Hírek, beszámolók

Évadzáró a Vígszínházban

Évadzáró társulati ülést tartott hétfőn a Vígszínház, a rendezvényen Eszenyi Enikő igazgató értékelte a most záruló szezont. Mint mondta, ismét nehéz évadon vannak túl, de ennek ellenére a Vígszínház 2012/2013-as évada sikeres volt.

A színház három játszóhelyén megtartott 568 előadást összesen 335 ezren látták. Az igazgató elmondta: 11 bemutatót tartottak, új előadásaik közül a Jóembert keresünk című darabot – amelyet még a pécsi színházi találkozón is bemutatnak – mintegy 30 ezren látták eddig.
Szólt arról, hogy a jövő évadban Büchner, Sütő András, Shakespeare, Jelinek, Arany János és Szép Ernő műveit viszik színre és Alföldi Róbert, Szász János, Marton László, Zsótér Sándor, valamint Forgács Péter dolgozik majd a társulattal. Kitért arra is, hogy az évad második bemutatójának tervezett Iván, a rettentő Mohácsi János rendezésében mégsem valósul meg, mert a művész néhány hete lemondta vígszínházi munkáját.

“Ebben az évadban két nagy veszteség érte a társulatot” – emlékezett Eszenyi Enikő. Felidézte: ősszel Vallai Péter színművészt búcsúztatták, a közelmúltban pedig elhunyt Bárdy György, aki csaknem 50 évig volt a társulat tagja.

Eszenyi Enikő – aki 30 éve a Vígszínház tagja és első igazgatói periódusát tölti a színház élén – emlékeztetett arra, hogy vezetői megbízatása 2014. január 31-én lejár. Hozzátette, hogy jelenlegi munkatársaival együtt újra pályázik. A megkezdett utat szeretné folytatni, nem szeretné, ha megváltozna a színház profilja. “A Vígszínház az utolsó megmaradt budapesti nagyszínház, amely prózai előadásokkal sok százezer ember számára tud kulturális értéket közvetíteni és közösségi élményt nyújtani” – fogalmazott.

Eszenyi Enikő kiemelte, hogy ha tehet valamit azért, hogy a magyar színházi életben kevesebb legyen az ellentét, a harc, akkor azt meg fogja tenni. “Legyen a mi mércénk a tehetség, a munka és a szakmai alázat” – zárta beszédét.

A Pesti Színházban megtartott eseményen több elismerést is átadtak. A Vígszínház egykori igazgatója, Roboz Imre emlékére alapított díjat, amellyel azokat a művészeket jutalmazzák, akik társadalmi szerepvállalásaikkal is erősítik a Vígszínház jó hírét, idén Csőre Gábor kapta. Az Ajtay Andor-emlékdíjat – amelyet a társulat titkos szavazatai alapján minden évben az a két színész kap, aki az évadban a legjobb alakítást nyújtotta – Eszenyi Enikő és Mészáros Máté vehette át.

A Vígszínház egykori direktora emlékére alapított Harsányi Zsolt-emlékdíjat Igó Évának ítélték oda. A Varsányi Irén-emlékgyűrűt, amelyet kétévente, a társulat titkos szavazatai alapján adnak át, az idén Majsai-Nyilas Tünde kapta. A Vígszínház színésze, Szathmáry István emlékére alapított A kis csillag is csillag-díjat pedig Péter Kata nyerte el.
A Vígszínházat Gyuriska János, Reviczky Gábor és Szegedi Erika hagyja el, Lajos András, Hevér Gábor és Stohl András pedig csatlakozik a társulathoz.

Csóti József gazdasági igazgató elmondta: 2012-ben nettó 2,1 milliárd forint bevétele volt a színháznak, ebből a közvetlen bevétel – jegybevétel, szponzoráció, terembérlet – 750 millió forintot tett ki, és 450 millió forintot gyűjtöttek társasági adókedvezmény (TAO) alapján, 99,2 százalékban kihasználva ennek maximális mértékét. A színház állami támogatása 900 millió forint volt, amelyből 350 millió forintot fizettek bérleti díjként a fenntartó Fővárosi Önkormányzatnak.

Elmondta: a 2012-es mérleg 31 millió forint veszteséget mutat, a 2013-as üzleti terv pedig mintegy 20 millió forint nyereséggel számol.
Szólt arról is, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalja a Vígszínház számára nyújtandó 120 millió forint összegű, előrehozott állami támogatást. Erre Csóti József szerint azért van szükség, mert a TAO alapján befogadható támogatást csak az év végén kapják meg, a kölcsönnel az átmeneti időszakot szeretnék biztosítani.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Otthonra lelt Kecskeméten A nyomorultak

Nagy Péter

Jadviga párnája – Zenés színházi előadás készül a regényből

Volf Anna

Tavaszébredés sajtótájékoztató

admin

Búcsúzott az Illúzió koncertsorozattól Bereczki Zoltán

halasi.vivien

Videójáték készül Webber műveiből

admin