Hírek, beszámolók

Hazatértek délkelet-ázsiai turnéjukról a Budapesti Operettszínház művészei

Egyhónapos délkelet-ázsiai turnéjáról tartott sajtótájékoztatót a Budapesti Operettszínház: a Toyota Classics rendezvénysorozaton való szereplés kultúrdiplomáciai kapcsolatok megteremtését is lehetővé tette.

Lőrinczy György, a színház főigazgatója a színház szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: ez az egyetlen európai társulat, amelyet már második alkalommal kér fel a Toyota a koncertsorozaton való részvételre, hiszen tíz évvel ezelőtt a színház művészei már nagy sikerrel szerepeltek ugyanezen a rendezvénysorozaton. A Toyota Classics a klasszikus zenét hivatott népszerűsíteni Délkelet-Ázsiában, emellett a koncertsorozatot jótékonysági céllal rendezik meg, a jegybevételeket és a szponzorok adományait ajánlva fel. A 27 napos turné alkalmával a teátrum művészei Délkelet-Ázsia hét országában szerepeltek operett-musical gálával, így népszerűsítve Magyarországot ezen a földrészen is.

A koncertsorozaton az Operettszínház 28 fős zenekara, négy balettművésze és hat szólistája – Lukács Anita, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Boncsér Gergely, Szendy Szilvi és Szabó Dávid – vett részt. Az Operettszínház zenekarát Makláry László vezényelte. Az összeállításban a leghangsúlyosabban megjelenő Lehár Ferenc– és Kálmán Imre-dalok mellett Strauss- és Brahms-darabokat is előadtak, a musical műfaját pedig Bernstein és Webber művei képviselték.

A főigazgató az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a turné jelentőségét abban látja, hogy egy olyan területen, ahol nemhogy Magyarországról, de Európáról is keveset tudnak, a társulat mutathatta be az európai zenés színházi kultúrát és a magyar operettet. Emellett kiemelte: összefogással a külgazdasági, kultúrdiplomáciai, illetve a kulturális és turisztikai célokat össze lehet kapcsolni. A rendezvénysorozat a turnét szponzoráló Toyota cég, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Budapesti Operettszínház együttműködésével jött létre. Lőrinczy György a turné állomásai között Bruneit, Manilát, Kuala Lumpurt, Hanoit, Bangkokot, Vientiánt és Phnompent említette, ahol végig teltházakkal mutatták be a produkciót, számos helyszínen megmozgatva az ország vezető üzletembereit, politikusait, közszereplőit.

Az eseményen a Külgazdasági és Külügyminisztérium Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztályának képviseletében Pethő Gyula főosztályvezető-helyettes elmondta: valamennyi nagykövetségüktől és a tiszteletbeli konzulátusoktól is pozitív visszajelzések érkeztek az eseményről. Hangsúlyozta, hogy az operettszínház előadása a Toyotának köszönhetően nagyobb kulturális rendezvényként jelenhetett meg. Sikerült a keleti és a déli nyitás politikájával összhangban jelenlegi és potenciális befektetőket, üzleti és gazdasági partnereket meghívni a magyar országimázst, hungarikumot bemutató eseményre – emelte ki, hozzátéve, hogy a magyar turisztikai lehetőségek propagálására is nyílt alkalom.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Siménfalvy Ágota – Jó estét, Nyár! koncert (Millenáris Fogadó, 2012. május 18.)

Czibulka Stella

A sajtónak már bemutatta új albumát Peller Károly

Utasi Nikolett

Báthory Erzsébet musical Mikuláskor a tévében

Stern Ágnes

Thriller a West Enden

admin

Veled, Uram! – A rockopera kőszínházi bemutatója a Nagymező utcában

Volf Anna