Hírek, beszámolók

Évadzárás 2012/2013

A 2012/2013-as évad a jubileumok éve volt. Szinte nem telt el úgy hónap, hogy ne lett volna valamelyik népszerű musicalnek évfordulója. A Viva la Musical!  stábja idén is igyekezett a lehető legtöbb musicallel kapcsolatos eseményről tudósítani az olvasóit.

Szeptember

Kint jártunk az Operettszínház évadnyitó Broadway Fesztiválján, ahol minden napról hoztunk galériát (14., 15., 16.).
Hónapok óta mindenki kíváncsian várta az évad első nagyszabású bemutatóját, a Mary Poppins című musicalt a Madách Színházban. A próbákon készült videó, illetve interjút készítettünk Mahó Andreával, Polyák Lillával, Patai Annával, és Oroszlán Szonjával. Részt vettünk a közönségtalálkozón, az előadáson, és a premierparty-n is. A kritika sem maradhatott el.
20. évfordulóját ünnepelte az Elisabeth musical szeptember 3-án. Ez alkalomból  a musical keletkezéséről írtunk cikket, és készítettünk interjút Lévay Szilveszterrel. Fordítóversenyt írtunk ki az Elisabeth egy, magyar szöveggel nem rendelkező dalára. A győztest maga Lévay Szilveszter fogja kiválasztani. Hírt adtunk arról is, hogy a 20. évforduló alkalmából Bécsben újra színpadra állították a musicalt. Összegyűjtöttük, világszerte hány országban, hány nyelven láthatta már a közönség Erzsébet királyné történetét.
Jártunk a Sziget Színház Trója című előadásán a RaM Colosseumban.
Interjút készítettünk a Rómeó és Júlia musical új beállóival, Kapócs Zsókával és Kalocsai Zsuzsával.
Szintén szeptemberben derült ki a Szegedi Szabadtéri Játékok 2013. évi programja. Hosszas huza-vona után ismét elhalasztották a Rebecca premierjét a Broadway-n.

Október

Átadtuk a Viva la Musical! saját alapítású díját, az Arany Kotta-díjat, az év legjobb színésznőjének (Vágó Zsuzsi), legjobb színészének (Szabó P. Szilveszter), és a legjobb musical bemutatónak (Miss Saigon-Kerényi Miklós Gábor).
Nyomon követtük az Aranypálca Kálmán Imre Nemzetközi Operett és Musical Karmesterverseny négy elődöntőjét (1, 2, 3, 4), majd villáminterjúkat készítettünk a döntősökkel.
Megnéztük Szulák Andrea beállását Teamamaként a Szépség és a Szörnyeteg című mesemusicalben, majd egy rövid interjú keretében megkérdeztük, milyen beállni egy már összecsiszolódott előadásba.
Fotóztunk a Szentivánéji álom új beállóinak premierjén is.
Jártunk a Miskolci Nemzeti Színházban a Chicago premierjén, interjút készítettünk Ullmann Mónikával.
A Magyar Operett Napján az Operettszínházban Latabár Kálmánra emlékeztek, és átadták a legjobbaknak járó díjakat.
Megünnepeltük Gálvölgyi Jánost, aki életműdíjat kapott.
Ebben a hónapban a Jézus Krisztus Szupersztár 100. előadását ünnepeltük a Madách Színházban, amelyen sok meglepetéssel kedveskedtek a nézőknek a darab szereplői.
Ajánlót írtunk a Pécsett bemutatott Bach Szilvia musicalről, az Alt duettről.
Október 18-án jelent meg az Én, József Attila musical dalaiból kiadott cd, illetve 29-én Dolhai Attila Ragyogás című cd-je.
Interjút adott az ifjú tehetség, Wunderlich József, és az Elisabeth 20. évfordulójának alkalmából sikerült elérnünk Kamarás Mátét Japánban.
Októberben adtunk hírt arról, hogy Alföldi Róbert rendezi az István, a királyt Szegeden.
Fotóztunk a
Marica grófnő próbáján az Operettszínházban.

