Hírek, beszámolók

„Holnap új nap virrad” – Így született az Elfújta a szél

„Holnap új nap virrad” – Az amerikai filmgyártás egyik legismertebb alkotásának zárómondata ez, amely a főhősnő jövőbe vetett reményét fejezi ki. A sikeres könyv, majd filmadaptáció után elkészült az Elfújta a szél színpadi változata is, méghozzá musicalként.

A szerelemre és kalandra vágyó fiatal hölgy történetét a regény írója, Margaret Mitchell az amerikai polgárháború viszontagságos idejébe helyezi a rabszolgatartó Délen. Scarlett figyelemre méltó teremtés, akit körülzsongnak az udvarlók, ő mégis egy olyan férfi után vágyódik, aki nem tudja viszonozni gyengéd érzelmeit. Az Ashley Wilkes iránti ifjúkori fellángolás beteljesülésének reménye olyan hamar válik köddé, mint ahogy megérkezik a hír a polgárháború kitöréséről. A harcok elérik az otthonokat is, és hamarosan a megélhetésükért küzdenek az emberek. Ezekben a vészterhes időkben a sors úgy hozza, hogy Scarlettnek egyedül kell helytállnia Tarán, a családi birtokon. Ám érzései Ashley iránt a nehézségek ellenére sem szűnnek meg. Sőt Scarlett oly vakon szereti, hogy közben nem is foglalkozik azzal, hogy egy másik férfi, Rhett Butler szíve is érte dobog. Butler kapitány, Scarlett két szerelem nélkül kötetett házassága után, megkéri a lány kezét. Házasságuk azonban nem boldog, Scarlett későn ismeri fel valós érzelmeit Rhett iránt, aki addigra már úgy dönt, elhagyja az asszonyt. Ekkor hangzik el a film egyik híres mondata is, amikor Scarlett azon aggódik mi lesz vele, ha Rhett elhagyja, amire a férj stílusos válasza: „Őszintén szólva drágám, köpök rá”.

A főhősnő életének alakulása közben a könyv és a film is hűen mutatja be a letűnő történelmi Dél világát. A polgárháborút megelőző könnyed életet, majd a háborút, a pusztulást, a gyászoló családokat és végül az új világot is megjeleníti az alkotás. Egyrészt ez pontos és szép megjelenítése Amerika egyik meghatározó történelmi eseményének, másrészt a főhősnő küzdelme, makacssága és akaratossága adják a mű alapját. Ezek nem épp egy déli úrhölgyhöz illő tulajdonságok, mégis átsegítik élete nehézségein, és pontosan ez hozza a történetét közel a nézőhöz. A filmet átható romantika, és ahogy minden férfit elvarázsol Scarlett különcsége, életvidámsága, szintén fontos része ennek a töretlen sikernek.

A tíz Oscar-díjjal kitüntetett filmhez számos érdekesség és újítás, áttörés is kapcsolódik. A Filmakadémia külön díjjal jutalmazta William Cameron Menziest, a film látványvilágának megalkotóját. Menezies munkájával nem csak a díjat érdemelte ki, de a tervezők közül elsőként került fel a film stáblistájára is.

További úttörő eredmény az Oscar-díjakhoz kapcsolódóan, hogy a Mammyt alakító Hattie McDaniel személyében először kapott afroamerikai Filmakadémia díjat. Emellett az Akadémia díjazta többek között a rendezőt, forgatókönyvírót és a női főszereplőt.

A filmhez kapcsolódó további történet a híres jelenetnek, Atlanta leégésének elkészítéséhez kapcsolódik. A tökéletes látvány eléréséhez a kor legmodernebb technikáját használták. Más filmek megmaradt díszleteiből gyújtottak valós tüzet, amely olyan élethű volt, hogy a stúdióhoz közel lakók azt hitték, valóban ég a filmgyár és hívták a tűzoltóságot.

A film mai napig tartó sikerét látva merész vállalkozás volt a történetet színpadra állítani, ráadásul musicalként. A franciaországi dalszerző Gérard Presgurvic azonban szerencsét akart próbálni, és elkészítette a zenés változatot. A 2003-ban Párizsban bemutatott darab zenei alapjai sokban hasonlítanak a Rómeó és Júlia musicalhez, amelyet szintén Presgurvic szerzett. Részben a hasonlóság miatt, a közönségnél nem aratott osztatlan sikert.

A két musical között a zeneszerző mellett további hasonlóság a férfi főszerepet játszó színész személye. Vincent Niclo kiváló alakítást nyújtott Rómeóként, de Rhett Butlerként már nem nyerte meg egyértelműen a közönséget. Scarlett szerepét Laura Presgurvic alakította, aki először játszott musicalben.

A magyarországi előadást Somogyi Szilárd rendezi.

Fekete Tímea

Kapcsolódó tartalmak

Musical est Tatán 2010. május 1-én a Hotel Gottwaldban!

admin

Ismét Szigetváron a Zrínyi 1566 című rockmusical

Volf Anna

Az operaház fantomja számokban

Vincze Dániel

Elkészült a Billy Elliot szereposztása

Volf Anna

Vámpírok bálja extra – Vámpír fogak

Nagy Péter