenevilágával. A sajtótájékoztatón máris lehetőségünk nyílt meghallgatni egy dalt a két művésznő előadásában (melyről felvételünk a cikk alján mellékeljük is), és bátran állíthatjuk, hogy Miskolcon még mindig megéri színházba járni. A C’est la vie egyébként 2002-ben, Chicagoban debütált, majd Magyarországon a Madách Színház mutatta be, ahol maga Gregg Opelka is közreműködött, és hazánkon kívül máshol nem is játszották még Európában.

Miskolcon az első sorba jegyet váltó nézők a kabaré asztalainál foglalhatnak helyet, kapnak némi pezsgőt, és egy kicsit be is vonják majd őket az előadásba. Seres Ildikó, elmondása szerint nagyon régóta szerette volna megrendezni ezt a darabot, olyannyira, hogy már-már lemondott róla, mikor kiderült, hogy ebben az évadban mégis megkapja, mint feladatot. Eredeti szereposztásban Jancsó Dóra és Szibrik Bernadett játszották volna a két főszerepet, Jancsó Dóra azonban hirtelen lebetegedett, és 2 hónap pihenést javasolt neki a gégésze, így semmiképpen sem énekelheti végig az előadásokat. Hosszan tanakodás után magát a rendezőasszonyt vélték a legalkalmasabbnak a pótlására, hiszen komoly tapasztalattal rendelkező zenés színész, a koreográfia is részben az ő (részben pedig Érsek Judit rendezőasszisztens) munkáját dicséri, és a szövegkönyvet is alaposan ismerte már. A darab szerint viszont Dominique (azaz Jancsó Dóri szerepe) jóval fiatalabb, mint Fatigueé! Így hát a két színésznő kénytelen volt szerepet is cserélni, és bár ahol dramaturgiailag nem indokolt a csere, ott a dalokat meghagyták az eredeti felállásban, még rengeteg munka vár rájuk a bemutatóig.

„Azt hiszem, ez lesz életem legizgalmasabb premiere!” – nyilatkozta Seres Ildikó, aki immár az előadás rendezője és színésznője is.

Kapcsolódó tartalmak

Mary Poppins – Interjú Mahó Andreával

Stern Ágnes

Nyolc nagyszínpadi bemutató a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

Sándor Petra

Ha kell egy tánc…az a tangó!

Buchmann-Horváth Emese

Múzeumok Éjszakája a Víztoronynál

Buchmann-Horváth Emese

Édeskettes hármasban – Iseumi Szabadtéri Játékok

Buchmann-Horváth Emese