Hírek, beszámolók

Fogyatékkal élőknek tartanak előadásokat a Broadway-n

Az Oroszlánkirály musical “autistabarát” változatának októberi siker után újabb két előadást szerveznek a Broadway-n autisták számára. A Theater Development Fund nevű nonprofit szervezet bejelentése szerint április 29-én a Mary Poppins, majd szeptember 30-án ismét Az Oroszlánkirály című musicalt szervezik meg autisták és családtagjaik számára a Broadway-n.

Az Oroszlánkirály “autistabarát” bemutatása után mintegy 1500-an jelezték, hogy szeretnének hasonló előadásokat. A tavaszi Mary Poppins-produkcióra már szinte minden belépő elfogyott az 1797 férőhelyes New Amsterdam Színházban, a szeptemberi Oroszlánkirályra pedig tavasz végétől lehet jegyet venni az 1677 nézőt befogadó Minskoff Színházba. A produkciók idejére babfotelekkel és kifestőkönyvekkel pihenőket is kialakítanak a színházban, ahol szakemberek segítenek azoknak a gyerekeknek, akiket meg kell nyugtatni.

Bár Magyarországon még nem volt példa “autistabarát” musical bemutatására, 2011 elején elindult egy esélyegyenlőségi projekt. A 90 decibel Projekthez vidéki és budapesti színházak is csatlakoztak: többek között a Centrál Színház, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Nemzeti Színház, a Vígszínház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház két alkalommal, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a debreceni Csokonai Színház és a Pécsi Nemzeti Színház.

 

Forrás: fidelio.hu

Kapcsolódó tartalmak

30 éves a Játszd újra, Sam! (Pesti Színház, 2013. november 29.)

Czibulka Stella

Musical legendák gálaműsor Baján

József Kriszti

A nyomorultak: egy musicalszenzáció története

Mezőfi Orsolya

Karinthy Színház rendkívüli évadnyitó sajtótájékoztató

Czitrovszky Balázs

Sakk – Interjú Köteles Géza karmesterrel

oldadmin