Interjúk

Silent Night – Interjú Serbán Attilával

Serbán Attila különleges, karácsonyi esttel kedveskedik rajongóinak 2013. december 21-én a Madách Színházban. A népszerű művésszel az előkészületek során beszélgettünk.

Rendkívül sűrű heteket, hónapokat tudhatsz Magad mögött, hamarosan pedig a Madách Színházban láthatja karácsonyi estedet a közönség. Hogyan készülsz erre az eseményre?

Valóban nagyon elfoglalt voltam az elmúlt időszakban – hozzáteszem, hála Istennek! Novemberben a Zeneakadémián énekelhettem a Carmina Buranát, ami nem mindennapi élmény volt, a decemberem pedig Radics Gigi koncertjével kezdődött, ahol meghívott vendég voltam. Emellett természetesen folyamatosan játszottam a futó darabjaimban is, és nem utolsó sorban az elmúlt két hónapban az Elfújta a szelet próbáltuk, ami jelentős átalakuláson ment keresztül a szabadtéren bemutatotthoz képest. Hatalmas munka volt, de tegnap lement a premier, ami óriási sikerrel és állótapssal zárult, úgyhogy innentől nyugodt szívvel tudok kizárólag az esttel foglalkozni.

Mindenben tökéletességre törekvő alkat vagyok, ezért ideális esetben több időt szerettem volna ezzel tölteni, de amennyit csak tudtam, előre dolgoztam. A műsort már akkor összeállítottam, amikor kibéreltük a színházat, Halkovics Áginak, a Jazz And More kórus vezetőjének is átküldtem a közös dalokhoz az anyagokat jó előre, hogy tudjanak készülni, illetve a két sztárvendéggel, Szulák Andival és Feke Palival is átbeszéltük, hogy mit fognak énekelni. Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy olyan kiváló zenészek kísérnek majd minket, akik véleményem szerint napjaink legjobb tíz magyar muzsikusa közé tartoznak.

Barátságod Feke Palival közismert. Másik vendégedre, Szulák Andreára hogy esett a választás?

Az nem is volt kérdés, hogy Pali lesz az egyik vendégem, hiszen szerettem volna a legjobb barátommal megosztani ezt az élményt. Szulák Andit pedig rendkívül nagyra tartom mind művészileg, mind emberileg. A Csináljuk a fesztivált során ismertem meg, ahol volt lehetőségünk beszélgetni párszor a felvételek során. Már ott nagyon megkedveltük egymást, aztán két évvel ezelőtt meghívott a MÜPÁ-ban tartott nagykoncertjére. Szerettem volna viszonozni ezt a felkérést. Andi és Pali is énekelnek majd szólódalokat, és természetesen előadunk majd egy-egy duettet is közösen.

Véletlen volt az időpontválasztás vagy kifejezetten karácsonyi koncertet szerettél volna?

Direkt így időzítettem. Régen volt már nagyobb szabású önálló estem, de most többre vágytam egy egyszerű koncertnél. Szerettem volna valami különlegességgel meglepni az engem kedvelő közönséget. Ezért is óriási öröm és fontos visszajelzés számomra, hogy nagyjából három hét alatt elkelt az összes jegy.

Milyen dalokra számíthat a közönség? Teljesen a karácsony jegyében telik majd az est, vagy a musical műfaja is képviselteti magát?

Olyan karácsonyi dalok hangzanak majd el egyéni hangszerelésben és új feldolgozásban, mint a Silent Night, az Ave Maria vagy az All I want for Christmas – igazából az összes nagy klasszikus szerepelni fog. A musical műfaj most csak egy dal erejéig jelenik meg Pali tolmácsolásában, ami szintén köthető a karácsonyhoz. Illetve lesznek meglepetések is, de ezek egyelőre maradjanak titokban!

Mesélnél arról, hogy mit jelent Számodra a karácsony?

Tudom, hogy ezt sokan mondják, de nekem a karácsony tényleg a kedvenc ünnepem. Kárpátaljai vagyok, Beregszászon nőttem fel, ahol igazi, kemény telek és hófehér karácsonyok vannak. Gyermekkorom ünnepeinek a hangulata még mindig nagyon élénken él bennem. Ilyenkor nálunk együtt volt a család: együtt mentünk a szüleimmel megvenni a fenyőfát, amit együtt is díszítettük, és a testvéremmel segítettünk édesanyámnak az előkészületekben. Így felnőttként is a szeretetről és meghittségről szól nekem ez az ünnep, hogy kicsit megállunk a rohanásban, és együtt töltjük az időt a szeretteinkkel, családunkkal. Ez rendkívül fontos számomra; most is igyekszem segíteni a páromnak az előkészületekben, amennyit csak tudok, és ha egyszer gyerekeim lesznek, szeretném továbbadni nekik is azokat a karácsonyi tradíciókat, amiket otthonról hoztam. Remélem, a koncerten is sikerül megteremteni ezt a hangulatot, és a nézők szép és maradandó élményeket visznek haza magukkal.

Buchmann-Horváth Emese

Kapcsolódó tartalmak

Gyermekrajzpályázatot hirdet a Szegedi Nemzeti Színház

Vincze Dániel

Bemutatták a királynő gyémántjubileumára írt dalt

Volf Anna

Célegyenesben A Vörös Pimpernel

admin

Megyei Príma-díj jelölést kapott Mészáros Árpád Zsolt

Sándor Petra

Ősbemutató is szerepel a veszprémi Petőfi Színház új évadának műsorán

Volf Anna