Hírek, beszámolók

Évadnyitó gála a Szegedi Nemzeti Színházban

Más teátrumokkal ellentétben nem szűkíti műsorát a Szegedi Nemzeti Színház, amely az elmúlt évadhoz hasonlóan ismét tizenöt bemutatóval várja a közönséget – közölte Gyüdi Sándor főigazgató pénteken a Tisza-parti városban.

Sokan beszélnek arról, hogy Magyarországon válságban van a színjátszás, a színházak ügye helyi vagy országos szinten átpolitizált, a Szegedi Nemzeti Színház azonban kivétel – mondta a szakember az évadnyitó társulati ülés előtt az MTI-nek. Gyüdi Sándor azt várja, hogy a most induló évadban az állam növekvő támogatásával, a fenntartó önkormányzat kiegyensúlyozott szerepvállalása mellett nyugodt művészi légkörben dolgozhatnak.

A színház a 2011-2012-es évadban két balettet, három operát, egy musicalt, egy gyerek- és egy családi darabot mutat be a prózai premierek mellett. Bár az első bemutató – Choderlos de Laclos és Christopher Hampton Veszedelmes viszonyok című műve – csak szeptember 23-án lesz a Kisszínházban, a munka már jóval korábban elkezdődött, a színház leghűségesebb nézői már pénteken este a Nyitány gálán rövid ízelítőt kaphatnak az évad műsorából.
Mozgalmas lesz az október a Szegedi Nemezeti Színházban: 6-án mutatják be Juronics Tamás rendezésében Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című operáját, 21-én pedig Bodolay Géza állítja színpadra Friedrich Schiller Haramiák című romantikus drámáját, és ebben a hónapban ad otthont a teátrum az Armel operafesztiválnak is.

Az előző évadban a színház 364 előadását 107 ezren látták, Gyüdi Sándor bízik abban, hogy a nézőszámot tovább sikerül növelni.
Idén is folytatódik a színház előadásait a diákok és egyetemisták körében népszerűsítő munka. Ismét egyetemi nyílt napot rendeznek, és a befogadást segítő programokat is szerveznek a középiskolásoknak – közölte a főigazgató.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Tom Hooper rendezheti A nyomorultak filmváltozatát

admin

József extra – május 29.

Nagy Péter

ONeill: Utazás az éjszakába (Magyar Színház)

Czitrovszky Balázs

Készül az új Barry Manilow musical

admin

Interjú Cornelius Baltus-szal a Vámpírok bálja házi főpróbáján

Utasi Nikolett