Hírek, beszámolók

Hello Dolly előadás a Vidéki Színházak Fesztiválján

Kilenc teátrum mutatja be egy-egy előadását a Vidéki Színházak Fesztiválján szeptember 5. és 11. között a budapesti Thália Színházban. 
A fesztivál nyitódarabját a Szolnoki Szigligeti Színház hozza: Jerry Herman Hello, Dolly című musicalje szeptember 5-én Szente Vajk rendezésében látható – mondta el a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Lantos Anikó fesztiváligazgató. 
 
Egy klasszikussal lép fel másnap a Békéscsabai Jókai Színház: Katona József Bánk bánját Szabó K. István állította színpadra modernizált szöveggel. 
Mint a rendező emlékeztetett, már a szerző is több verziót hagyott hátra a darabból, ráadásul a nyelvújítás időszakában írta főművét, melynek nyelvezetét a mai középiskolások nagyon nehezen értik már. Szabó K. István szerint azonban rendkívül értékes anyagról van szó: “Katona egyike a magyar zseniknek” – fogalmazott a rendező, aki ezért Zalán Tibor drámaíróval megpróbálta a Bánk bánt “átvezetni” mai magyar nyelvbe.
 
Guelmino Sándor rendezésében találkozhat a közönség Barta Lajos Szerelem című tragikomédiájával szeptember 7-én. A rendező elmondása szerint ez a száz éve bemutatott darab volt az, amelynek a szövegén a legkevesebb változtatást végezte az elmúlt években.
Ennek a kornak a színművei “határozott dramaturgiai lábakon” állnak, ilyen szempontból kár lett volna hozzányúlni a Szerelemhez – jegyezte meg Guelmino Sándor, hozzátéve: a kihívás ezért abban állt, hogy a szöveg és a korhű díszlet ellenére a ma nyelvén szóljon a Kaposvári Csiky Gergely Színház előadása, miközben a darab humora is megmarad.
 
Szeptember 8-án a Thália nagyszínpadán Moliere Tartuffe-jét mutatja be a Tatabányai Jászai Mari Színház, az Arizona Stúdióban pedig a Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház lép fel Harold Pinter Hazatérés című drámájával.
 
Mertz Tibor lesz a címszereplője Csehov klasszikus színművének, melyet Ványa bá címmel a Szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában, Réthly Attila rendezésében tekinthet meg a közönség szeptember 9-én.
Hamvai Kornél drámaíró elmondta: az előadáshoz az eddigi fordításoknál sokkal nyersebb szöveget készített, amelyet nem leng körül az a melankólia, amely az eddigi magyar fordításokat jellemezte. “Ez egy szikár Csehov, amiben a lényeg azért megvan” – jellemezte munkáját.
 
A Miskolci Nemzeti Színház Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájával vendégszerepel szeptember 10-én; ezen a napon az Arizona Stúdióban a Debreceni Csokonai Színház Virginia Woolf Orlandóját mutatja be.
 
Lantos Anikó beszámolója szerint a fesztivál egy nagyszabású produkcióval zárul: a Pécsi Nemzeti Színház színrevitelében Peter Shaffer Amadeusát élvezheti a közönség.
 
A hagyományoknak megfelelően ezúttal is öttagú zsűri kíséri figyelemmel az előadásokat, melyek közül hármat – Bánk bán, Tartuffe és Ványa bá – a közmédia is rögzít – mondta el a fesztiváligazgató.
 
forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Új pályázatot írnak ki az Operettszínház élére

Volf Anna

Finding Neverland: filmből musical?

admin

Oliver! – Médianap a Petőfi Színházban (Veszprém)

Tóth Barbara

Dirty Dancing remake 2013 nyarán

Volf Anna

C'est la vie! Miskolcon

orosz.petra