Hírek, beszámolók

Gondolatok a bécsi Producerekről

A Producerek német nyelvű, bécsi premierjére 2008. június 30-án került sor a felújított Ronacher Theaterben.

A musical Mel Brooks azonos című, 1968-as filmje alapján készült, és 2001. április 19-én mutatták be New Yorkban egy seattle-i try-out sorozat után. A darab a Broadway és az utóbbi 30 év egyik legsikeresebb produkciójává vált, megdöntve minden jegyeladási rekordot és a 15 Tony-jelölésből 12 díjat beseperve a legtöbb Tony-díjat nyerte eddig a musicalek történetében.

2005-ben Nathan Lane-nel, Matthew Broderick-kel és Uma Thurmannel elkészült a musical filmváltozata, melyet az eredeti előadás rendezője, Susan Stroman állított színpadra. A rendezőnő jegyzi a bécsi változatot is, melyet londoni, madridi, kanadai, ausztrál, izraeli, dél-koreai, argentin, japán, dán, svéd, olasz, magyar, spanyol, mexikói, cseh, finn és angol nyelvű turnéprodukciók előztek meg.

Összeállításunk az előadás sajtótájékoztatón elhangzottakból merítkezik.

Gondolatok a bemutatóról

A Producerek 2008. június 30-ai, bécsi bemutatójával újra két, teljes mértékben musicaljátszásra specializálódott színház lesz a városban. Kathrin Zechner a Ronacher Theater átalakításának ideje alatt is igyekezett különleges produkciókkal (Die Weberischen, Die Habsburgischen), koncertszerű előadásokkal és a Forbidden Ronacher programjaival kielégíteni a közönség igényeit. Különleges pillanat, hogy a Ronacher, Bécs új, állandó musicalpalotájaként egy olyan világsikerű produkcióval nyílhat meg, mint a Producerek.

Franz Häussler
a VBW vezérigazgatója

A Ronacher Theater a Producerekkel való megnyitása igen fontos pillanat a VBW történetében. Ezzel a show-val magát a Broadway-t hozzuk Bécsbe egy olyan darab keretében, amely sziporkázó és szatirikus egyben. Mel Brooks, akinek jómagam mindig is nagyon szerettem a humorát, üde, provokatív és fantasztikusan ötletes komédiát állított színpadra. Susan Stroman és Mel Brooks egy olyan musicalt hoztak létre, amelyben minden megvan, ami egy igazi Broadway-sikerhez kell: látványos, revü jellegű táncjelenetek, fény és ragyogás, briliáns párbeszédek és egy különleges, a Broadway-t idéző zenei világ. Ha mindehhez hozzáadjuk Mel utánozhatatlan, tabut nem ismerő humorát, akkor az eredmény egy valóban lenyűgöző, fergeteges produkció lesz.

Kathrin Zechner
VBW intendánsa

Nem volt könnyű döntés, hol mutassuk be a Producerek német nyelvű változatát először. Épp ezért igen boldog vagyok, hogy Kathrin Zechnerben és a Vereinigte Bühnen Wienben tökéletes partnerre találtam, és ezzel a darabbal nyithatjuk meg a megújult Ronacher Theatert. Nem is találhattunk volna jobb helyet Bécsnél, ahol a humor, a zene és a színház a mindennapi élet szerves részének számít. Nagy örömömre szolgál ez a premier, és remélem – sőt, valamiképp érzem is –, hogy a darabnak itt is nagy sikere lesz!

Mel Brooks
zeneszerző, dalszövegíró

Az életben nem sok esély adatik arra, hogy olyan élő legendákkal dolgozhasson együtt az ember, mint Mel Brooks, és én nagyon hálás vagyok, hogy engem bíztak meg ezzel a feladattal. Minden tőlem telhetőt megtettem, hogy a Producereket sikerre vigyem, és igyekezetemet siker koronázta. Olyan siker, amit ez a mű teljes joggal érdemelt ki! A Producerek bécsi bemutatója újabb mérföldkő a darab történetében, és nagy örömmel tölt el bennünket, hogy egy ilyen színházi világvárosban kerülhet színre a darab egy olyan kiváló partnerrel való együttműködésben, mint a Vereinigte Bühnen Wien.

Egy ilyen musicalhez soha nem könnyű megfelelő színészeket találni, hiszen a legmagasabb színvonalú ének- és tánctudás szükségeltetik a szerepekhez. Épp ezért külön örömmel tölt el, hogy Kathrin Zechner és a kreatív csapat (köztük Nigel West és Leigh Constantine) egy ilyen fantasztikus szereposztást választott ki a bemutatóhoz, hogy a bécsi közönség csodálatos élményekkel legyen gazdagabb.

Susan Stroman
rendező – koreográfus

Kathrin Zechner a szerepekről és a szereplőkről

Cornelius Obonya (Max Bialystock) és Andreas Bieber (Leo Bloom)

Nagy kihívás volt a legmegfelelőbb személyeket megtalálni két ilyen különböző, összetett, és a darab folyamán komoly jellemfejlődést felmutató karakter megformálására. Míg Cornelius Obonyát hatalmas tapasztalata, szakmai tudása és kiváló énekesi képességei teszik tökéletes Maxé, addig Andreas Bieber egyértelmű választás volt Leo szerepére: komikus képességei mellett képes felmutatni azt az érzékenységet és sebezhetőséget is, amely ennek a karakternek olyannyira a sajátja. Mindkét művész benne él a szerepben, és így a döntésünk sem volt kétséges: valódi álompárosra leltünk!

Bettina Mönch (Ulla)

Ulla esetében a csinos, tökéletes testű szépségideált kerestük, amit meg is találtunk Bettina Mönch személyében. E mellett különleges komikusi képességei, öniróniája és fantasztikus hangi adottságai teszik őt tökéletes Ullává.

Herbert Steinböck (Franz Liebkind)

Herbert számára jutalomjáték ez a szerep: a kabarék koronázatlan királya ezúttal a musicalszínpadon is kipróbálhatja magát. Az első percben, mikor a színpadra állt, tudtuk: ő a tökéletes Franz Liebkind a Producerek bécsi előadásához.

Martin Sommerlatte (Roger de Bris)

Martin rendkívül tehetséges színész, akinek csodás hangja is van, sőt, korábban balettáncosként dolgozott. Azonnal bebizonyította az alkotóknak, hogy nem is találhattunk alkalmasabb színészt Roger de Bris szerepére.

Rob Pelzer (Carmen Ghia)

Rob Pelzer multitalentumnak számít a musical világában, akinek különleges humorérzéke és komikusi képességei tökéletesen alkalmassá teszik őt Carmen Ghia szerepére a musicalirodalom egyik legszatirikusabb show-jában.

Kapcsolódó tartalmak

A Padlás a Pécsi Nemzeti Színházban

Sándor Petra

Ghost

Stern Ágnes

Pánik a fedélzeten (Pinceszínház)

Buchmann-Horváth Emese

MASZK Gála 2017

Buchmann-Horváth Emese

Feke Pál: Musical Live koncert Sopronban

Vincze Dániel