Hírek, beszámolók

Így készült az Operaház Fantomja – 8. rész

A legenda megszületik

„Isteni ajándék a musicalszínpadoknak.”
(The Times)
Az 1986. október 9-ei premieren hatalmas sikert aratott a produkció. Sarah Brightman számára különösen nagy elégtétel volt ez az este, hiszen a sajtó heteken át cikkezett arról, hogy nem fog megfelelni a szerep kívánalmainak, és csak férje miatt került az előadásba. Bebizonyíthatta, hogy képes eljátszani a számára írt főszerepet. A premier legnagyobb meglepetése mégis a közönség által ekkor még csak Frank Spencerként ismert Michael Crawford volt. Teljesen más szerepkörben, fantasztikus énekesi teljesítményt felmutatva vívta ki még egykori riválisa, Steve Harley elismerését is.

Az esti diadalra a másnapi kritikák tették fel a koronát. A nézők reakciója után a kritikusok véleménye is felülmúlt minden várakozást. A bemutatót követő időszakban az előadásra szóló jegyeket elkapkodták, a legelszántabbak a színház előtt éjszakáztak, hogy biztosan jegyhez jussanak.

London után 1988-ban az eredeti főszereplőkkel, az eredeti rendezésben a Broadway-t is meghódította a Fantom. Bár Sarah Brightmannek ehhez még meg kellett nyernie egy csatát. Az amerikai színész-szakszervezet nem engedélyezte a színpadra lépését, mondván nem elég nagy sztár, és az amerikai színésznők között is van, aki ugyanilyen jól el tudja játszani Christine szerepét. Webber azzal vágott vissza, hogy ha nem engedik szerepelni a feleségét, nem viszi a darabot a Broadway-re. Végül megegyeztek a felek: Sarah Brightman mehetett a Broadway-re, cserébe Webber ígéretet tett, hogy a következő musicalének a főszerepére amerikai színésznőt választ. (Így is lett, az Aspects of Love főszerepét Londonban és Broadway-n is Ann Crumb játszhatta el.)

Az amerikai kritikák korántsem voltak olyan hízelgőek, mint a londoniak, de a Fantom sikerét ekkor már a kritikusok sem befolyásolhatták. A közönség 23 éve bizonyítja a musical iránti töretlen szeretetét a világ minden táján.

 
„Nem tudom megmagyarázni a Fantom sikerét.
Ha képes lennék rá, akkor tudnék írni egy másikat.”
(Webber)

 Sarah Brightman és Michael Crawford az 1988-as Tony-gálán

 Előző rész
1.rész

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Jövőre, Veled, Itt és Szilveszteri gála az Operettszínházban (2016)

Buchmann-Horváth Emese

Brian May meglátogatta a WWRY csapatát

Buchmann-Horváth Emese

Virágot Algernonnak – Szendi Szilvi beállása

Buchmann-Horváth Emese

Szinkronban a Világgal – Beszélgetés Posta Victorral!

admin

Oliver! – Nagyszabású musical Veszprémben

Stern Ágnes