Interjúk

Édeskettes hármasban – Interjú Miller Zoltánnal

Július 31-én mutatják be Szombathelyen Neil Simon és Marvin Hamlish: Édeskettes hármasban című darabját, Miller Zoltán rendezésében. Az Iseumi Játékok sajtótájékoztatója után beszélgettünk vele.

Ez az első rendezésed.

Igen, bár most pont kipróbálhattam ebben magam. A Gór Nagy Mária Színitanodában rendeztem egy vizsgát a végzősöknek, és gyakorlatilag a darabot is én írtam. Akkor azt éreztem, hogy ha jönne egy ilyen feladat, készen állnék rá. Nekem az a legmegtisztelőbb, hogy ez a két ember, akit én mind emberileg, mind színészileg nagyon magasra tartok, első szóra elfogadta a felkérést, és az én rendezői státuszomat. És természetesen az is, hogy akik felkértek a feladatra, azoknak sem volt ez kérdés. Úgyhogy ez nekem egy nagyon nagy kihívás, és nagyon várom.

Hogy jött az együttműködés az Iseummal?

Én három éve minden nyaramnak körülbelül egy hónapját itt töltöm, Szombathelyen. Az első évben játszottam az Evitában, a másodikban a Jézus Krisztus Szupersztárban, majd a harmadikban a Rómeó és Júliában. Az előző évben már jött egy megkeresés innen, egy rendezéssel kapcsolatban, de akkor rajtunk kívül álló okok miatt, még nem jött össze, ezért úgy gondolom, hogy Kiss Barnának, a Szimfónikus Zenekar igazgatójának, egyértelmű volt, hogy akkor most, ennek a darabnak én legyek a rendezője.

Miért választottátok az Édeskettes hármasbant?

A darabot én magam ismerem, játszottam a Madách Színházban. Én javasoltam Kiss Barnának, mert tudom, hogy  két jó színésszel, egy jó koncepcióval, nagyon szép estét lehet okozni a nézőknek, hiszen saját bőrömön tapasztaltam ezt a Madách Színház színpadán. A darab aktualitása pedig mindig megvan, mert egy olyan témát boncolgat, ami minden korban megállja a helyét.

A két főszereplő mellett hat táncos fog táncolni az előadásban. Kik lesznek a táncosok?

Kováts Gergely Csanád készíti a koreográfiát, az ő táncosai lesznek a darabban. Az idő rövidsége miatt olyan munkatársakkal kell dolgoznia, akiket ismer. Nekem is nagyon fontos, hogy én, aki nem elsősorban rendező vagyok, olyan embereket válasszak ki, akikkel az idő nagy részét nem azzal fogjuk tölteni az egy hónapos próbaidőszak alatt, hogy megmondom nekik, mit csináljanak, mert erre most nincs idő.  

Mi alapján választottad ki a főszereplőket?

Az volt a legfontosabb dolgom, hogy két olyan ember legyen, akiről tudom, hogy színészileg és énekileg át tudja azt adni, amivel le lehet kötni egy szabadtéri színház nézőközönségét. Ez egy borzasztóan nehéz feladat. Amikor kiderült, hogy ezt a darabot itt megrendezhetem, akkor el kellett kezdenem gondolkodni a saját generációmban olyan karakterű emberen, aki van olyan karizmatikus, hogy végigvigyen egy főszerepet, prózában borzasztóan erős, illetve el is tudja énekelni a dalokat. Humora is van, és mivel egy szabadtéri produkcióról beszélünk, neve is van a szakmában, és a nézőközönség köreiben. Így esett a választásom Szilveszterre. Annát ugyanilyen nehéz volt megtalálnom úgy, hogy ketten még egymáshoz is passzoljanak.

Azt elmondtad a sajtótájékoztatón, hogy a tér maga kihívást jelent. Az mennyire jelent kihívást, hogy Neked most kvázi szereplőből rendezővé kell átvedlened?

Ezért is választottam olyan színészt Vernon szerepére, aki egy teljesen más karakter, mint, amit én képviselek. Ha egy hozzám hasonló ember van fenn a színpadon, akkor lehet, hogy hajlamos lennék olyan instrukciókat adni neki, amiket én magam alkalmaztam, amikor én álltam ott. A másik, ami nagyon fontos, hogy mivel egy kétszereplős darabról van szó, szerintem még jót is tesz neki, hogy színész vagyok. Itt nem arról van szó, hogy óriási tereket kell belátni, ahhoz, hogy tudjam, kit hova tegyek, az hogy mutat kívülről, hanem a legegyszerűbb szituációkról van szó, és ahhoz valahogy benne kell lennem színészként is. Nem arra gondolok, hogy mit hogy mondjanak, mert az rajtuk múlik. Én elmondom, hogy nekem mi a koncepcióm, mit gondolok a női és férfi szerepekről, mik a legfontosabb pontjai ennek a darabnak, amiknek mindenképp meg kell lenniük, a többi pedig lehet vibráló és frappáns. És akkor működik.

Elkezdtétek már a felkészülést?

Mint rendező, már el kellett kezdenem felkészülni, de a próbákat még csak most kezdjük. Nehéz lesz, mert Pesten fogunk próbálni, és gyakorlatilag az utolsó pillanatban érkezünk meg Szombathelyre. Ezért is jó, hogy ismerem a színpadot, mert így nem akkor fog kiderülni, hogy valamit nem jól próbáltunk be a hely szempontjából, amikor ideérünk vele. Én hiszek abban, hogy ahhoz, hogy egy városnak a saját produkciója is lehessen egy előadás, fontos, hogy valami ide készül, nekik készül. Ez az előadás ilyen lesz.

Látsz arra esélyt, hogy ebben a felállásban látható lesz a darab máshol is?

Esély mindenre van, ezt majd meglátjuk.

 

Sándor Petra

Kapcsolódó tartalmak

A Madách Színház titkai

Czitrovszky Balázs

Megvannak a Tony-gála fellépői

admin

Elfújta a szél – II. felvonás próba (2013. 07. 23. Szeged)

Tóth Barbara

A könyv világnapja – Abigél

Stern Ágnes

Apáca Show szereplőválogatás

Buchmann-Horváth Emese