Hírek, beszámolók

Évadnyitó a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Augusztus 28-án a székesfehérvári Vörösmarty Színház is megtartotta évednyitó társulati ülését.

Az új évaddal új fejezet is nyílik a színház életében, hiszen augusztus elsejétől az intézmény vezetését dr. Szikora János vette át, Csányi János stratégiai és fejlesztési igazgatóként, míg Matuz János kreatív igazgatóként tevékenykedik. Egyik legnagyobb újdonság, hogy a székesfehérvári színház fejlesztése egy jövőbeni három tagozatos színház létrejöttét célozza: a prózai tagozatot Bagó Bertalan és Hargitai Iván, a formálódó tánctagozatot Horváth Csaba, a zenetagozatot pedig Drahos Béla vezeti.

Az új évadban új műfajok, többek közt az opera és a táncszínház is teret kap a Vörösmarty Színház színpadán. Ám számos más újdonsággal is jelentkezik a fehérvári teátrum. Az eddigi három játszóhely mellé egy negyedik is társul: a színház előcsarnoka kultúrkávézóvá alakul, ahol napközben a kávé mellé internetezési lehetőséget is kínálnak, esténként koncertekkel, egyéni estekkel és fellépésekkel várják a nagyérdeműt. Az emeleti galérián nyílik a nagyhírű Forrás Galériával együttműködésben a Vörösmarty Színház Forrás Galériája, mely a tervek szerint a hazai kortárs képzőművészeti élet egyik jelentős kiállítóhelye lesz.
Ebben az évadban több olyan nagyszabású program is kezdetét veszi, amely a következő öt év alatt fog kiteljesedni. Ezek közül Szikora János kettőt emelt ki: az egyik egy nagyszabású történelmi dráma pályázat, melyben a szakmai zsűri Székesfehérvár történelmi örökségéhez méltóan nagy királyaink életét feldolgozó színpadi műveket vár. Ugyancsak előkészítés alatt áll a Székesfehérvári Vörösmarty Színház és az MTVA közös produkciójában már a 2013-as évben megrendezésre kerülő rendhagyó, középiskolásoknak szóló, kreativitást és lexikális tudást egyaránt igénylő országos televíziós vetélkedő Ki tud többet Magyarország királyiról? címen.

A következő évek szakmai fejlesztéseiben kiemelt helyet foglal el egy Székesfehérvár centrummal évente megrendezendő nyári játék, mely a királyok korát hivatott megidézni zenével, tánccal, irodalommal, színházzal, a város egészét magába foglaló kulturális-idegenforgalmi eseménysorozat kifejlesztése. Mindezek összhangban vannak Szikora János és csapata igazgatói pályázatban foglalt vállalásának, mely szerint itt az idő, hogy újra felépüljön – szellemi síkon – a Nagyboldogasszony Bazilika, a magyar királyok legendás koronázó temploma. A gyerekek és a fiatalok sem maradnak nagy ívű programok nélkül: Az Atlantisz-program a gyermek- és ifjúsági korosztályt szeretné a színház szerves részévé tenni, belső és külső rendezvények szervezésével egyaránt.

A 2012/2013-as évadban a nagyszínpadon nyolc, a Stúdió Színpadon három, míg a Pelikán Kamaraszínházban négy bemutatóval jelentkezik a Vörösmarty Színház. Az évad első előadása szeptember 22-én lesz: A dzsungel könyve című musicallel és évadnyitó mulatsággal várják a publikumot.
 

Kapcsolódó tartalmak

My Fair Lady – Centrál Színház

Stern Ágnes

Megvannak a 2010-es Zrínyi időpontok

admin

Budavári Palotakoncert – Operett a Duna fölött

Buchmann-Horváth Emese

Rómeó és Júlia visszatér Párizsba!

admin

Sakk főpróba a Margitszigeten

Nagy Péter