Interjúk

Feke Pál újabb musical lemezt tervez

Feke Pál igazán szerencsésnek érzi magát, hiszen az elmúlt másfél év akár egy zakatoló vonat, olyan dinamizmussal száguldott vele. Miután megnyerte a Társulat című szereposztó műsorban az István, a király kultikus rockopera címszerepét, interjúk, felkérések, előadások követték egymást. A Társulat – mely a vetélkedőn kovácsolódott össze – több mint 50 István, a király előadást tudhat maga mögött, emellett Pali lemezt adott ki Új világ vár címmel, illetve a Spamalot című Monthy Python musicalben is szerepet kapott. 
 
“Nagyon szerencsésnek és boldognak érzem magam, mert nem sok embernek adatott meg, hogy ilyen sokat dolgozzon és ilyen sok téren kipróbálhassa magát. Az utóbbi időszak nagyon tartalmas volt” – meséli Pali. 
 
A már említett lemez stúdiómunkálatain kívül természetesen fellépések, koncertek követték egymást. Több színházi felkérést is kapott, ezek közül azonban csak a Spamalotot vállalta el.
“A Spamalot a szívügyem, mert ezzel egy új lehetőség nyílt arra, hogy ne csak úgy mutassam meg magam, mint énekes színész, hanem első sorban mint színész, aki eljátszik a darabon belül három karaktert is. Nagyon szeretem csinálni” – osztja meg gondolatait a jelenleg a Madách Színházban futó Spamalotról, melyben hármas szereposztásban játssza szerepeit Nagy Sándorral és Posta Victorral karöltve. 
 
Jövő tavasszal A Nyomorultak kerül bemutatásra a kecskeméti Katona József Színházban, melyben Pali Jean Valjean szerepét kapta meg. 
“Felmerültek jogi kérdések a darabbal kapcsolatban, de ezek már tisztázódni látszanak. Az előbemutató remélhetőleg 2010 májusában lesz, majd szeptembertől kerülne fel a darab a Katona József Színház állandó repertoárjába.” 
 
Palit a közönség első sorban tehát a színházak színpadáról ismeri, ő azonban nemrég tett egy kisebb kalandozást a könnyűzene világába is saját dalokat is tartalmazó, Új világ vár című lemezének elkészítésével. Innen hogyan tovább? A művész ezúttal egy újabb, musicalslágereket tartalmazó lemez tervéről mesél. 
 
“Az elmúlt időszakban nagyon sokféle lemezen dolgoztam, elsősorban az Új világ vár albumon, amely filmzenéket, világslágereket, saját dalokat tartalmazott. Ezek után úgy döntöttem, visszanyúlok egy kicsit a saját műfajomhoz, a musicalhez, és egy olyan lemezt készítek el, melyen általam még nem énekelt dalok lesznek. Stílusában egy eléggé rockos, dinamikus, monumentális lemezt tervezek. Ennek a lemeznek az előkészületein dolgozunk jelenleg. Azt szeretnénk, hogy a dalok komoly hangszereléssel és új, egyedi hangzással szólaljanak majd meg.”
 
“Olyan dalokat igyekeztem összeválogatni, melyeket nem énekeltem még fel lemezre.  A tervek között szerepel a Padlás Fényév távolság című nótája, mely egy egészen finom, intim hangzásban szólal majd meg. A már említett A nyomorultak című musical egyik legszebb dala, az Áldott légy. Ezek a lassúbb dalok, s hogy a zúzósabb hangzást képviselő szerzeményeket is említsem, a Minden gondjuk már az ég a Jézus Krisztus Szupersztárból, egy nóta a Jekyll és Hyde-ból, a Miért van? a Valahol Európában című műből, egy egyveleg az Elisabeth musicalből, de a We Will Rock You című előadás dalai is helyet kapnak a lemezen. Szeretnék magyar rockoperákból énekelni, első sorban Szörényi Levente műveiből és itt nem az István, a királyra gondolok, hanem a többi művére, melyekből szinten egy egyveleget készítünk el.”
 
