Belföld Hírek, beszámolók

Díjözön a MASZK gálaestjén

A Budapesti Operettszínház adott ismét otthont az április 4-én tartott MASZK gálának, ahol a színházi világnap alkalmából idén is odaítélték a Gobbi Hilda-életműdíjat, a Soós Imre-díjat, valamint a Hevesi Sándor-díjat.

A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Réti Erika, a kecskeméti Katona József Színház színművésze, örökös tagja. A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Dobó Enikőnek, a kecskeméti Katona József Színház tagjának és Wunderlich Józsefnek, a Vígszínház művészének ítélték oda.

A Szabadtéri Színpadok Szövetsége döntése értelmében az Amfiteátrum-díj az idei évtől Gedeon József, a szervezet tavaly elhunyt alapító elnöke nevét viseli. A Gedeon József Amfiteátrum-díjat Szomor György színész, énekes, zeneszerző, szövegíró vehette át.

A Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat Dömötör András színész, rendező, Khell Csörsz díszlettervező és Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója kapták. A Hevesi Sándor-díjat a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjának kezdeményezésére alapították 1998-ban. Az elismerést minden évben annak a három művésznek, kultúraközvetítő, társulatvezető szakembernek adják át, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért. A díjat szakmai szervezetek, színházak javaslata alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának képviselőiből álló kuratórium ítéli oda.

A MASZK Országos Színészegyesület az idei évben is a Budapesti Operettszínházban szervezte meg színházi világnapi gáláját “Színház az egész.” címmel. Az ünnepi gálaest programjában a színházi világ kiemelkedő művészei, ismert prózai művek részletei, megzenésített versek és musicalslágerek szerepeltek. Az Operettszínház külön műsorblokkal készült a Kerényi Miklós Gábor rendezte estre.

A március 27-i színházi világnap alkalmából 1999 óta minden évben megrendezett jótékonysági gálaest bevételéből a MASZK a rászoruló színészeket és az Ódry Árpád Művészotthont támogatja.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Díjátadó és ünnepi gála a Magyar Operett Napján

Buchmann-Horváth Emese

Közösségi, családi nap és nagykoncert a Margitszigeten

Buchmann-Horváth Emese

Zenés beszélgetés Zöld Csabával

Buchmann-Horváth Emese

Madách Színház sajtótájékoztató

Nagy Péter

Viva la Musical! – Az első 5 év…

Nagy Péter