Hírek, beszámolók

Fantom non plus ultra

A várakozásnak vége: november 14-én, hétfőn, végre megjelenik Angliában Az operaház fantomja 25. évfordulós, Royal Albert Hallban tartott díszelőadásának felvétele DVD-n és bluray-n. Szeretném felhívni a figyelmet az utóbbira: ha az Olvasó bármikor is gondolkodott arról, érdemes-e beruháznia egy bluray lejátszóra, ez a felvétel már önmagában megéri a befektetést. A legendás musical páratlan kép- és hangminőségben, káprázatos színekben kel életre. Bár ez az írás legfőképp a dvd kiadásról és magáról a felvételről tájékoztatja az olvasókat (az előadásról szóló írásunkat megtalálod itt), ismét meg kell említenünk, milyen nagyszerű alakítást láthatunk mindenkitől, különös tekintettel Sierra Boggess-re és Ramin Karimloo-ra, akik mostanra már tulajdonképpen eggyé váltak szerepeikkel a musicallel való hosszú és gyümölcsöző kapcsolatuknak köszönhetően. És, mint a sajtóvetítésről való írásunkban említettük, a közelképek olyan bravúros nüanszokat fednek fel, melyeket még az első sorokból sem lehetett mindig látni.

A felvétel másik nagy ünnepeltje a rendezés és a vágás, amely kicsit különbözik az élő előadás mozivásznakon leadott verziójától, ha csupán apróságokban is. Ez mind azt az energiát és törődést mutatja, amit Cameron Mackintosh és Andrew Lloyd Webber a produkcióba ölt. Amint az a sajtóvetítésen elhangzott, egy ilyen volumenű produkció csupán háromszori előadással az Albert Hallban csakis ráfizetéses lehetett, de úgy érezték, tartoztak azzal a Fantomnak és a musical rajongóinak szerte a világon, hogy költségeket és időt nem kímélve, a lehető legtökéletesebb formában örökítsék meg a produkciót az örökkévalóságnak.

Ha mindez nem lenne elég, a kiadványon található egy, a kulisszák mögötti titkokat felfedő dokumentumfilm és a hasonló érdeklődéssel várt, jövő tavasszal megjelenő Love Never Dies előzetese. Holnaptól kezdve tehát az angliai rajongók vehetik a kezükbe először a musicaltörténelem eme darabját, de a magyar rajongóknak sem kell sokat várni, hiszen értesüléseink szerint hamarosan hazánkban is megjelenik a felvétel a Universal Hungary gondozásában. Aki nem szeretne addig várni, holnaptól ráteheti a kezét a dvd-re, ha megrendeli azt a Magyarországra is szállító Amazon oldalán. Jó hír, hogy a 25. évfordulós előadás hangfelvétele hazánkban is Angliával egy időben, azaz holnap kerül a boltokba!

Ennek apropójaként szóljunk pár szót a cd kiadványról is. Pár sor minimális, a korongok terjedelmi korlátainak betudható hiányzó dialógon kívül a teljes előadás felvételét élvezheti az, aki megvásárolja a kétlemezes kiadást, melyet a legkorszerűbb technológiával rögzítettek. Különlegesség, hogy ez a teljes előadás első élő felvétele, és a közönség tapsának, tetszésnyilvánításának hangja igazi ünnepi, színházi hangulatot varázsol számunkra, a cd-nek köszönhetően mostantól bárhol és bármikor. A musicalrajongók lelkesedését azonban valószínűleg semmi sem lobbantja lángra jobban, mint a tény, hogy ez az első hivatalos felvétel, amelyen Sierra Boggess és Ramin Karimloo játssza-énekli Christine és a Fantom szerepét a musical első részében. A hanganyag tökéletes kiegészítésül szolgál a DVD-hez!

Végül egy kis meglepetés látogatóinknak: két YouTube klip; az egyik Sierra Boggess igéző Think of Me-je a dvd-ről, a második pedig egy rövid montázs a kulisszák mögül. Jó szórakozást!

 

Valószínűleg nem túlzunk azzal, ha kijelentjük: a most megjelent DVD Az operaház fantomja musical eddigi legtökéletesebb változata. Minden musicalrajongónak és színházat szerető látogatónknak kötelező darab!

Vincze Dániel

Kapcsolódó tartalmak

Színházünnep Miskolcon

Volf Anna

Színház és Advent Budapesten

Buchmann-Horváth Emese

Hamarosan Csoportterápia a Madách Színházban

Utasi Nikolett

Beteg a Love Never Dies dívája

admin

A Fabáb – A Madách Stúdióban

admin