Hírek, beszámolók

Miklós Tibort és Kerényi Miklós Mátét is díjazták a színházi világnap alkalmából

A színházi világnap (március 27.) alkalmából az idén is odaítélték a Gobbi Hilda-, a Soós Imre-, a Hevesi Sándor– és a Vámos László-díjakat. Harmadszor szerepel az elismerések között az Amphiteátrum-díj, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre – közölte a hétfő esti budapesti díjátadó gálát szervező MASZK Országos Színészegyesület.

A MASZK és az Oktatási és Kulturális Minisztérium által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Lán Józsefnek, a fővárosi József Attila Színház művészének ítélték oda. A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Herczeg Adrienn, a Pécsi Nemzeti Színház tagja, valamint Kerényi Miklós Máté, a Budapesti Operettszínház művésze kapta.

A Hevesi Sándor-díjjal – a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja, a kulturális tárca és a Fővárosi Önkormányzat közös elismerésével – Bérczes Lászlót, a Bárka Színház művészeti vezetőjét, Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját és Ladányi Andrea táncművészt tüntették ki idén. Az elismerést olyan személyiségek nyerhetik el, akik tevékenységükkel jelentősen elősegítették a magyar színházművészet nemzetközi megismertetését és elismertetését.

Vámos László-díjjal Almási Tóth András rendező munkásságát jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze.

Miklós TiborHarmadszor ítélték oda az Amphiteátrum-díjat, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre. Az elismerést Miklós Tibor dalszövegírónak adományozták.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Szabó Dávid marad az Operettszínházban

Sándor Petra

Rent – mozik vetítik az utolsó előadást

admin

Egy anya története a Zeneakadémián

Buchmann-Horváth Emese

Indul a Legendák éve a Budapesti Operettszínházban

Volf Anna

Szegedi Szabadtéri – Koltay Gábor visszavonta igazgatói pályázatát

Sándor Petra