Hírek, beszámolók

Csudijó, csudijó…

Október 18-án volt a My fair lady bemutatója Miskolcon. Az előadást Béres Attila rendezte, Eliza szerepében Czakó Juliannát, Dr. Higginsként pedig Görög Lászlót láthatjuk. Bár önmagában egy gyönyörű darabról beszélünk, a Miskolci Nemzeti Színház ettől függetlenül is remek munkát végzett.

Szépen végigkövethető az előadás során Eliza átalakulása – Czakó Julianna nagyon ügyesen játszik: ugyanolyan hitelességgel láthatjuk általa a modortalan, tájszólásos, értetlen Elizát, mint a kifinomult, gazdag érzelmi világgal rendelkező, „nagybetűs” Nőt. Nem hiába veszi le a lábáról az előadás férfi szereplőgárdájának javarészét.

A hihetetlen átalakulás látványban is érzékelhető: amennyire koszos és csapzott kis virágárus jelenség áll előttünk kezdetben, éppen annyira gyönyörű és előkelő hölgyet találunk a színpadon a darab végén. A nézőnek valóban leesik az álla már akkor, mikor először lép ki Dr. Higginsnél alkalmi szobájából, új ruhájában, szépen megfésülködve. Az előadás díszlete pedig csak tovább hangsúlyozza a kontrasztokat, ugyanis a kellékek szinte kivétel nélkül hófehérek, esetleg szürkések.

A legtöbb jelmez is nélkülözi a színeket. Ez alól azonban kivétel például Eliza apjának (Szegedi Dezső) közmunkás láthatósági mellénye, jelenléte pedig átvitt értelemben is színt visz a darabba. Nagyon frappáns és vicces koreográfiákkal, és fáradhatatlan életkedvvel tölti be a színpadot két hű társával együtt.

A humor mellett szükséges érzelmi világról, (a darab végéig) ki nem mondott szerelemről, féltésről, és persze az Eliza sikeréért való drukkról a főszereplők nagyon szép és átérezhető alakítással gondoskodnak. Görög László a legapróbb árnyalatokig hitelesen és meghatóan szerelmes. Nagyon szépen adja át a Higgins professzorban kifejlődő érzelmeket, amint észrevétlen és öntudatlan gesztusai egyre inkább és egyre bátrabban válnak biztos vonzalommá. Vele ellentétben Szatmári György testesíti meg a józan észt és az erkölcsöt, mint Pickering ezredes. Egy igazi hűvös angol úriember láthatunk személyében.

A szöveges szerepek mellett az előadáshoz sokban hozzájárul a színház tánc- és énekkara is. A mellékszereplők, statiszták nagyon sokan vannak, mégis képesek egy egységként mozdulni, ami nagyon látványos az egyes koreográfiákban. Máshol pedig mókás jeleneteket teremtve alapozzák meg a hangulatot, biztosítják a hiteles utcai hátteret.

Az énekhangokra sem lehet panasz, a színészek a színház zenekarával harmóniában egészen különleges előadást nyújtanak, a néző pedig valószínűleg még hetekkel később is a musical dallamait fogja dúdolni, még ha előzőleg nem is ismerte őket.

Mint köztudott, a darabnak kétféle befejezése van. Az eredetiben Eliza Freddyhez megy feleségül, magára hagyva Dr. Higginst, azonban gyakorta játsszák úgy is, hogy a lány végül mégis visszatér a professzorhoz. Miskolcon is az utóbbi megoldással szembesülhetünk, egy bizonyos mértékig titokzatos, de nagyon érezhető és romantikus utolsó jelenetben.

Összefoglalva tehát a miskolci My fair lady mindenkinek szép élményt fog nyújtani, aki szereti a művészetet és a színházat. Igazán nagyszerű előadás, vagy, ahogy Eliza mondaná: csudijó.

Orosz Petra

Kapcsolódó tartalmak

Életműdíjat kap a Producerek szerzője

Volf Anna

Vámpírok bálja extra – Vámpír fogak

Nagy Péter

Amerikai komédia sajtótájékoztató

Stern Ágnes

Guinness-rekord dönthet a Rock of Ages

admin

Önmaga rekordjait dönti sorra a Szegedi Szabadtéri

Rechtenwald Kristóf