Hírek, beszámolók

Glee musical-szótár: 1. évad 4. rész

Az epizód musicales utalásait két szálra lehet felfűzni: West Side Story illetve Kabaré. Mindkét musical a műfaj történek kiemelkedő és meghatározó alkotása, és mindkettőről elmondható, hogy a világhírhez a filmváltozat is nagyban hozzájárult.

GleeA West Side Story-t 1957-ben mutatták be a Broadway-n. Az alkotókat egytől egyig a műfaj legnagyobb alakjaiként tartjuk számon. A zeneszerző Leonard Bernstein, a dalszövegíró az ekkor még fiatal és ismeretlen Stephen Sondheim volt. A szövegkönyvet az az Arthur Laurents írta, aki a West Side Story mellett többek között a Gypsy szövegkönyvének megírásával és színpadi rendezéseivel került a Broadway legendái közé. A West Side Story sikere nem utolsósorban Jerome Robbins átütő erejű koreográfiáinak volt köszönhető. A musicaltörténelemben valószínűleg egyedülálló, hogy az 1957-es világpremier óta a West Side Story mind a négy Broadway-felújításában az ő eredeti koreográfiáját táncolta a tánckar.
Az eredeti Broadway-szereposztásban Tony szerepét Larry Kert, Mariát Carol Lawrence, Anitát pedig a Tony-díjas táncosnő, Chita Rivera alakította. A produkció mindössze 2 kategóriában nyerte el a Tony-díjat (koreográfia és díszlet). (Ha esetleg valaki furcsának találná, hogy sem a zene, sem a dalszöveg, sem a szövegkönyv nem kapott díjat, az ő kedvükért jegyezzük meg, hogy ezek a kategóriák a Tony-díjnál 1957-ben még nem léteztek.)
A filmváltozat 1960-ban készült el Jerome Robbins koreográfiáival, Robbins és Robert Wise rendezésében. A film producerei ragaszkodtak hozzá, hogy a szereplők az általuk játszott karakternek megfelelő korúak legyenek (vagy legalábbis úgy nézzenek ki), így a színpadi változat főszereplői helyett új színészeket kellett választani.
Tony szerepét a producerek Elvis Presley-nek ajánlották fel, aki visszautasította a lehetőséget. A film főszerepét olyan hírességek szerették volna megkapni, mint Warren Beatty, Anthony Perkins, Burt Reynolds, Richard Chamberlain vagy Dennis Hopper. Nehezen született meg az egyetértés a producerek között, a választás végül Richard Beymerre esett.
Natalie Wood annak köszönhetően került a filmbe, hogy Warren Beatty barátnője volt ebben az időben, elkísérte őt a válogatásra, és Beatty próbafelvételén ő játszhatta Maria szerepét. A producereket annyira elbűvölte, hogy felajánlották neki a szerepet.
Richard Beymer és Natalie Wood ugyan megpróbálkozott Tony illetve Maria szerepének eléneklésével, de énektudásuk elégtelennek bizonyult Bernstein dalainak előadásához, így helyettük Jimmy Bryant és Marni Nixon énekhangját lehet hallani a filmben. (Nixon hangját többek között olyan musicalfilmekben hallhatjuk még, mint a The Secret Garden, a The King and I vagy a My Fair Lady.) Anita szerepét Rita Moreno kapta. Moreno az Americát saját maga énekelte fel, az A Boy Like That című dalhoz viszont Betty Wand segítségét kellett igénybe vennie. Wand betegsége miatt a Quintet-ben Maria mellett Anita szólamát is Marni Nixon énekli.
A filmváltozat 10 Oscar-díjat nyert, ezzel a mai napig a legtöbb Oscarral jutalmazott alkotás a zenés filmek között. A musical legnagyobb slágereit – Tonight, Maria, America – a világ minden táján ismerik. A West Side Story-t előszeretettel tűzik műsorra a Broadway-n (jelenleg az 5. produkció fut) vagy a különböző repertoár-színházakban, de operatársulatok is bemutatták már. Hazánkban is több változatban tekinthette meg Bernstein klasszikusát a közönség.

A 2009-es Broadway-felújítás szereplői a Tony-gálán:

Az eredeti Broadway-szereposztás tagjai az 50. évforduló alkalmából részt vettek az előkészületben lévő Broadway-produkció táncpróbáján

A Kander-Ebb szerzőpáros 1966-ban bemutatott musicale, a Kabaré az egyik legelismertebb Broadway-rendező, Hal Prince elképzelései alapján valósult meg első alkalommal. Sally és a konferanszié szerepét Jill Haworth illetve Joel Grey játszotta, az előadás koreográfusa Ron Field volt. Az 1967-es Tony-gálán a produkciót 8 kategóriában díjazták, többek között a rendező, a koreográfus, a két szerző és Joel Grey munkáját ismerték el.
A filmváltozat a legendás Broadway-koreográfus, Bob Fosse irányításával készült el 1972-ben. Újragondolták és több helyen átírták a színpadi verzióhoz képest a musicalt, John Kander és Fred Ebb több új dalt is írt a filmhez. A Don’t Tell Mama helyett került a filmbe a Mein Herr, a The Money Song helyett pedig a Money, Money. A filmváltozatba került be a Maybe This Time is annak ellenére, hogy eredetileg nem a filmhez íródott, hanem a Golden Gate című, be nem mutatott Kander-Ebb musicalhez. Ez sajnos kizáró oknak bizonyult az Oscar-díj esetében, így a Maybe This Time nem versenghetett a legjobb betétdal címért.
A filmben ismét Joel Grey alakította a konferansziét, Sally szerepére pedig Liza Minnellit választották. A Kabaré 1973-ban 8 Oscar-díjat nyert, Joel Grey és Liza Minnelli mellett a rendezőt és a zenét is díjazták. Bob Fosse számára minden bizonnyal felejthetetlen év volt az 1973-mas, hiszen ő lett az első és mindeddig egyetlen, aki ugyanabban az évben a legjobb rendezés kategóriában a Tony-t (Pippin), az Emmy-t (Liza with a Z) és az Oscart (Kabaré) is elnyerte.
A musical természetesen sokféle produkcióban színre került a Broadway-n. A legemlékezetesebb felújítás talán Sam Mendes rendező nevéhez fűződik. Az új koncepcióban és új hangszereléssel színpadra állított előadásban a filmváltozat dalait is felhasználták. A produkció premierén Natasha Richardson és Alan Cumming játszotta a két főszerepet (mindketten Tony-díjat kaptak az évad végén), őket később többek között Molly Ringwald és Brooke Shields illetve Michael C. Hall, Raúl Esparza, Neil Patrick Harris, Adam Pascal, Jon Secada és John Stamos váltotta Sally és a konferanszié szerepében.
A musical nálunk is reneszánszát éli, hiszen a közelmúltban Győrben és Székesfehérváron került bemutatásra, a következő évadban pedig Szombathelyen és a budapesti Centrál Színházban is színpadra állítják majd.

Cabaret (Liza Minnelli)

Willkommen (Alan Cumming, 1998-as Broadway-felújítás):

Volf Anna

Előző: 1. évad 3. rész
Következő: 1. évad 5. rész

Kapcsolódó tartalmak

Mindenkihez szóló színházat szeretne a soproni teátrum új igazgatója

Krista Adrienn

Glee: magyar videó-promók

admin

Bonyodalmak a Rocky Horror Show remake körül

admin

Új pályázat lesz a székesfehérvári Vörösmarty Színház vezetésére

Volf Anna

Rejtelmek – Pinceszínház, nyilvános próba

Czitrovszky Balázs