Interjúk

Interjú Götz Attilával

Götz Attila a Pécsi Nemzeti Színház tehetséges művésze. A színház szinte minden darabjában találkozhat vele a néző, prózai és zenés darabokban egyaránt megállja a helyét. Vidám és energikus személyisége a színpadon kívül is szimpatikussá teszi. Ismerjük meg Götz Attilát!

Zenei általános iskolába jártál. Ezután merre vezetett az utad, hogy lettél színész?

Semerre! Általános iskolában valóban beválogattak az énekkarba, de a pályafutásom igen rövidre sikeredett. Tillai Ági néni kezelhetetlenségre és szófogadatlanságra hivatkozva pároslábbal rúgott ki onnan. A mai napig hálával gondolok vissza rá. Sosem voltam igazán rossz gyerek, inkább eleven, tele sok-sok energiával. Ennek a levezetésére szolgált a sport. Gyerekként a diáksport vonzott, no meg a labdarúgás, aminek a szeretetét édesapámnak köszönhetem. A mai napig szívesen játszom a kollégáimmal és a barátaimmal. Kamaszként atletizáltam (gerelyhajítás, kalapácsvetés.), és be-belátogattam néhány kick-box edzésre is. De még így is volt bennem bőven energia. A mai napig tisztán emlékszem, hogy Kiss Éva néni jött be a tanterembe, aki oroszt tanított nekünk. Nekem kellett jelentenem, majd nem engedett a helyemre menni, arra gondoltam, hogy felelnem kell, de hála Istennek nem, csak szólt, hogy a Fegyveres Erők Klubjában N. Szabó Sándor és Unger Pálma gyermekszínházat csinál. Úgy gondolja, hogy, idézem; “mivel álladóan jár az agyam, a szám, a kezem és a lábam”, lenne keresnivalóm ott. Így elmentem. 12 éves voltam. Az első előadás, amiben szerepeltem az Shakespeare Szentivánéji álom című darabja volt. Nagyon szerettem. Azt hiszem ott és akkor dőlt el bennem, hogy ezt szeretném csinálni. Aztán persze, a jó magaviseletem ismét közbeszólt. Nem voltam mintagyerek, már akkor határozott elképzeléseim voltak az életről. Szüleim küzdöttek is velem rendesen. Így büntetésféleképpen eltiltottak a további szabadidős tevékenységektől, köztük a színháztól is. De, mint vágy, mint álom bennem maradt. Ennek köszönhető, hogy érettségi után jelentkeztem a főiskolára.


Sír Kán szerepében A dzsungel könyvében

A pécsi színház előtt hol játszottál még?

A főiskolai felvételivel több éven keresztül próbálkoztam, nem sikerültek. Akkor talált meg egy mondat. Név nélkül idézném: “Tehetséges és szorgalmas fiú vagy! Az a baj, veled Atikám, hogy édesapád nem rendező, anyukád pedig nem primadonna…” Sokat köszönhetek ennek a mondatnak. Kerestem a helyem. Ha ez bennem van, akkor ennek valahol, valamikor és valamilyen formában meg kell születnie. Így jutottam el Békéscsabára. Konter László, az akkori direktor látott bennem fantáziát. Így lettem a Fiatal Színházművészetért Alapítványi Színiiskola diákja. 4 feledhetetlen évet töltöttem a Jókai Színház falai között. Imádtam a házat, a kollégákat, a tanáraimat, a várost, mindent. Otthon voltam.
Számtalan darabban játszottam. Mesékben, drámákban, vígjátékokban, operettekben, musicalekben. Nagyszínpadon, stúdiószínpadon. Aztán a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződtem. Sokfelé megfordultam. A Csárdáskirálynő előadással megjártam Ausztriát, Németországot, Svájcot, Hollandiát és Dániát. A Molnár Laci által vezetett Musical Színházzal nagyon sok helyen játszottunk. Az Evita, a Jézus Krisztus Szupersztár és a Jekyll & Hyde című darabokkal játszottunk Békéscsabán, Nyíregyházán, Tiszaújvárosban, Makón, Budapesten a Thália Színházban és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, de az Evitával voltam velük Aradon és énekeltünk a Pula-i Arénában is. Játszhattam Zalaegerszegen a Hair című musical-ben. Én voltam Hud, a néger srác. Imádtam. Vendégjátékaim közül a szívem csücske pedig a Szolnoki Szigligeti Színházban játszott Vörös Pimpernel című musical marad. Hirtelen több nem jut eszembe.