Az új lemez megjelenése áprilisban várható. A lemezbemutató koncert valószínűleg Pali saját zenekara, a Feke Pál Band egyik koncertjén lesz esedékes.
“Tavasszal tervezünk egy koncertet Székesfehérváron és Budapesten is. Azt még nem tudom, hogy az új lemez dalai milyen arányban jelennek majd meg ezeken a koncerteken, de mivel az eddigi műsoraink is musicalekre épültek, ezért úgy gondolom, némely dal ki fog majd kerülni a repertoárból, s az újabbak veszik át a helyüket. Ahogyan a soproni koncerten az Új világ vár lemez dalai kerültek előtérbe kvázi lemezbemutatóként, úgy a jövő tavaszi koncerteken is valószínűleg hasonló lesz majd a helyzet.  A műsor szerkezete, gerince tehát ugyanaz marad, csupán a dalok fognak megváltozni. Ahová eljutunk, ott olyan látvány fogadja majd a nézőket, ami azt gondolom, hogy abszolút egy világszínvonalat tud képviselni, és ezt azért merem így mondani, mert nem magamról beszélek, hanem magáról a produkcióról.”
 
Akik nem ismernék a Feke Pál Band-et, azok kedvéért Pali mesél a zenekarról és annak profiljáról.  
“Nekem már a Társulat előtti életemben is volt egy zenekarom, igaz, azt nem úgy hívták, hogy Feke Pál Band, de azt a formációt is szerettem. A Feke Pál Band tulajdonképpen a Társulat után alakult, úgy másfél évvel ezelőtt. Akkor adtuk neki ezt a nevet, ami ugyan nem vall túl nagy fantáziára, de nem akartam egy olyan nevet adni neki, hogy… nem tudom, Ugató kutya (nevet), mert tulajdonképpen ez az én dolgaimról szól. Másrészt pedig úgy gondolom, nem egy könnyűzenei csapat vagyunk, mint mondjuk a Hooligans, így nem is lett volna értelme ilyen zenekar nevet adni, hiszen a mi munkánk inkább a musicalekről, a filmzenékről, a világslágerekről szól. A zenekar muzsikusai (Szendőfi Péter, Kormos János, Czibere József, Cseke Gábor, Pethő Gábor) több csapatban is zenélnek, őket úgy nevezik, hogy „fashion” zenészek. Azt nyilván nem engedhetik meg maguknak, hogy csak velem zenéljenek, hisz mi nem könnyűzenei csapat vagyunk, de ettől függetlenül nagyon szeretjük és tiszteljük egymást, és velük képzelem el a jövő évet is.”
 
Pali a Feke Pál Banddel az elmúlt másfél év alatt közel 15 nagyvárosban koncertezett, többek között Kaposváron, Szegeden, Sopronban, Győrben, Nyíregyházán. A jövő évben a már említett székesfehérvári és budapesti koncert mellett olyan helyekre is terveznek fellépést, ahol eddig még nem jártak a zenekarral, például Egerben. 
“A cél mindig is az volt és az lesz jövőre is, hogy a koncertet olyan helyekre vigyük, olyan körülmények között mutassuk meg a nézőknek, amik megfelelnek az elvárásoknak. Tehát a tavaszi turnéról is csak azt tudom mondani – ami mindenképpen a szívügyem -, hogy nagyon komoly technikával, komoly hangrendszerrel, világítással, látvánnyal, led-falakkal, színpaddal megyünk, és egy nagyon komoly zenekarral, akik nagyon-nagyon jók, szerintem a szakma legjobbjai.”
 
Pali élete – ahogy az egy énekes színésznél lenni szokott – túlmuta
t a színházak és a koncertek világán, hiszen mindezek mellett a nyaranta Székesfehérváron megrendezendő Musical Kurzus tanáraként a fiatal generációt oktatja musical mesterségre, valamint különböző fellépéseken megtalálható az ország szinte bármely pontján. 
 
 
Utasi Nikolett
 

Kapcsolódó tartalmak

Musicalsztárok Hajdúböszörményen

admin

Húszéves az Elisabeth

Buchmann-Horváth Emese

Visszatér a Broadway-re a Hair

admin

St Germain lemezbemutató koncert novemberben

Vincze Dániel

Petőfi Emléknap a Budapest Sportarénában

Sándor Petra