Hírek, beszámolók

Gazdasági válság után sikeres évad az egri Gárdonyi Géza Színházban

Az akut gazdasági nehézségek leküzdése után bővülő bérleteladások és sikeres szezon jellemezte a Gárdonyi Géza Színház 2012/13-as évadát – jelentette ki az intézmény direktora, a teátrum pénteki évadzáró társulati ülésén.

Ennek nyomán abba a fázisba ért a társulat, amelyben immár biztosított a nyugodt művészi munka és a tervezés – közölte Blaskó Balázs. Az igazgató felidézte, hogy a tetemes adósság miatt későn tudták meghirdetni a bérletek árusítását és fennállt a veszélye annak, hogy előadások maradnak el. Ebben a helyzetben, például más teátrumok kölcsöndíszleteit felhasználva állítottak színpadra több előadást. Ugyanakkor a fenntartó egri önkormányzattal kötött hároméves keretszerződés, illetve a képviselők által megszavazott pótköltségvetés nyomán immár biztosítottnak látják a színház jövőjét.

Ez meg is látszott az évad második felében, amikor 20 százalékkal nőttek a bérleteladások és osztatlan tetszés kísérte a publikum részéről a színház repertoárját – vélte Blaskó Balázs.
A direktor hangsúlyozta, hogy vidéki színház lévén a jövőben is meg kívánják őrizni a teátrum népszínházi jellegét, amit jelez a következő évad műsorterve is.

Nyolc bemutatót terveznek a nagyszínpadon, négyet pedig a stúdiószínpadon. Színpadra kerül a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical, a Hippolit a lakáj című zenés vígjáték, a Padlás és a Csongor és Tünde.

Paul Partner tollából a Hajmeresztő című interaktív bűnügyi vígjátékkal csalogatják a közönséget, illetve Gárdonyi Géza Annuska című vígjátékát is láthatja a publikum.

A gyerekeket Grimm Holle anyó című meséjével várják.
A stúdiószínpadon a Hamupipőke című táncmesét mutatja be a tánctagozat; szintén a tánctagozat dolgozta fel Moliére Képzelt betegét.
Bemutatják még Kocsis István A fény éjszakája című drámáját, illetve a Leonard Gershe által jegyzett, A pillangók szabadok című vígjátékot – ismertette a jövő évi műsortervet Blaskó Balázs.

Habis László a város polgármestere ugyancsak sikeresnek nevezte az évadot, olyannak, amelyet a város lakóinak szimpátiája övezett. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat elkötelezett a város kulturális értékeinek megőrzése és gazdagítása mellett. Ugyanakkor kötelességük a felelős gazdálkodás.
Közlése szerint az elmúlt hónapokban az önkormányzat által elfogadott kulturális koncepció biztonságot ad az intézményeknek. Fontos, a biztos háttér megteremtése, hogy a társulat a művészeti munkára tudjon koncentrálni – mondta Habis László.
A 2012/13-as évad színésze díjat Marjai Virág vehette át, illetve Réti Árpád színművészt a társulat örökös tagjává választották.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Megnyílt a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Volf Anna

A MADE IN HUNGÁRIÁVAL ZÁRUL A GYULAI VÁRSZÍNHÁZ ÉVADA

halasi.vivien

Ghost (Dolhai A. – Vágó B. – MÁZS – Peller A.) Budapesti Operettszínház (2013.05.28.)

Buchmann-Horváth Emese

Megkezdődtek a Jekyll & Hyde olvasópróbái

Sándor Petra

Megkezdődött az évad a miskolci teátrumban

admin