Hírek, beszámolók

Godspell premier Esztergomban

Stephen Schwartz és John Michael Tebelak Godspell című musicelének nyári premierjét tartják az Esztergomi Várszínházban július 10-én és 11-én este kilenc órakor. A Tatabányai Jászai Mari Színházzal közösen készült előadást Szűcs Gábor rendezte.

A Godspellt, John-Michael Tebelak (szöveg) és Stephen Schwartz (zene) musicaljét 1971. május 13-án mutatták be a Cherry Lane Theatre-ben, és öt évvek később került a Broadway-re. A darab az újtestamentumi Máté evangéliumát meséli újra kortárs témákat beemelve és improvizációs technika használatával. A musicalt Magyarországon 1986-ban mutatták be. Azóta több színház műsorára is felkerült. A mű Jézus és Júdás konfliktusát állítja a középpontba, az ő harcuk kényszeríti erkölcsi állásfoglalásra a tanítványokat. Az újkori Bábelnek üzennek az ősrégi példázatok: hitet és bizakodást ébresztenek a gyökereiket kereső fiatalokban, rengeteg humorral és fantasztikus zenével.

A most készülő Godspell ősszel a tatabánya teátrumban látható bérletes előadásként. A rendező Szűcs Gábor, aki 1990-ben 80 alkalommal játszott az Iglódi István által színpadra állított előadásban a Várszínházban, majd a 2000-es évek közepén ő is megrendezte a darabot Székesfehérváron.

“Izgalmas darab a Godspell, olyan üzenetekkel dekódolva, amelyek mindig hatnak, akár az Evangélium. Keresztény emberként a hitem fontos eleme ez a történet, amely mindig újszerű és örökérvényű tud lenni. Azért is, mert Jézus példabeszédeire és az improvizációs helyzetekre épülő mű szellemes, szerethető, szórakoztató és nagyon tanulságos. Mindenki találhat magának benne  gondolatokat arról, hogyan tudunk jobb emberekké válni. Ugyanakkor zseniális a darab dallamvilága, az 1971-es bemutató után 2001-ben újrahangszerelték a Broadway-en, rendkívül friss gospel, blues, rock elemekkel tűzdelték tele, fülbemászó számokkal. Mindenkinek ajánlom az előadást, aki rögtönzött élethelyzeteinkben így is szeretné megfejteni a példabeszédek titkát” –  mondta a rendező.

Színlap

Stephen Schwartz – John Michael Tebelak:
GODSPELL

musical

fordító: Kovács –Cohner Róbert

Jézus: Sándor Péter/Horváth Andor
Júdás: Ódor Kristóf

További szerepekben: Bakonyi Csilla, Grisnik Petra, Lass Bea, Szabó Emília, Balogh Fanni, Juhász Diána, Pászthy Viktória, Sipos Viktória, Dévai Balázs, Kékesi Gábor, Ágoston Máté, Tóth Mátyás, Baksa András, Török Tamás, Mármarosi Tünde, Szabados Tímea, Nagy András, Németi Sándor, Potornai Norbert

Díszlet: Libor Katalin                                      
Jelmez: Győri Gabi
Súgó: Fábián Ilona                   
Ügyelő: Pásztor Gábor
Rendezőasszisztens: Széplaky Petra
Zenei vezető: Lovas Gabriella          
Karmester: Lovas Gabriella/Rácz Márton
Koreográfus: Kováts Gergely Csanád
Rendező: Szűcs Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Ghost

Stern Ágnes

Szentendrei Nyár 2012 – programajánló

Tóth Barbara

Elindult a KOZSZT

admin

Hangok a gyermekekért: Jótékonysági Musical és Operett gála az egészség jegyében

Buchmann-Horváth Emese

Átadták a Dömötör-díjakat Szegeden

Volf Anna