November

Az Operettszínház új bemutatójáról, a Bohém Castingról írtunk cikket, illetve készítettünk fotókat.
Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán távozása után sokáig kérdéses volt, kik lesznek az új beállók a Rebeccában. A döntés Vágó Bernadettre, és Homonnay Zsoltra esett, akik mellett Peller Anna is bemutatkozhatott a darabban. Ott voltunk a premierjükön.
Debrecenben jártunk a Holdbéli csónakos bemutatóján, ahol fotókat készítettünk, kritikát írtunk, és interjúztunk Kiss Gergely Mátéval, Szakács Hajnalkával, és Gemza Péterrel.
Hírt adtunk arról, hogy a 90 Decibel Projekt keretében nem csak siketeknek, de vakoknak és gyengénlátóknak is tartottak Dzsungel könyve előadást Pécsett.
Az Aranypálca Karmesterverseny döntőjét az orosz Ilja Gajsin nyerte.
Novemberben sok helyen jártunk az országban. Ellátogattunk a Veszprémi Petőfi Színházba, ahol az Oliver! premierje alkalmából tartott médianapon fotóztunk, illetve jártunk Kecskeméten, a Dr. Herz próbáján, és készítettünk interjút Szemenyei Jánossal. Az ország nyugati csücskéből, Sopronból, a Cabaret előadásáről írtunk ajánlót, fotóztunk, interjúztunk a főszereplőkkel és a rendezővel.
A RaM Colosseumban kétszer is jártunk. A Sztárok a gyermekekért jótékonysági gálán, és a Púpos című musical premierjén, ahol interjú készült Laklóth Aladárral, és Csengeri Attilával.
Ebben a hónapban lett 15 éves a Lion King musical.
Peller Anna beállt a Rómeó és Júliába, Capuletné szerepébe, másnap pedig a musical 500. előadását ünnepelték az Operettszínházban, amire hivatalos volt a francia Rómeó, Damien Sargue, és a szerző, Gerard Presgurvic lánya is. Az előadás közben a nyáron bemutatandó Elfújta a szél című musicalből énekeltek a szereplők.  Az afterparty-n is ott voltunk.
Hírt adtunk arról is, hogy bemutatták a Rocky című musicalt Hamburgban.

December

Az Elisabeth fordítóverseny győztese Megyeri Nikolett lett, aki két jegyet nyert a musical bécsi előadására. Az általa írt fordítást Koós Réka énekelte fel. A musical decembertől ismét az Operettszínházban látható, a próbán jártunk. Még mindig a 20. évfordulót ünnepelve megkérdeztük a szereplőket, alkotókat arról, mi a legemlékezetesebb élményük az Elisabeth-tel kapcsolatban. Sikerült interjút készítenünk Pia Douwes-szal.
Mikuláskor láthattuk a Báthory Erzsébet című musical-operát a tv-ben, Karácsony után pedig az Én, József Attila musicalt.
A 2013 nyarán Szegeden bemutatandó István, a király rockopera alkalmából szerveztek közönségtalálkozót a REÖK-Palotában, illetve a szintén a Szegedi Szabadtérin színpadra kerülő Elfújta a szél című musicalből adtak elő előzetest a szereplők.
Hírt adtuk az Operettszínház német nyelvterületen nagy sikert aratott Szépség és a Szörnyeteg musicaljéről.
Jártunk Bot Gábor saját koncertjének próbáján az Urániában.
Bemutatták a mozikban a régóta várt Nyomorultak filmet, amellyel kapcsolatban rengeteg nyereményjátékon játszhattatok velünk értékes nyereményekért. A filmmel kapcsolatos cikkeket, interjúkat a Nyomorultak-extrában gyűjtöttük össze.
Kitekintettünk a musicalek világából, és elmentünk megnézni Bereczki Zoltánt az Illatszertárban, illetve Pirgel Dávidot a Strip-tease produkcióban.
Hírt adtunk a Broadway 2011/2012-es évadának bevételeiről, és arró
l, hogy bemutatták a Viva Forever musicalt Londonban.
Felháborodást okoztak a Nemzeti Színházzal és a Szegedi Szabadtérivel kapcsolatos hírek.
Ebben a hónapban lett 20 éves a Kölyök című musical.

