Hírek, beszámolók

Évadnyitó társulati ülés a Miskolci Nemzeti Színházban

“A cél, hogy a legjobb színház legyünk, másként nem érdemes ezt csinálni” – Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház.

A 192. évadban 17 új bemutató várja a nézőket a Miskolci Nemzeti Színházban. Több együttműködésre is készül a teátrum, ami tovább színesíti a repertoárt. Hosszú távú és szoros együttműködés kezdődik a Budapesti Operettszínházzal, melynek köszönhetően közösen állítja színre a két intézmény Ábrahám Pál Viktória – című operettjét 2016 nyarán. A Szegedi Szabadtéri Játékokkal is felvette a kapcsolatot a színház, így a fesztivál egyik előadása a Miskolci Nemzeti Színházzal való együttműködésben valósulhat meg. Továbbá a fiatal színészek és táncosok támogatására létrejön a Vodafone Művész Ösztöndíj Program, melynek keretében hat, 35 év alatti művész kap segítséget a pályakezdés nehézségein való átlendüléshez.

Béres Attila igazgató elmondta, júliusban a város vezetése 28 igen szavazattal egybehagzóan fogadta el a művészeti tanács tagjai által megírt pályázatot, ami hatalmas felelősséget ró a színházra. “A következő 5 év a munkáról kell szóljon, hiszen nekünk a minőséget kell képviselnünk, legyen szó akár mesedarabról, operettről, bohózatról, vagy drámáról” – tette hozzá. “200 évvel ezelőtt a miskolciak úgy döntöttek, hogy színházat szeretnének, és az összefogásból meg is született hazánk első magyar nyelvű kőszínháza. Ez máig meghatározza a lakosság és a teátrum kapcsolatát. Abban a korban, amikor mindenhonnan ömlik a bóvli az emberekre, az igényes szórakoztatás egyetlen alternatívája a színház maradt. Ezért a mi célunk az, hogy a legjobb színház legyünk, másként nem érdemes ezt csinálni” – mondta az új igazgató.

“A Miskolci Nemzeti Színházban a legnagyobb érték az előadás. Éppen ezért a színházban mindenki azért dolgozik, hogy a színész az esti előadáson teljesítménye csúcsát nyújtsa, sőt meg is haladja azt. Az előadások alatt pedig a néző a legfontosabb, hiszen érte, neki készül mindez A teátrum vezetőségének feladata pedig megteremteni ehhez a megfelelő hátteret. Ha a színház egy hajó, akkor a művészeti tanács tagjai egy-egy különböző típusú motor, ők viszik előre a hajót” – jelentette ki Béres Attila.

A társulati ülésre egy meglepetés produkcióval is készültek a művészeti tanács tagjai, hiszen Bősze Györgyöt felépülése után újra a színpadon köszöntheti a közönség és társulat. A színművész még júniusban egy főpróbán, a színpadon lett rosszul, az előadást ezért azonnal le kellett állítani. A színházi kollégák, a közönség soraiban helyet foglaló orvosok és a gyorsan kiérkező mentők közös érdeme, hogy sikerült megmenteni a színművész életét. A művészeti tanács tagjai zenében mondták el, mit éreznek kollégájuk visszatérése miatt. Az idén 50. színészi jubileumát ünneplő Bősze Györgyöt, és a különleges produkciót perceken keresztül állva ünnepelte a társulat.

Új tagokkal is bővült idén a színház. A színészek közül Prohászka Fanni, Feczesin Kristóf, Lajos András, Somhegyi György, Farkas Sándor lett a társulat tagja, míg vendégként játszik az évadban Cseh Judit, Vicei Zsolt, Molnár Áron, Voight Ági. A Miskolci Balett két új táncművésszel gazdagodott Dragos Dániel és Medvecz Marcell személyében, míg Balázsi Vivien az énekkart erősíti.

A teátrum a következő bemutatókat tervezi a 2015/2016-os évadra:

Lúdas Matyi – Bemutató: 2015. szeptember 6., Kamaraszínház

Tosca – Bemutató: 2015. szeptember 25., Nagyszínház

Ványa bácsi – Bemutató: 2015. október 3., Játékszín

A Nagy Romulus – Bemutató: 2015. október 9., Nagyszínház

Pillantás a hídról – Bemutató: 2015. október 16., Kamaraszínház

Egy csók és más semmi – Bemutató: 2015. október 22., Nagyszínház

Csendes óceán (Tantermi színház) – Bemutató: 2015. október

Klamm háborúja (Tantermi színház) – Bemutató: 2015. október

Primadonnák operett-gála – Bemutató: 2015. november, Nagyszínház

Momo – Bemutató: 2015. november 27., Kamaraszínház

Zorba, a görög – Bemutató: 2016. január, Nagyszínház

Mindent a kertbe! – Bemutató: 2016. január, Kamaraszínház

Don Quijote (A Miskolci Balett előadása) – Bemutató: 2016 február, Csarnok

Liliom – Bemutató: 2016. március, Nagyszínház

Zűrzavaros éjszaka – Bemutató: 2016. március, Kamaraszínház

A nagy Gatsby (A Miskolci Balett előadása) – Bemutató: 2015. november 6., Kamaraszínház

Édeskettes hármasban – Bemutató: 2016. április, Játékszín

 

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

Kapcsolódó tartalmak

Vágó Bernadett a Rebeccában (Operettszínház, 2012. november 9.)

Czibulka Stella

Marie Antoinette – Bréma

Nagy Péter

Interjú Gém Zoltánnal, a Starfactory szerzőjével

Mezőfi Orsolya

Munkácsy Mihályról szóló musicalt mutat be a József Attila Színház

Volf Anna

Vámpírok bálja fanfiction válogatás 5.

Vincze Dániel