Kitekintő

Dolgok, amikért érdemes élni – Improvizáció egy lista felett

Előadás a női lélek fejlődéséről, a nővé válásról, az élet pozitív és negatív oldalairól Pokorny Lia szereplésével, Horgas Ádám rendezésében a Centrál Színházban.

2017. október 6-án mutatja be a Lepkegyűjtő Produkció Duncan MacMillan „Dolgok, amikért érdemes élni” című keserédes monodrámáját a Centrál Színházban Pokorny Lia szereplésével. Horgas Ádám rendezésében a színésznő interaktív improvizációs tartalommal tölti meg a színháztermet, amellyel a jelenlévő nézőket egyre mélyebbre tudja vinni a történetmesélésben. Sírás és nevetés egyenesen ajánlott.

Depresszió és bezárkózás – ezekkel a jelenségekkel felnőttként sem könnyű megbirkózni, egy pár éves kislány számára pedig szinte érthetetlenek. Miért szomorúak az emberek? Miért gondolják, hogy valamiből nincs kiút? A szüleit segíteni akaró főszereplő tehetetlenségében váratlan döntést hoz: listára veti azokat, amikre gondolva minden bánatát eleresztheti. Ahogy múlnak az évek, a lista egyre bővül, de nem csak a felírt elemek változnak meg – magukkal változtatják a középpontban álló kislányt az általánostól a felnőtt életig.

„Ha úgy élik le az életüket, hogy a végén rájönnek, hogy egyszer sem voltak elviselhetetlenül szomorúak, akkor valószínűleg nem figyeltek oda eléggé.”

Az édes-keserű színmű főszerepében Pokorny Lia írja a listát, a darab közben alkotva és improvizálva. A színésznő ugyanis nem engedi kicsúszni a közönséget a történetből, az érkezéstől kezdve társként szólítja meg a jelenlévőket, sokszor tőlük kérve tanácsot vagy partnerséget a depresszió-szeretet-bizonytalanság hármas reménytelenségében. Így válik a távolról közönnyel szemlélhető, szinte unalmas emberi sorsokból a nézők saját sorsa is.

A Lepkegyűjtő Produkciót az azonos című előadás sikerét követve hozta létre Bereczki Zoltán és Ferenczi Orsolya. A több mint 125 előadást megélő darab után tavaly a „lélek meséjét”, azaz a Pillanatfelvétel című szerelmi drámát vitték színpadra az Átrium Filmszínházban, a Dolgok, amikért érdemes élni októberi bemutatója után pedig George Orwell kultikus disztópiáját, az 1984 feldolgozását mutatják be 2018 februárjában. Minden produkciójuk állandó rendezője Horgas Ádám.

Jegyek az Interticket hálózatában kaphatók.

Októberi előadások:

Október 6. Centrál Színház

Október 7. Centrál Színház

Október 12. Debrecen, Lovarda

Október 20. Gödöllő, Művészetek Háza

Október 29. Szolnok, Aba Novák Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

A három testőr a Pannon Várszínházban

Rechtenwald Kristóf

Tavaszébredés – Beszélgetés Somogyi Szilárddal

Vincze Dániel

Felvételt hirdet a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola

Buchmann-Horváth Emese

Új díszlettel mutatják be a Jekyll és Hyde című musicalt Szegeden

Volf Anna

Álmos legendája a Soproni Petőfi Színházban

Volf Anna