Interjúk

Interjú Wunderlich Józseffel

Wunderlich József nevével a a Társulat című műsorban találkozhattak először a nézők 2007-ben. Azóta számos musical és prózai szerepben tűnt fel, elvégezte a Színművészeti Egyetemet, jelenleg pedig – többek között – a Pécsi Nemzeti Színházban játssza Kukorica Jancsi szerepét. a János vitéz című daljátékban. Józseffel a kezdetekről és a jövőről beszélgettünk.

Mi vitt a színészi pálya felé?

A zene. 14 évesen felvettek a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba hegedű szakra. Így kerültem Pécsről Pestre. A Terézvárosi Középfokú Kollégiumban Sápszki Attila nevelőtanárom, aki apám helyett apám volt, színházba is vitt, és aztán, egyre többször színpadra is. Sokat énekeltünk, sokat játszottunk együtt a kollégium úgynevezett musical-színpadán, de még többet jelentett, hogy együtt gondolkoztunk az élet mindenféle dolgairól, annak ellenére, hogy különböző élethelyzetünkből fakadóan egymásétól egészen eltérő problémákkal küszködtünk, és néha-néha nem egyezett a véleményünk. Pont erről szólt talán az az öt év, amit ott töltöttem a kollégiumban. Sok-sok makacs, önfejű zenész gyűlt ott össze, mindenkinek megvolt a maga kis megközelíthetetlen világa, de amikor jött egy előadás, a színpadon és a közönség soraiban ezek a távolságok, mintha elpárologtak volna. Azokban a percekben azt éreztem, hogy a mindenkori álmom válik valóra.

A közönség a Társulat című műsorból ismerhetett meg. Mit jelentett számodra ez a lehetőség?

18 éves voltam. Nagyon naívan gondolkodtam, kifejezetten gyermeki módon. Álmodoztam. Mégis, vagy talán pont ezért a felnőtté-válás furcsa felütése volt nekem ez a műsor. Egy óriási lehetőség volt, és egyben speciális kihívás, hogy beleláthassak és beleszagolhassak egy pár hónapra abba a világba, ahol az embernek felelnie kell magáért, minden szaváért és mozdulatáért, uralnia kell a természetét minden pillanatban, ahol az ember ki van szolgáltatva nagyon sok rajta kívül álló dimenziónak, amelyekre mégsem lehet hivatkozni. Ebből a szempontból tökéletes edzésforma volt ez a Színművészeti Egyetem előtt, bár a műsor elején még nem tudtam, hogy oda is fogok majd felvételizni. A középdöntő környékén ismerkedtem meg Aradi Imrével, aki nagyon kedvesen buzdított engem. Kérdezte, hogy miért nem felvételizek a Színműre, én meg visszakérdeztem: az meg micsoda? Szóval akkor tudtam meg, hogy ilyen létezik egyáltalán, el is mentem felvételizni, és felvettek. Egyébként a versenyző kollégákon kívül, akiktől szintén sokat tanultam, három ember volt az alkotók közül nagy hatással rám. Először Károly Kati, aki töretlen türelemmel, teljes odaadással, és páratlan szakértelemmel foglalkozott velem és a hangommal; aztán Zsuráfszky Zoltán, aki az első dalomhoz készített koreográfiát fantasztikus érzékkel kezelve az akkori éretlenségeimet; és végül, de nem utolsó sorban Novák Péter, aki végig ott állt mögöttünk az élő műsor alatt, és támogatott minket nem csak a színpadképekkel és koreográfiákkal, hanem teljes emberi lényével. Egy pszichofizikai mágus.

Prózai szerepeket is játszol. A prózai, vagy a zenés darabokban érzed magad jobban? Szerinted melyik a nehezebb?

