Hírek, beszámolók

Elhunyt Kenderesi Tibor színművész

Életének 92. évében elhunyt Kenderesi Tibor színművész, a Vígszínház tagja.

Kenderesi Tibor Gobbi Hilda Életmű-díjas színművészt szeptember 25-én vasárnap érte a halál – tudatta a gyászoló család, a Vígszínház társulata és az Ódry Árpád Művészotthon az MTI-vel. Mint írták, Kenderesi Tibort a Vígszínház és a MASZK Országos Színészegyesület saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Kenderesi Tibor Újvidéken született 1920. május 15-én. 1953-ban végezte el a Színművészeti Akadémiát, de már 1951-től játszott a Szegedi Nemzeti Színházban, és a budapesti Nemzeti Színház stúdiójában. 1954-ben az egri Gárdonyi Géza Színházban kezdte pályáját. Játszott a Pécsi Nemzeti, a veszprémi Petőfi és az Állami Déryné Színházban. 1981 óta volt a Vígszínház tagja. Utolsó vígszínházi szerepét, A dzsungel könyve Kobráját több százszor játszotta a Pesti Színházban, 89. születésnapján még a színpadon ünnepelhette a társulat az előadás végén. Színházi szerepei mellett egy ország ismerte meg a Walt Disney-féle Kacsamesék főszereplője, Dagobert bácsi magyar hangjaként.
Fontosabb szerepei között megtalálható Malvolio (Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok) és Tiborc (Katona József: Bánk bán). Rádió- és szinkronszereplései mellett számos filmben is játszott, köztük az Egy óra múlva itt vagyok, a Tüske a köröm alatt és a Liszt című alkotásban.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

R&J új beállók – Beszélgetés Sándor Péterrel

Stern Ágnes

Egy szerelem három éjszakája – Bemutató a József Attila Színházban

Sándor Petra

Hallgasd meg a Gladiátor medley-t!

Buchmann-Horváth Emese

Ifjúsági és családi színházzá alakul a Pesti Magyar Színház

Volf Anna

Műsorváltozás a Müpában

Buchmann-Horváth Emese