Interjúk

Elisabeth a régi fényében ragyog

Lévay Sylvester hatalmas sikerű Elisabeth musicalje új életre kelt egy turné produkció keretében, melynek berlini premierjén a Viva la Musical! is részt vett. A zeneszerző a darabhoz fűződő érzéseiről, annak múltjáról, jelenéről és jövőjéről, valamint budapesti terveiről beszélt.

Mikor érezte meg először, hogy az Elisabeth világsiker lehet?

Őszintén szólva csupán az 1992. szeptember 3-ai bécsi világpremier után 3-4 hónappal kezdtük el mi is érezni Michael Kunzéval, hogy a darabunk valóban hatalmas sikert ért el. Ám ez ekkor még csak Ausztriára korlátozódott, és nem lehettünk benne biztosak, hogy a határokon túl is megismétlődik ez a sikerszéria. 1996-ban a musicalt bemutatták Japánban, és akkor már tisztábban látszott, hogy az Elisabeth a külföldi közönség szívébe is belopta magát. Aztán jött persze még az év augusztusában a magyarországi premier Szegeden, majd ősztől a Budapesti Operettszínházban, ahol – mint a magyar rajongók bizonyára jól tudják – kisebb-nagyobb megszakításokkal mind a mai napig fut. Az Elisabethet az utóbbi 15 évben bemutatták még Svédországban, Hollandiában, Olaszországban, Finnországban és Svájcban is.

És ez alatt a 15 év alatt számos változtatás történt a zenei anyagát illetően is. A mostani, legfrissebb produkció itt Berlinben valósult meg; mennyiben más ez a ’92-es bécsi világpremierhez képest?

Valóban több változás is történt. Tokióba és Pestre is írtunk a darabhoz új dalokat, ezek zöme megtalálható a mostani berlini színre állításban is. Kiemelném a „Wenn Ich Tanzen Will” (Hogy ha kell egy tánc) című számot, amelyet a 2001-es esseni bemutatóra írtunk, és azóta a darab egyik legnagyobb sikere. Az alapkoncepció azonban nem változott: a berlini produkciót ugyanúgy Harry Kupfer jegyzi, mint az eredeti változatot, és a látványtervező, Hans Schavernoch is megmaradt. A színpadkép megváltoztatására, kicsit egyszerűbbé tételére azért volt szükség, mert ez egy turnézó produkció lesz, amely számos városban megfordul majd, szeptember végén például Svájcba viszik. Nyilván nem minden színház tudja ugyanazokat a technikai lehetőségeket nyújtani, és erre is gondolnunk kellett. Igen fontos megemlítenem még, hogy a ma esti premieren az a Pia Douwes és Uwe Kröger játssza Elisabeth és a Halál szerepét, akik a világpremieren először megformálták őket, így most a darab ugyanabban a régi fényében ragyog, mint akkor azon az emlékezetes bécsi estén.

Az Elisabeth után következett a szintén nagy sikerű Mozart!, legutóbb pedig a Rebecca és a Tokióban bemutatott Marie Antoinette. A Mozart! Magyarországon is nagy sikerrel fut; ám a magyar rajongók biztosan kíváncsiak, érkezik-e újabb Lévay-Kunze produkció Budapestre a közeljövőben. Van alapja az izgatottságuknak?

Azt hiszem, igen, ugyanis épp tegnap találkoztam Lőrinczy Györggyel, aki a darabjaim magyarországi jogtulajdonosa és nagyon közeli barátom. Többször megemlítette, hogy tárgyalások folynak a Vereinigte Bühnen Wiennel a Rebecca budapesti bemutatója kapcsán. A jelek arra utalnak – és én nagyon bízom benne –, hogy ez olyan háromnegyed éven belül realizálódik, többek között azért is, mert azt hiszem, ez a darab Budapesten is egy nagyon izgalmas, különleges előadás formájában valósulna meg.

A Rebecca Bécsben is hatalmas sikert ért el, és mi is biztosak vagyunk benne, hogy ez a Pesti Broadway-n sem lesz másképp. Tartogatnak más meglepetéseket is a musicalrajongók számára?

Michael Kunzéval gondolkozunk egy új musicalen, de azzal kapcsolatban még kevés dolog körvonalazódott, úgyhogy egyelőre titokban tartanám. Mellette azonban nagy erőkkel dolgozunk a Marie Antoinette európai bemutatójának előkészületein. A darabot ugye eredetileg Tokiónak írtuk, így a németországi verzió színpadra állítása nyilván kicsit más megközelítésből történik majd. Ezt a bemutatót 2009. január 30-án tartjuk Brémában, és a magyar rajongókat is nagy szeretettel várjuk rá.

 

Vincze Dániel

Kapcsolódó tartalmak

Cleo: új musical-film Hollywoodból

admin

Igen, hazaérkeztem!

Vincze Dániel

Egy csipetnyi Olaszország a Gozsdu Teraszon

admin

A Magyar Költészet Napjára

Buchmann-Horváth Emese

Gül baba: Álommese a színpadon

admin