Hírek, beszámolók

Filmből musical!

A Madách Színház 2013. október 26-27-én mutatja be Poligamy című romantikus musical comedyjét, melynek alapjául az azonos című, 2009-ben készült film szolgált. A premierre készülve a Viva la Musical! sorra vette, mely musicalek születtek egy-egy fiilmsiker alapján.

A musicalt szerető közönség hozzászokott már, hogy a színpadon sikeres zenés produkciókból mozifilm készül. Az már kevésbé ismert, hogy a Broadway és a West End színházaiban bemutatott musical előadások közül több is nemzetközi filmsiker adaptációjából született.

Billy Wilder az 50-es években két olyan filmet is rendezett, melyek aztán az első musical feldolgozások közé kerültek. Az 1950-ben, még fekete-fehérben készített film, a Sunset Boulevard  (Alkony sugárút) az alapja Andrew Lloyd Webber azonos című musicalének. Az 1993-ban Londonban bemutatott zenés darab egy kezdő forgatókönyvíró és a némafilmek egykori sztárjának tragikusan végződő történetét meséli el. Az amerikai premier Los Angelesben volt, a főszerepet a világhírű színésznő, Glenn Close kapta. A musical hatalmas sikert aratott, és 1995-ben elnyerte a legjobb musicalért és a legjobb zenéért járó Tony-díjat.

Wilder másik feldolgozott filmje a Van, aki forrón szereti, egy 1959-ben bemutatott filmvígjáték, amelyet ma már a műfaj klasszikusaként tartanak számon. A női ruhába bújt férfiak adják a film alapvetően komikus jellegét, de a világsikerhez hozzájárult a főszerepeket alakító Marilyn Monroe, Tony Curtis és Jack Lemmon játéka is. A film szolgált alapul a Sugar című musicalhez, melyet 1972. áprilisában mutattak be a Broadwayn. A magyar rajongóknak sajnos még mindig várni kell a Sunset Boulevardra, míg a Sugart 2012. augusztusában a Turay Ida Színház már műsorára tűzte.

Szokatlan módon Bécs adott otthont egy amerikai filmklasszikus alapján készült musical bemutatójának 1997-ben. Ez musical a Vámpírok bálja, mely Roman Polanski 1967-ben készült horrorparódiája nyomán született. Magyarországra 2007-ben a PS Produkció hozta el az Erdélyben játszódó vámpírtörténetet, és azóta is töretlen sikerrel játssza. A kedvező fogadtatáshoz nagyban hozzájárult az is, hogy a filmvásznon, a televíziós sorozatokban és a könyvpiacon újra rendkívül keresettek a vámpírokról szóló történetek. 

Az 1968-ban bemutatott Jó estét, Mrs. Campbell! amerikai vígjáték olyan sztárokat vonultatott fel, mint Gina Lollobrigida és Telly Savalas. Magyar vonatkozása is van a filmnek, hiszen a forgatáson operatőrként Pogány Gábor dolgozott. A történet nem túl bonyolult: három amerikai katona tér vissza egy olaszországi veterántalálkozóra, ahol kiderül, ki is valójában a háború idején született kislány igazi apja. Ez alapján készült 1979-ben a Carmelina című színpadi musical, de nem aratott nagy sikert. A film feldolgozásának története azonban nem ért végét. Az alapötlet megmaradt, a helyszín viszont már egy csodálatos görög sziget, ahol az esküvőjére készülődő fiatal lány szeretné végre megtudni, ki az apja. Máris kész az új világsiker, és az ABBA együttes zenéjével bemutatkozik a Mamma Mia! musical 1999. április 6-án, a londoni Prince Edward Theatre színpadán.

Mel Brooks szintén 1968-as sikerfilmje a Producerek, melynek létrehozásában forgatókönyvíróként és rendezőként is közreműködött. Több mint harminc év múlva, 2001-ben a szerző újra elővette és Broadway-musicallé alakította át saját művét. A történet semmit sem vesztett aktualitásából, hiszen azt mutatja be, hogy a showbusiness területén nincsenek korlátok és gátlások, minden megengedett a siker elérése érdekében. A nézők Magyarországon is láthatták a darabot, mely 2006-ban a Madách Színházban került műsorra.

Jelenet a Madách Színház Producerek című musicaljéből

Míg az előző filmeknél akár 40 évet is kellett várni arra, hogy a musical világa felfedezze történetüket, addig a Walt Disney által készített és 1994-ben bemutatott Oroszlánkirálynak csak három évre volt szüksége, hogy megjelenjen a Broadway színpadán. Az Elton John és Tim Rice dalaival jegyzett musical hatalmas siket aratott, így Szimba, Timon és Pumba 1999-ben már a West Enden is bemutatkozhatott. Nemcsak a film, hanem a musical is bevételi csúcsot döntött, hiszen letaszította New Yorkban Az operaház fantomját a trónról, és elnyerte a minden idők legjövedelmezőbb darabja címet.

A népszerű filmekből készülő musicalek az elmúlt években egyre nagyobb számban mutatkoznak be a Broadwayn és a West Enden, hiszen a Billy Elliot, az Apáca show, a Priscilla, a sivatag királynője, a Kapj el, ha tudsz és a Pókember nemcsak a filmvásznon nagy siker. A magyar színházak próbálnak lépést tartani a külföldi bemutatókkal, igyekeznek minél hamarabb közönségük számára elhozni az itthon is nagy sikert aratott filmek átiratait. Így volt ez a Ghost musical esetében is. 2011-ben Manchesterben mutatták be az Oscar díjas film feldolgozását. Ezután következtek London és New York színpadjai, 2013. májusától pedig már a Budapesti Operettszínházban élvezheti a közönség az előadást. 

A feldolgozások sikerét látva a hazai színházak is kedvet kaptak a népszerű magyar filmek színpadi átírására. Ez év áprilisában, Győrben már láthatta a közönség  a Tímár Péter által készített Csinibaba című film zenés változatának bemutatóját, amely a film, és a 60-as évek hangulatát kívánja visszaadni. Október végén pedig egy újabb magyar film színházi feldolgozása kerül a közönség elé. A Madách Színház egy romantikus musical comedyt mutat be Poligamy címmel, amely Orosz Dénes azonos című, 2009-es romantikus vígjátéka alapján készült. Az új darabban kettős szereposztásban Nagy Sándor és Nagy Balázs alakítja a tartós párkapcsolattól és az apaságtól szorongó férfit.

A filmeket és musicaleket egyaránt szerető közönség pedig továbbra is várhatja az újabb és újabb feldolgozásokat, hiszen a hírek folyamatosan érkeznek már bemutatott musicalekről, tervbe vett ötletekről. Jöjjön hát Rocky, Bridget Jones vagy akár Amélie, mi izgatottan várjuk!

Muhr Anita

Kapcsolódó tartalmak

Idén nyáron is Budapesti Nyári Fesztivál új bemutatókkal

Kiss Brigitta

"Elmentem Japánba, hogy hazataláljak" – Interjú Kamarás Mátéval

Mezőfi Orsolya

Madách Színház Musicalpályázat II. – Megvan a négy továbbjutó

Buchmann-Horváth Emese

Abigél premier: zajos siker a Tháliában!

admin

Mégis lesz Sunset-film?

Volf Anna