Január

Megjelent a Miss Saigon cd, amelyet a szereplők előadás után dedikáltak.
Csonka András Heródesként mutatkozott be a Madách Színház Jézus Krisztus Szupersztár című előadásában.
25 éves lett A Padlás. A Vígszínház archívumából állítottunk össze ez alkalomra fotóválogatást, de forgattunk a jubileumi előadáson is. Egy összefoglalóban elolvashattátok, hogy született a darab. Pécsett is bemutatásra került a darab februárban, Böhm György rendezésében, akivel interjút készítettünk a premier előtt. Megkérdeztük Mikola Gergőt is a darabról, majd ajánlót is olvashattatok róla.
Interjút adott nekünk Peller Anna, illetve az ifjú tehetség, Szentmártoni Norman.
Jártunk a második Webber-gálán a MüPában, ahol videót, és fotókat készítettünk.
Fotóztunk a Viktória próbáján az Operettszínházban, és a Frank Sinatra táncsnown a RaM Colosseumban.

Február

Ebben a hónapban mutatták be a Miskolci Nemzeti Színzházban A Padlás című musicalt, ahonnan fotókat hoztunk, és készítettünk interjút Rusznyák Gáborral, Kosik Anitával és Seres Ildikóval.
Kecskeméten a Dr. Herz bemutatójának 25. évfordulóját ünnepelték, ahol meglepetésként mindenki kapott egy, az előadás hanganyagát tartalmazó cd-t.
Két lemezbemutató koncertet tartott az Operettszínházban Dolhai Attila, akinek október végén jelent meg Ragyogás című lemeze. A koncerteket megelőző sajtótájékoztatón tangót tanult, később interjút is készítettünk vele.
Jártunk az Elfújta a szél szereplőválogatásain, az Ördögölő Józsiás olvasópróbáján, és Sopronban a SingSingSing gálán.
Hírt adtunk arról, hogy Magyarországra látogat az Evita film rendezője, hogy átadták a What’sonstage-díjakat Londonban, illetve arról, hogy Herczeg Tamás lett a Szegedi Szabadtéri Játékok új igazgatója, Gyüdi Sándort pedig újraválasztották a Szegedi Nemzeti Színház élére.
Interjút adott nekünk a Pécsi Nemzeti Színház művésze, Götz Attila, és az Eurovíziós Dalfesztivál válogatásán részt vevő Polyák Lilla.

Március

Sajtótájékoztatón jelentették be az Elfújta a szél szereposztását az Operettszínházban. Ennek keretében villáminterjúkat készítettünk a szereplőkkel.
Posta Victor önálló estet tartott a Madách Színházban L’élek címmel, hoztunk róla képeket, és interjúztunk Posta Victorral.
Megismerkedtünk a Budapesti Nyári Fesztivál programjával, és kiderült az is, hogy a nagy érdeklődés miatt plusz előadást tartanak az István, a királyból Szegeden.
30 éves lett a Macskák musical a Madách Színházban. Ebből az alkalomból jubileumi hetet tartottak, amelynek keretében kulisszajárást szerveztek, örökbe fogadtak egy nagymacskát az állatkertből, gálaelőadást tartottak új szereplőkkel, és rengeteg meglepetéssel. Forgattunk a jubileumi előadáson.
Jártunk a János vitéz győri előadásán, a Hét boszorka című esten a Centrál Színházban, interjút adott nekünk az ifjú tehetség, Gömöri András Máté, az Én, József Attila új Vágó Mártája, Wégner Judit, a Madách Színház ifjú tehetsége, Kisfaludy Zsófia.
Az Operettszínházban bemutatták az Ördögölő Józsiást. Mindkét szereposztás próbáján (1., 2.) jártunk, készítettünk interjút Vörös Edittel, és Siménfalvy Ágotával.
Elindítottuk SztárChat című rovatunkat, ahol elsőként Szabó P. Szilveszter válaszolt kérdéseitekre.
Hírt adtunk arról, hogy Dolhai Attila és Sasvári Sándor Jászai-díjat kapott. Kialakult a Ghost musical végleges szereposztása. Az idei színházi világnap alkalmából Dario Fo írt üzenetet.
A Viva la Musical! fennálásának 5. évfordulóját ünnepeltük. Ez alkalomból jelent meg Az első 5 év címmel egy könyv, amely az elmúlt öt év eseményeit, írásait, interjúit foglalja össze nyomtatott formában. Felidéztük, amikor Serbán Attila felénekelte a Viva la Musical! dalát, rengeteg nyereményjátékban vehetettek részt velünk.

