Hírek, beszámolók

Gershwin-est az Operettszínházban

Az előző évadban hatalmas sikert aratott kortárs opera, a Mario és a varázsló a 2011/2012-es szezonban egy sztárokat felvonultató, különleges Gershwin-esttel együtt tekinthető meg, mindössze 3 alkalommal januárban.

A Mario és a varázsló azon kevés kortárs magyar zeneművek egyike, melyek kül- és belföldön egyaránt sikeresek. Vajda János darabja az irodalmi Nobel-díjas Thomas Mann 1930-ban írott műve alapján készült, melynek alaphelyzete az író családi nyaralása egy kis olasz üdülőfaluban. Itt tartja előadását Cipolla, a mutatványos, aki testi hibája miatt alkalmatlan a katonai szolgálatra, így a front helyett az olasz városokat járja produkciójával. Ördögi megjelenése, fizikai torzsága hipnotizőri képességekkel és belső démonokkal párosul: megszabadítja saját akaratától, miközben ösztönlénnyé csupaszítja, és megalázó helyzetbe hozza “áldozatait”.

Különös, izgalmas és felkavaró előadás készült Kerényi Miklós Gábor rendezésében az előző évadban, melynek zenéje különböző stílusok szokatlan keverékéből áll össze. Az egyszerre szürreális és dallamos muzsika, valamint Bókkon Gábor végkifejletre kihegyezett librettója remek lehetőség, hogy Cipolla szerepében Szabó P. Szilveszter hipnotizálja a színpadon játszókat és a nézőtéren ülőket egyaránt… “Nagyon furcsa, érdekes és izgalmas az előadás menete, ami ránk, szereplőkre fantasztikusan hat. A zene nem egyszerű, olyan, mint egy matematikai rendszer. Tulajdonképpen egy másik dimenzióba kerül az egész társulat a színpadon. Ez a mentalitás érződik a nézők felé is: ők biztos, hogy elsősorban nem a játékot látják, a bohóc, a mentalista, a számmisztikában igencsak topon lévő Cipollát, hanem azt veszik észre, hogy tulajdonképpen ott ülnek a lakókocsi körül és őket is hatalma alá kerítette a mágus. Az operában láthatjuk, hogy különböző embertípusok hogy válnak áldozattá, közben megnőtt Mario szerepe, s kiderül, hogyan lesz általa áldozattá maga Cipolla, amire nem számít…” – nyilatkozta szerepéről Szabó P. Szilveszter, aki mellett látható még a színpadon Marioként Szabó Dávid, valamint Farkasréti Mária, Dézsy Szabó Gábor, Petróczi Gábor és Szegedi Andor, illetve az Operettszínház Musical Együttese is. 

A kritikai- és közönségsikert aratott kortárs opera a 2011/2012-es szezonban egy sztárokat felvonultató, különleges Gershwin-esttel együtt tekinthető meg, melyben színpadra lép operaénekes, operett- és musicalsztár egyaránt. Kálmán Péter, Frankó Tünde, Kerényi Miklós Máté, Szendy Szilvi, Szabó P. Szilveszter, Vadász Zsolt és Fischl Mónika szólaltatják meg a többi között a Porgy és Bess illetve a Crazy for You legismertebb dallamait, Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra pedig egy igazi show-összeállítással kedveskedik a nézőknek. A látványos produkció koreográfiáját Lőcsei Jenő készítette, a karmester Makláry László, a rendező Kerényi Miklós Gábor.
Előadások:
2012. 01. 13. 19:00
2012. 01. 14. 19:00
2012. 01. 15. 19:00

forrás: operettszinhaz.hu

Kapcsolódó tartalmak

Robin Hood ősbemutató Miskolcon

Buchmann-Horváth Emese

Bál a Savoyban (Városmajori Szabadtéri Színpad, 2012. július 5.)

Czitrovszky Balázs

Slágermix: Miller Zoltán koncertje

Volf Anna

Szabó Dávid marad az Operettszínházban

Sándor Petra

Egy nyári éj mosolya – az alkotók szemével

Utasi Nikolett