Hírek, beszámolók

Dr. Herz újra Kecskeméten

Tolcsvay László, Müller Péter, Bródy János. Ez a hármas alkotta meg 1987-ben a zenés darabot, amely akkoriban válasz volt egy politikai helyzetre, és egy kinyilatkoztatás az emberek vágyairól. Az érzésekről. A szeretetről. 278 előadást ért meg abban az időben. Most újra látható Kecskeméten.

A darab feldolgozása 2012-ben nem hozott teljes átalakulást. Inkább egy újjáélesztés, mint újjászületés történt. De a beavatkozás jól sikerült.

A rendező, Szerednyey Béla az ősbemutatón Oliver szerepében tűnt fel. Részese volt a darab igazi születésének, így a mű akkori mondanivalójából és lényegéből nem veszített. Mégis aktuális, mert a szeretet és az emberség, valamint a tudás, a kutatás és a mindezen értékekért való küzdelem soha el nem múló témák, legyen szó színdarabról, zenéről, könyvről, vagy bármi más kifejezőeszközről.
Így nem volt szükség a korszerűsítésre sem, a mű megállja a helyét csaknem eredeti formájában. A retro világát éljük, évről évre tűnnek elő a régmúlt idők divatjai, trendjei, s a Dr. Herz ennek fényében tündököl.
Igazi, érzelmes előadást láthatunk, melyben a dalok ma is szépen szólnak, igazak, igazi emberek igazi vágyait tolmácsolják. A megjelenő álomfigurák visszarepítik a nézőt a gyermekkorba, amikor még minden álom valóságosnak tűnt, és nem volt kérdés a hit, a bizalom és a hűség.

A színpadi kép egyszerű, mégis kellemes látványt nyújt. Horesnyi Balázs és Szerednyey Béla közös munkája a díszlet, ami sok teret foglal a színpadon, de jól kihasználhatóvá teszi a szűkebb részeket is.

A zene is retro, megmaradtak az eredeti látványhoz illő, eredeti dallamoknál. Bizonyára sokan hallanák szívesebben a musicalt élő zenével, de a mű hangulata sokat veszíthetne múltidéző miliőjéből egy ilyen változtatással.

A címszerepben Szemenyei János énekel nekünk, a maga bohó megjelenésével, lelkesedésével, s hűen ábrázolja az álmokat kutató Herzet.

Mezzabotta szerepében Dunai Tamást láthatjuk, aki szintén szerepelt az ősbemutatón, Dr. Herzként. Igazán szerethető apósként jelenik meg. Túlhajszolt, magányos és a családjáért magát agyondolgozó ember, aki végül elfelejti, hogyan kell a családot szeretni, de esélyt kap, hogy újra meglelje, ami elveszett az életéből – mindezt Dr. Herz találmánya által.

A színészi játékok színesek és közel állnak hozzánk, még ha néha meseszerű is a történet. De mint tudjuk, minden mesének komoly erkölcsi mondanivalója van, s ez estben talán az, hogy az álmainkat és a vágyainkat soha nem szabad feladni.

Nagy-Tyukos Krisztina

Kapcsolódó tartalmak

12 bemutató a Békéscsabai Jókai Színház új évadában

Buchmann-Horváth Emese

35 éves a Macskák

Sándor Petra

Rebecca: irány a Broadway!

admin

Sakk musical-koncert játék

admin

Az Elisabeth tizenkét év után tér vissza Szegedre

admin