Április

A Madách Musical Pályázat második alkalommal lett meghirdetve ebben az évadban. A kilenc kiválasztott művet prezentálták az alkotók a színházban tartott sajtótájékoztatón.
Még mindig a 30 éves Macskákat ünnepelve, a Madách Színház szereplői részt vettek az állatkerti kisoroszlánok névadóján.
Ajánlottuk a Szolnoki Szigligeti Színház Made in Hungária című előadását.
1000. alkalommal mutatták be a Dzsungel könyve musicalt a Pesti Színházban. Forgattunk, és fotóztunk is a jeles alkalomról.
Kiosztották az idei Tony-díjakat.
Kecskeméten adott saját koncertet Egyházi Géza.

Május

Ismét jótékonysági gálát rendeztek Hangok a gyermemekért címmel a Marczibányi téri Művelődési Központban.
Interjút adott nekünk Bereczki Zoltán, aki BörZdéj Akusztik címmel születésnapja alkalmából koncertezett a MoM Kultúrális Központban.
Második alkalommal tartották meg a Színházak Éjszakáját. Jártunk a Centrál Színházban, a Madách Színházban és Posta Victor előadásán, illetve az Operettszínházban (1, 2, 3, 4).
Jártunk a RaM Colosseumban bemutatott EDDA – A kör című musicalen, a Madách Színházban a Betörő az albérlőm című darab próbáján.
Jubileumot ünnepelt az Operaház fantomja musical. Sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a rendezőnek, és a szereplőknek milyen emlékei fűződnek a darabhoz, majd villáminterjúkat készítettünk. A sajtótájékoztatón fotók is készültek, és természetesen a jubileumi előadáson is ott voltunk.
Az Operettszínház utolsó bemutatója, a Ghost című musical volt. Május elején sajtótájékoztatót tartottak, ahol interjút készítettünk Mészáros Árpád Zsolttal, és Vágó Bernadettel. A darab próbáján fotóztunk, a premieren videó is készült, ajánlót is olvashattatok róla.
Interjút adott nekünk Bárány Ferenc, akit a musicalfordításról kérdeztünk.
Pünkösdkor láthattuk a tv-ben az Ördögölő Józsiás felvételét.

Június

A Thália Színház saját darabot mutatott be, Starfactory címmel. Interjút készítettünk Gém Zoltánnal, a szerzővel. A sajtótájékoztatóról videót, a premierről képeket hoztunk.
Jártunk a Kőműves Kelemen próbáján a RaM Colosseumban.
Interjút készítettünk Hűvösvölgyi Ildikóval, és Moravetz Leventével.
Részt vettünk a Madách Színházban a Gálvölgyi János 65. születésnapja alkalmából tartott köszöntésen.
Hírt adtunk arról, hogy csúszik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad nyitása az árvíz miatt. Beszámoltunk arról is, hogy életműdíjat kapott Mel Brooks, a Producerek szerzője.
Összefoglaltuk, mely előadásokat tekinthetitek meg az országban idén nyáron.

A Viva la Musical! csapata köszöni az egész éves támogatást, reméljük, velünk tartotok a következő évadban is!

 

Sándor Petra

 

 

 

Kapcsolódó tartalmak

III. Teátrumi Színözön című színházi találkozó a Soproni Petőfi Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Új Wicked cd az ötödik évfordulóra

admin

Musicalfilmet rendezett Clint Eastwood

Volf Anna

Így készült a Jézus Krisztus Szupersztár – 1. rész

Volf Anna

Jubileumi évadnyitó gálaest a Karinthy Színházban

Buchmann-Horváth Emese