A színház legtöbb darabjában szerepet kapsz, zenei és prózai művekben is. Melyik áll hozzád közelebb?

Mindegyik! Nagyon szeretek dolgozni. Azt gondolom, hogy hiba, ha valakit beskatulyáznak. “Te prózista vagy, te musical-színész…” Ahhoz, hogy hitelesen tudjon magáról az ember, abban hiszek, hogy univerzálisnak kell lennie. A legfontosabb a hitelesség, és ehhez elengedhetetlen, hogy tisztán beszélj, hogy tudj énekelni és néhány tánclépést is tudj tenni.

A rengeteg szereped közül melyik volt a kedvenced?

Kedvenc? Nincs. Inkább úgy fogalmaznék, hogy mindegyiket szerettem, szeretem. Tőlem még senki nem hallotta, hogy úgy utálom ezt a szerepet. Van szerep, ami úgymond pofán ver, és van olyan, amiért, vagy amitől vért izzad az ember. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága, a maga szépsége. Igyekszem mindben megkeresni, megtalálni. Szeretek dolgozni, játszani, mesélni.


Barrabás, a gengszter A Padlásban

Van szerepálmod?

Szívem szerint azt mondanám, nincs. De mivel úgy élek, hogy az álmaim megvalósítását tekintem céljaimnak, így nem szerepálomnak, hanem álom szerepeknek vallanám őket. Abból pedig akad. De a babona szerint az álmot, ha elmeséled, nem teljesül. Azért példát mondok. Nagyon szeretném eljátszani Jean Valjean-t Claude-Michel Schönberg Nyomorultak című musicaljében! Miért? Mert nagyon mélyen azonosulni tudok vele. De szívesen bújnék Jago bőrébe, vagy ölteném magamra Mercutio álarcát.

Vannak példaképeid?

Példakép? Komoly válasz legyen? Nincs. Konkrét személyt nem tudnék megnevezni. Minden olyan kolléga, munkatárs – legyen az bárki – aki szorgalommal, alázattal viseltet az előadás és a kollégák iránt, az valahol nekem példakép. De példakép Sylvester Stallone, Till Lindemann, Randy Orton… Ja és Chuck Norris.

A színészeten kívül mivel foglalkozol még?

Van két csodálatos fiam. És bár a sors úgy hozta, hogy az édesanyjukkal elváltunk, igyekszem jó apa lenni. Van egy zenekarom, a Soul Mirror. Szabadságvágy címmel most jelent meg az első kislemezünk. Dalokat írunk, próbálunk, koncertezünk. Ez is olyan, amit csak tiszta hittel tud csinálni az ember. Valamit a sport. Megmaradt a foci szeretete. Amikor lehet és időm van rá, játszom is szívesen. Előszeretettel látogatom a kedvenc konditermemet is. Csak amolyan energialevezetésképpen.


Taaffe grófként a Rudolf című musicalben

 

Sándor Petra

Kapcsolódó tartalmak

Rebecca sajtótájékoztató (2010. 03. 10)

Nagy Péter

Kapj el – kamaramusical Békéscsabán

Volf Anna

Új ExperiDance produkció Omega slágerekkel

Volf Anna

Magyarországra látogat az Evita-film rendezője

Volf Anna

Jövőre Kylie Minogue musical Londonban?

Utasi Nikolett