Hogy van-e zene, vagy nincs, ez csak formai kérdés. A nehézség nem a formákban mérhető, hanem az adott mű tartalmában. Az a fő kérdés, hogy mennyi alapanyagod van a szerephez, amit el kell játszanod. Vannak-e egyáltalán olyasféle vagy hasonló tapasztalataid, amikből össze tudod gyúrni az adott figura színpadi életét egyetlen szerves folyamattá. Minél kevesebb tapasztalatod van, akár személyesen megélt, akár kívülről megfigyelt szituációkból, vagy könyvekből, televízióból, internetről; annál nehezebb létrehozni a folyamatos színpadi létezést, hiszen a nem tudás automatikusan hézagokat képez a szerep életében. A színész legnemesebb és sokszor legnehezebb feladata betömni ezeket a lyukakat. A fantáziánk, a szituatív képzeletünk segítségével kell a hiányzó tudást megszereznünk.

Melyik karakter áll a legközelebb Hozzád azok közül, akiket már játszottál?

Tavasszal csináltuk Gothár Péterrel a Terrorizmus című Presznyakov darabot. Abban én csináltam a második jelenetet Szabó Irén osztálytársammal. Az a szerep annyira távol állt tőlem, hogy végül az lett a legközelebb. Először csak égető vágyat éreztem, hogy megértsem ezt a pusztítóan beteg embert: miért csinálja ezt, miért viselkedik így? Rejtély volt számomra. Aztán egyszer csak megértettem és jött a lavina: megismertem, megszerettem, szerelmes lettem, összesimultunk, és végül eggyé váltunk. Azt hiszem, ennél közelebb nem lehet kerülni szerephez. Előtte egyszer történt velem ilyen, amikor harmadikban Frank Wedekind A tavasz ébredése című drámájából kellett mesterségórára jeleneteket vinnünk. Rilow Jancsi bezárkózik a szobájába, és érdekes dolgok történnek odabenn. Az is egy őrült jó szerep volt.

Van álomszereped, amit nagyon szeretnél egyszer megkapni?

Azt hiszem, nagyon rosszul játszanám, bármi is lenne az. Én ilyen típus vagyok. Ha megkapnám azt amire igazán vágytam, annyira zavarba jönnék, hogy ilyen egyáltalán létezhet, hogy teljesen elveszíteném magam fölött az uralmat. Az über-marionett elmélet alapján viszont kijelentem bátran: ha elbábozhatnám, akkor a Hamletet játszanám el legszívesebben, hogy találkozhassak meghalt Édesapám szellemével.

Többnyire prózai szerepekről beszéltél. Ezek szerint a próza jobban vonz, mint a zenés színház?

Én a zene világából érkezem, ez világos. A zenés színház nagyon fontos nekem, mondhatnám úgy is, hogy létfontosságú: ez egy híd a zene és a prózai színház között, amin át kell sétálnom. Ezt az utat meg kell tennem. De a vágyaim egyértelműen a próza felé tartanak, mert azt érzem, minél távolabb kerülök a zenei formáktól, annál függetlenebbül tudom megfogalmazni magamat a jelenben. A zenei formák valamelyest mindig visszahúznak a múltamba, amiben nagyon sok szép élmény is van persze, de… erről egy Weöres Sándor vers jut eszembe, ő tökéletesen megfogalmazta az ide illő érzéseimet:

“Aki tegnap voltál:
ma már nem te vagy.
Aki holnap léssz:
ma még nem te vagy.
Csak az emlékezet csalása fűzi
egy életté a folyamatos halált.
Mert meghal szünetlen
az én, meg az énre az én…”

stb… Szívet facsaró gondolat. Mert mélységes mély igazsága van.

Kik a példaképeid?

Most éppen Euripidész, Bach, Weöres Sándor, Édesapám és még sokan mások. De nem is annyira példaképek ők, inkább azt mondanám, példaértékű számomra az é
letművük, a gondolkodásmódjuk, a világra és önmagukra való feltétlen és könyörtelen nyitottságuk.

Hogy képzeled el az életed öt év múlva?

Még akkor is szegény leszek, de lélekben és években gazdagabb, mint most. Tehát magyarra fordítva: még mindig színész leszek, csak már közelebb a halálhoz.

 

Sándor Petra

 

Kapcsolódó tartalmak

Vágó Zsuzsi balesete után mihamarabb újra színpadra szeretne állni

Kiss Brigitta

Újra Broadway Fesztivál!

admin

Daniel Radcliffe musical-szerepben?

admin

Elhunyt Kenderesi Tibor színművész

Volf Anna

A Tony-gála díjátadói…

admin