Hírek, beszámolók

Elkészült a Billy Elliot szereposztása

Sztárszereposztással viszi színre 2016. július 29-én Lee Hall és Elton John Billy Elliot – a Musical című darabját az Erkel Színház Szirtes Tamás rendezésében. A musicalt a 2005-ös premier óta több mint 5 millió néző látta Londonban, világszerte pedig 11 millióan.

Ladinek Judit, Gallusz Nikolett, Auksz Éva, Stohl András, Tóth Sándor, Németh Kristóf, Simon Boglárka, Krassy Renáta, Balla Eszter, Csákányi Eszter, Bence Ilona és Hűvösvölgyi Ildikó nyerte el a produkció felnőtt szerepeit – az elismert színészeket váltott szereposztásban láthatja a közönség az Erkel Színház Billy Elliot-sorozatában.

A Magyar Állami Operaház 2015 februárjában jelentette be, hogy repertoárjára veszi Lee Hall és a Grammy-díjas Elton John darabját. A musical a három Oscar-díjra is jelölt Billy Elliot című film történetére épül, amely egy szegény sorba született tehetséges kisfiúról szól, akinek családja hallani sem akar arról, hogy egy általuk ismeretlen terepre, a balettszínpadra lépjen.

Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház igazgatója elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a musical műsorra tűzésével – amellett, hogy emblematikus produkciót helyez az Erkel Színház palettájára – az Opera küldetést is teljesít: cél, hogy a legújabb generáció érdeklődése felébredjen a tánc, azon belül is a klasszikus balett iránt, ami kulcskérdés a tekintetben, hogy másfél évtized múlva is kerüljenek hazai művészek a Magyar Nemzeti Balett tagjainak sorába.

Elragadó, magával ragadó darab, egy nagy költői mű, és óriási bizonyítéka a musical műfaj hihetetlen életre valóságának, hogy mindig meg tudja találni a világból azt, ami az embereket érdekli, ami a szívükhöz eljut.” – foglalta össze Szirtes Tamás véleményét a darabról, és megígérte, hogy a magyar Billy Elliotban „nem lesz egyetlen centiméter sem olyan, mint Londonban”.

A címszerep rendkívüli nehézségű, a gyerekszereplőtől azonos prózai, énekesi és táncosi kvalitásokat egyaránt kíván. A nyári bemutató és a további előadások szereposztását egyéves castingsorozat után hirdették ki. A zsűriben helyet foglalt többek közt Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, Szirtes Tamás rendező, Toldy Mária énektanár, Tihanyi Ákos koreográfus, valamint Köteles Géza és Silló István, a darab karmesterei. A jelentkezőknek prózai, ének és tánctudásukról is számot kellett adniuk.

Az első rostán túljutott gyerekek a második, októberi fordulóra hónapokig tartó tréning után tértek vissza a zsűri elé, a januári, végleges döntésre pedig már egy intenzív, féléves képzés is mögöttük áll. Felkészítésükben neves pedagógusok nyújtottak segítséget, a jelentkezőkkel Toldy Mária, Kovács Brigitta operaénekes-énektanár, Warnus Zsuzsanna korrepetitor, Fehérné Kovács Zsuzsanna beszédtechnika tanár, Jantyik Csaba színészmesterség tanár és Sárközi Gyula irányításával a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola tánctanárai foglalkoztak.

A mindent eldöntő vizsga február 10-én zajlott. Tíz fiú állt versenyben a két főszerepre (Billy és Michael). A zsűriben az első meghallgatás bírái mellett meghívottként részt vett a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, Szakály György, Sárközi Gyula, a Madách Musical Tánciskola vezetője, Barna Mónika az MTF főiskolai docense, Csillag Pál balettmester, és mindazok a tanárok, akik az elmúlt másfél évben a gyerekek felkészítésében jelentős szerepet vállaltak – arra jutottak, hogy a gyerekek a másfél év alatt hatalmasat fejlődtek, így nem egy, hanem hét Billyt és öt Michaelt választottak, így a gyerekek keresztben is tanulhatják a főszerepeket. Tekintettel arra, hogy a Magyar Állami Operaház csak az első évben hetven alkalommal készül eljátszani a musicalt, minden kiválasztottnak jut lehetőség. A produkcióban emellett a 9-12 éves korosztályból összesen 29 kislány vesz részt hármas szereposztásban, mindnyájan a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola növendékei.

A felnőtt szerepekért meghívásos castingra érkeztek az ország legismertebb művészei, egy-egy karakterre nyolc-tíz színészt invitáltak az alkotók, egy további, januári válogatáson pedig a produkció felnőtt táncosait is kiválasztotta a zsűri.

A Billiy Elliot – a Musical a bemutató évében 4 kategóriában is elnyerte az Olivier-díjat, amely a legrangosabb brit színházi elismerés, Amerikában pedig tíz kategóriában lett Tony-díjas a Broadway-produkció. Az Opera vezetése abban bízik, hogy a musical népszerűsége itthon ugyanúgy szárnyal majd, mint Angliában és Amerikában. A hazai változatot rendező Szirtes Tamás Kossuth- és Jászai-díjas művész több mint száz darabot vitt színre pályafutása során, köztük olyan musical-klasszikusokat, mint a Jézus Krisztus Szupersztár és a Mary Poppins. A Billy Elliot július 29-én debütál az Erkel Színházban, amely történetében először hatalmas előadásszámmal várja a közönséget az egyhónapos nyári sorozatban.

A szereposztás:

Billy: Borka Dávid, Kamarás Zalán, Lukács Olivér, McAllister John, Pál Dániel, Vizlendvai Áron, Tóth Bercel
Michael: Gáspár Sámuel, Hrebenár András, Kökény Hámori Kamill, Pál Dániel,Tóth Bercel
Mrs. Wilkinson: Auksz Éva, Gallusz Nikolett, Ladinek Judit
Apa: Németh Kristóf, Stohl András, Tóth Sándor
Anya: Balla Eszter, Krassy Renáta, Simon Boglárka
Nagymama: Bencze Ilona, Csákányi Eszter, Hűvösvölgyi Ildikó
Tony: Borbély Richárd, Csémy Balázs, Fejszés Attila
Mr. Braithwaite: Ekanem Bálint, Mező Zoltán, Ömböli Pál
 

Az eredeti londoni szereposztás három Billy-jének fellépése a világpremier előtt néhány hónappal:

forrás: opera.hu/Viva la Musical!

Kapcsolódó tartalmak

Ötleteket várnak az idei Színházak éjszakájához

Bárány Anna

Bálint-napi kedvencek

Buchmann-Horváth Emese

Elhunyt Patrick Swayze

admin

Virágot Algernonnak (Budapesti Operettszínház, 2015.11.19.)

Buchmann-Horváth Emese

Elmarad a szabadtéri Pimpernel

admin