Belföld Hírek, beszámolók

Felújított klasszikussal nyitják meg az Operettszínház új kamara játszóhelyét

2017. április 20-án nyílik meg a Budapesti Operettszínház szomszédságában a Kálmán Imre Teátrum, a névadó szerző egy régi-új műve, a Riviera Girl díszbemutatójával.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Lőrinczy György főigazgató köszönetet mondott a támogatóknak, akik segítségével sikerült az egykori Somossy Orfeum, majd Moulin Rouge épületének korabeli szépségét visszaállítani. „Meghatottan állok itt” – mondta a főigazgató, hangsúlyozva, hogy a vezetőség régi álma teljesült a Kálmán Imre Teátrum létrehozásával. Az új kamaraszínházként és kávéházként funkcionáló épületben igazán különleges élményben lehet része a nézőnek. A régi pompájában tündöklő játszóhely teljesen modern technikával felszerelt, forgó padlóval, süllyedővel, ledfallal. A nézőtér mobil, azaz bármikor átrendezhető, az előadások után pedig a kávéház melegkonyhával és áprilistól kültéri terasszal várja a közönséget.

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető a premier előadásról mesélt. ”Eszelősen jó érzés egy új színház megnyitó produkciójáról beszélni” – mondta. Hosszas gondolkodás után úgy döntöttek, hogy egy Kálmán Imre művel méltón lehetne felavatni a róla elnevezett teátrumot, és a Riviera Girlre esett a választásuk, mert ezt a darabot Magyarországon még sosem játszották, valamint 2017-ben is rendkívül aktuális. A mű valójában a töretlenül népszerű, 100 éves operett, A csárdáskirálynő amerikai ízlésnek megfelelő átirata, egy polgári jellegű, kortalan történet. Az idők során ez a változat teljesen eltűnt, nehezen akadtak a nyomára, sok külföldi segítséggel. A kottákat nem is találták meg, csak a szövegkönyvet, így nem volt egyszerű kinyomozni, hogy melyik dalhoz melyik szöveg tartozik. A visszamagyarosított változatot Kerényi Miklós Gábor rendezi, aki be is mutatta az alkotókat. A dalszövegeket Závada Péter írta újra, a zenét Bolba Tamás illesztette hozzá és hangszerelte át, a dramaturg Lőrinczy Attila, a koreográfus Horváth Csaba, a jelmezeket Füzér Anni, a díszletet Rákay Tamás tervezte.

A történet a francia Riviérán, egy kaszinóban játszódik, fontos eleme a rulett, bár az eredetihez hasonlóan természetesen van benne szerelem, barátság és generációs konfliktus egyaránt. A rendező szerint az élet is olyan, mint a rulett. „Nem tudjuk igazán, hogy a pirosra jó tenni vagy a feketére. Nem tudjuk, hogy mikor teszünk jót, mikor keveredünk egy olyan szituációba, amikor agyonnyom minket a golyó, mikor nyerünk, mikor vesztünk.”

Végül a jelenlévő színészek a musical együttes segítségével tartottak egy kis bemutatót a készülő előadásból. Szabó P. Szilveszter és Németh Attila („A lányok, a lányok”), Kerényi Miklós Máté („Te francos éjjel”) valamint Lévai Enikő és Barkóczi Sándor („A nő egy sorscsapás”) produkciójában a korábbi dalokra ismerhettek a nézők, modern köntösben, frappáns szöveggel és mai zenei világgal, koreográfiával. A további szerepeket Szendy Szivi, Kardffy Aisha,György-Rózsa Sándor és Vasvári Csaba játssza majd.

2017. április 20-án tehát megnyitja kapuit a Kálmán Imre Teátrum, a Riviera Girl magyarországi ősbemutatójával, amelyre a jegyértékesítés már megkezdődött. Emellett a Kreatív kapcsolatok című kortárs opera és a megrendezésre kerülő Orfeum fesztivál keretében egyéb zenei produkciók lesznek műsoron. A főigazgató elmondta, bízik benne, hogy az Operettszínház új kamaraszínháza és a Teátrum Café a művészvilág és a színházkedvelő közönség törzshelye lesz.

Kapcsolódó tartalmak

Madách Színház Musical Pályázat II. – Második döntő

Buchmann-Horváth Emese

A Holdbeli Csónakos Debrecenben

Vincze Dániel

Divatminisztert keres az Operettszínház

Volf Anna

Élő legendák – Hűvösvölgyi Ildikó

Vincze Dániel

Új rockopera júliusban a Magyar Lovas Színházban

Sándor Petra