Hírek, beszámolók

Ma van a magyar dráma napja

Ma van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból több színházban különleges programmal várják a közönséget, de kiállítás, szoboravatás és díjkiosztó is szerepel az ünnepi programban. A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21.-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék. Az ünnep alkalmából Major Tamás arcai címmel kiállítás nyílik a XX. századi magyar színházművészet jeles alakjáról a Bajor Gizi Színészmúzeumban, az I. kerületi Horváth-kertben pedig felavatják Ligeti Miklós 1945-ben elpusztult Déryné-szobrának rekonstruált másolatát.

Az író húga által alapított Szép Ernő-jutalomban idén hárman részesülnek: Bartis Attila a Vígszínházban bemutatott Romlás című drámájáért, Garaczi László eddigi drámaírói munkásságáért, Tolnai Ottó pedig az életművéért.

Az egri Gárdonyi Géza Színház kedden egész napos programsorozattal várja az érdeklődőket. A nap első felében tartott, Csizmadia Tibor igazgató által vezetett színházbejárásokon részt vevők pincétől a padlásig megismerhetik az épületet és a különböző szakterületek munkáját, valamint személyesen találkozhatnak a társulat tagjaival. Külön koreográfiával készül az ünnepre a színház tánctagozata, az évad során tervezett előadásokról maguk a rendezők számolnak be, majd este egy kortárs magyar dráma, Horváth Péter Kerti mulatság című darabja zárja a programot.

A Miskolci Nemzeti Színházba ellátogatók kedd délelőtt a teátrum két készülő produkciója – a Menyasszonytánc című klezmer musical és A mindenlátó királylány című mesejáték – nyílt próbájába tekinthetnek bele.

Kedden alakul meg a Veszprémi Operabarátok Köre a veszprémi Petőfi Színházban. A társaság nyitórendezvényén Káel Csaba Bánk bán című operafilmjét vetítik le a Latinovits Zoltán Játékszínben, majd a nézők a rendezővel és a filmben Ottó szerepét éneklő Gulyás Dénessel beszélgethetnek.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Én és a kisöcsém fotóspróba (Simon Panna – Mészáros Árpád Zsolt)

Stern Ágnes

Ha kell egy tánc…az a tangó!

Buchmann-Horváth Emese

Ádám Ottó emléktáblát avatott a Főváros

Buchmann-Horváth Emese

Ganxsta Zolee Winnetou szerepében Kecskeméten

Volf Anna

Détár Enikő utoljára a Macskákban

Buchmann-Horváth Emese