Hírek, beszámolók

Hattyúdal ráadás Republic ünneppel a József Attila Színházban

Idén tartja 24. születésnapját a Republic Együttes. Ez alkalomból különleges koncertélményre készülnek, színészekkel és meglepetés vendégekkel.

A “Fiúk” estéről-estére a József Attila Színházban működnek közre a Verebes István rendezésében, Tahi Tóth László főszereplésével játszott zenés komédiában, a Hattyúdalban.
A Hattyúdal történetét, a kalandregényt 1961-ben adták ki, szerzője Dobozy Imre író, újságíró. A keserédes történet főszereplője az öreg Tamburás, aki egy épülő lakótelep tőszomszédságában él nyomorúságos viskójában. Társasága a maga köré – ahogy ő hívja, a “Villa negrába” – gyűjtött, tengődő srácok, akiket többek között a zsebtolvajlás művészetére okít. A fiúk többre vágynak, jobb életet akarnak, csábító a földből magasodó panelházak konfortos világa.
A Hattyúdalból 1963-ban az író forgatókönyve alapján készített játékfilmet Keleti Márton. A főszereplő Tamburás szerepét Páger Antal kapta, olyan színészóriásokkal játszik a filmben együtt, mint Várkonyi Zoltán, Kiss Manyi, Gobbi Hilda, Sztankay István, Bodrogi Gyula. A film máig dúdolt betétdala Ránki György – Garai Gábor szerzeménye, a Villa Negra románca, Páger Antallal, megannyi feldolgozást ért meg.
A József Attila Színház decemberben mutatta be Verebes István színpadi adaptációját, mely nem egy és ugyanaz, mint a film. Hattyúdal, kicsit máshogyan. Úgy, ahogy azt az elmúlt, nem kevés fordulatot adó negyven év múltán újra lehet, és kell fogalmazni.
Verebes István rendező régi vágya volt, hogy olyan darabot rendezhessen, amelynek zenéjét a Republic Együttes adja. A Hattyúdallal teljesült ez, a zenészek csatlakoztak a társulathoz, az előadásokon élőben zenélnek, játszanak a művészekkel, saját dalaikból, amelyek rímelnek majd a történetre. A Hattyúdal főszerepét a vendégül hívott Tahi Tóth László játsza, partnerei többek között Rékasi Károly, Ömböli Pál, Jakus Szilvia, Láng József, Kocsis Judit, Nemcsák Károly.

Két alkalommal, 2014. február 24-én és március 2-án, a Republic Együttes az előadás után ráadás koncerttel ünnepli meg 21. születésnapját. A színpadon az együttes és a szereplők mellett a rendezőt, Verebes Istvánt is láthatják majd a nézők.

További információ a színház honlapján: http://www.jozsefattilaszinhaz.hu/
 

Kapcsolódó tartalmak

Mozart – L’opéra rock: elsöprő siker Párizsban

admin

Kabaré-premier Székesfehérváron

admin

Két szív Veszprémben

Buchmann-Horváth Emese

Vesztegzár a Békéscsabai Jókai Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Újra a szegedi Dóm téren A nyomorultak

halasi.vivien