Hírek, beszámolók

Én, József Attila – Bemutató a Madách Színházban

Én, József Attila (Attila szerelmei) címmel József Attiláról szóló zenés játékot tűz műsorra a Madách Színház: a kettős szereposztásban látható musical bemutatóját pénteken és szombaton tartják.

A költő verseire írt, életének sorsdöntő epizódjait musical formájában bemutató mű zenéjét Vizy Márton, szövegét Tóth Dávid Ágoston írta, az előadást Szirtes Tamás és Szente Vajk rendezte.
A darab József Attila első és utolsó, Vágó Márta és Kozmutza Flóra iránti szerelméről szól, a két felvonás e két szerelem története, amelyen keresztül a kort, az akkori irodalmi életet is felidézik.
A kettős szereposztásban József Attilát Nagy Sándor és Posta Victor, Vágó Mártát Balla Eszter és Muri Enikő, Kozmutza Flórát pedig Krassy Renáta és Polyák Lilla alakítja.

Szirtes Tamás korábban az előadásról elmondta: a színpadon kizárólag József Attila-versek hangzanak el megzenésítve, ezeket a verseket formálják szituációvá. A rendező kiemelte, hogy a produkciót komoly kutatómunka előzte meg: miközben fiktív történetet mondanak el, szeretnének hitelesek lenni. A darabot az irodalmi élet valóságos szereplői ihlették, de a színpad igényei és az alkotók szándéka árnyalta a karaktereket. Szólt arról is, hogy a színpadi adaptáció számos, József Attilával kapcsolatos kérdéssel, életének titkaival foglalkozik. Különleges, titokzatos és csodálatos életről van szó, amely hosszú időre meghatározta a magyar irodalmat, a közgondolkodást – mutatott rá, hozzátéve, hogy a feladat rendkívüli elvárásokat támasztott az alkotók felé.
Mint az igazgató felidézte, a József Attiláról szóló zenés játék a Madách Színház musicalpályázatának egyik darabja volt, az előadással tehetséges fiataloknak adnak lehetőséget a bemutatkozásra. Megjegyezte: a darabválasztáskor cél volt az ismeretterjesztés is, mivel köztudott, hogy a mai fiatalok kevés verset olvasnak, kevesen ismerik a költő műveit. Kiemelte, hogy a zene olyan katalizátor, amely azokhoz is eljuttatja ezeket a verseket, akik egyébként nem vennék a kezükbe József Attila műveit. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Vidéki Színházak Fesztiválja a Thália Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Kiállítás és ősbemutató Egerben

Sándor Petra

Szegedi Szabadtéri – Herczeg Tamásra szavazott a szakmai bizottság

Sándor Petra

A Cirkuszhercegnővel zárul az I. Budapesti Nemzetközi Operett-Musical Fesztivál

jambor.dorottya

Szirbik Bernadett színésznő kapta a Domján Edit-díjat

Volf Anna