Hírek, beszámolók

Ilya Gaisin nyerte el az Aranypálcát

Október 27-éntartották a Budapesti Operettszínházban az Aranypálca döntőjét, ahol Pierre Hoppé, Ilya Gaisin, Carolyn Watson és Balassa Krisztián mérték össze tudásukat. A döntőről készült felvételt a Duna november 9-én tűzi műsorára.

A Kálmán Imre születésének 130. évfordulójára rendezett megmérettetés utolsó eseményét egy közös emlékezés előzte meg – közvetlenül a finálé előtt a négy versenyző, a zsűri tagjai – a középdöntőhöz hasonlóan: Tokody Ilona Kossuth-díjas opera-énekesnő, Kesselyák Gergely érdemes művész, karmester, Lévay Szilveszter Grammy-díjas zeneszerző és Kerényi Miklós Gábor Kossuth-díjas rendező, a versenyt szervező Operettszínház főigazgatója -, a verseny egyik fővédnöke, Tarlós István képviseletében dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, továbbá Böröcz István, a verseny koprodukciós partnere, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója virágot helyezett el, Kálmán Yvonne-nal, a zeneszerző az eseményre Budapestre érkezett lányával együtt Kálmán Imre az Operettszínház főbejáratánál felállított szobránál. A teátrum énekkara mindeközben az operett-szerző A montmartre-i ibolya című művéből a Művész-himnusszal köszöntötte a megemlékezőket és a döntőre érkező nézőket. A díszvendégek között volt még a Magyar Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor és a másik fővédnök, Balog Zoltán miniszter képviseletében L. Simon László kulturális államtitkár.

A döntőn Kálmán-melódiák mellett Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Johann Strauss, Kocsák Tibor, Szakcsi Lakatos Béla, Szörényi Levente, Lévay Szilveszter, Frank Wildhorn és Claude-Michel Schönberg műveiből hangzottak el részletek. A középdöntőkhöz hasonlóan a 4 karmester dirigált szólókat, duetteket és tutti számokat, klasszikus magyar operettek és kortárs magyar musicalek (Abigél, Szentivánéji álom, Veled, Uram!, Rudolf). A Színház Zene-, Ének- és Balettkara mellett számos szólistája is színpadra lépett, így például Bálint Ádám, Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Dancs Annamari, Dézsy Szabó Gábor, Dolhai Attila, Faragó András, Feke Pál, Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Földes Tamás, György-Rózsa Sándor, Jantyik Csaba, Janza Kata, Kalocsai Zsuzsa, Kapócs Zsóka, Kékkovács Mara, Kerényi Miklós Máté, Kocsis Dénes, Magócs Ottó, Mészáros Árpád Zsolt, Nádasi Veronika, Oláh Tibor, Oszvald Marika, Pálfalvy Attila, Peller Károly, Szabó P. Szilveszter, Szerényi László, Vadász Zsolt, Vágó Zsuzsi, Vörös Edit.

Míg a zsűri meghozta döntését, a négy dirigens felváltva vezényelte el A Szépség és a Szörnyeteg című Disney-musical revüjét. Ezt követően került sor a különdíjak átadására. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) különdíját, egy Herendi-vázát és egy koncertfelkérést az MR Szimfonik Live vezénylésére a magyar versenyző, Balassa Krisztián kapta. A Budapesti Operettszínház különdíját, felkérést az Elisabeth dirigálására Pierre Hoppé nyerte el. A Herendi Porcelánmanufaktúra elismerését, egy vázát, valamint a Kodály Filharmónia Debrecen különdíját, egy koncertfelkérést a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus vezénylésére a 2013/2014-es évadban, az ausztrál Carolyn Watsonnak ítélték. A versenyben a dirigensekkel legtöbbet dolgozó muzsikusok – a Budapesti Operettszínház zenekara és a szólisták – által odaítélt különdíjat, egy Herendi-vázát szintén az orosz Ilya Gaisin vehette át.

A négy karmester kitűnő bemutatkozásának az lett az eredménye, hogy a harmadik díjat megosztották az ausztrál Carolyn Watson és a magyar Balassa Krisztián között. A második a francia Pierre Hoppé lett, s az orosz Ilya Gaisin vette át az Aranypálcát Tokody Ilonától. Végezetül a teátrum főigazgatója bejelentette, a Budapesti Operettszínház folytatja nemzetközi zenei versenyeit, így 2013 tavaszán kerül sor a Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekversenyre, Révkomárom városával közös rendezésben.

Forrás: operett.hu

Kapcsolódó tartalmak

Az Avenue Q bábjai

Vincze Dániel

Elhunyt Bárdy György

Buchmann-Horváth Emese

Közelebb – Fotókiállítás és aukció

Buchmann-Horváth Emese

Egy éj Velencében, avagy a golyók háborúja (Budapesti Operettszínház)

Nagy Péter

Nagy Sándor nyomoz

admin