Hírek, beszámolók

Hatvan millió forinttal segíti a Hevesi Sándor Színház munkáját Zalaegerszeg városa

A város rentábilis gazdálkodásáért kapott kormányzati támogatásból 60 millió forintot a Hevesi Sándor Színház működtetésére fordít Zalaegerszeg városa – jelentette be Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő csütörtökön.

Az 1,3 milliárd forint szabad felhasználású támogatásból nyújtott összeg lehetővé teszi az intézmény rentábilis működtetését és fedezni tudják a költségeket – mondta el Vigh László.
Az országgyűlési képviselő kiemelte: a teátrum színt hoz a város életébe, élményeket, szórakozást nyújt, közvetíti a kultúrát, ezért nagyon fontos, hogy továbbra is zavartalanul működhessen.
A korábbi években a kőszínház fenntartása 60-40 százalékban megoszlott a megyei és a városi önkormányzat között, tavaly viszont 100 százalékban Zalaegerszeg önkormányzata lett az intézmény fenntartója, így az átalakult finanszírozás miatt idén a megye már nem tudta biztosítani az addigi támogatást.
A pénzhiány az elmúlt félévben még nem okozott működési zavarokat, a rezsit ki tudták fizetni, de ugyanakkor bizonytalanságot jelentett, megnehezítette az évad tervezését, és a fizetéseket is át kellett ütemezni, így a társulat tagjai csak januárban tudják felvenni a bérüket – mondta el az MTI kérdésére Besenczi Árpád igazgató.
Hozzáfűzte: a mostani pénzügyi hozzájárulás megnyugvást, lélegzetvételt jelent és egyben alapja lehet a további művészi munkának.
Beszélt arról is, hogy a támogatásnak van egy olyan üzenete is, hogy a színház jól működik. Tevékenységét a szakma és a nézők egyaránt elismerik, estéről estére teltház előtt játszanak, az évad első felében több mint 9 ezer bérletet váltottak az előadásokra. Munkájukat a sokszínűség jellemzi: izgalmas, szórakoztatató, vagy éppen nevelve tanító, elgondolkoztató darabokat egyaránt színpadra állítanak – sorolta az igazgató.

Az évad első felében három nagyszínpadi előadást – egy passiójátékot, egy drámát és egy musicalt – mutattak be. Jövő év februárjában egy Szép Ernő-darabot állítanak színpadra, a Vőlegény című komédiát Naszlady Éva rendezi. Márciusban Sztarenki Pál rendezésében a Csoportterápia című előadást láthatja a közönség.
Az évad utolsó produkciójában a társulat szinte valamennyi tagja részt vesz. Jaroslav Hasek regényéből Spiró György írt Svejk címmel komédiát, amelyet a Hevesi Színház örökös tagja, Halasi Imre rendez. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Musical-premier a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

admin

Hiánycikk az új musical a Broadway-n

Volf Anna

A legenda újraéled – másfél évtized után ismét Magyarországon a Miss Saigon

admin

Kilenc mű a II. Madách Musical Pályázat prezentációján

Buchmann-Horváth Emese

Indul a nagy Sakk-vadászat a Margitszigeten!

admin