Interjúk

Rebecca – Interjú Füredi Nikivel

Beatrice-t játszod a darabban. Mesélnél kicsit arról, hogy neki milyen a kapcsolata a többi szereplővel, hogyan viszonyul hozzájuk?

Beatrice érzékeny nő, egyértelműen pozitív szereplő. A darab első felében lép a színre, és megjelenése derűt hoz Manderley zord falai közé, felüdülés a sok „drámai” figura és helyzet után. Azonnal szimpatikus lesz neki a női főszereplő, akit „Én”-nek nevezünk. A szárnyai alá veszi, és örül, hogy testvére, Max, társként egy ilyen kedves lányt választott magának. Ugyanakkor aggódva figyeli bátyja életét, de valójában nincs közvetlen rálátása az eseményekre, hiszen nem velük él. Kicsit talán anyáskodó, de mindenképpen pozitívan viszonyul mindenkihez. A bátyját nagyon szereti, bár kapcsolatuk nem túl szoros.

Hogyan érzed magad a szerepben?

Nagyon megszerettem a szerepet. Bár nincs olyan sok megjelenése, így nincs lehetőség részletesen kibontani a figurát, de ezzel együtt közel érzem magamhoz, és csodálatos dalom van…

Fedeztél fel esetleg közös vonásokat magadban és Beatrice-ben?

Igen. Nekem is van egy bátyám, és a személyisége, ha nem is teljesen olyan, mint Maxé, de szintén viszonylag kiismerhetetlen, és mi sem vagyunk nagyon szoros kapcsolatban. Az aggódás, az, hogy távolról figyelem a dolgait, és közben nagyon szeretem – bár ez így soha nem hangzik el köztünk – úgy, mint Beatrice életében, az enyémben is jelen van…

Láttad esetleg a bécsi előadást?

Igen, kétszer is voltam kint.

Hogy tetszett?

Jó előadás volt, remek énekesekkel, profin kivitelezve. A német, illetve osztrák zenés színháznak ugyanúgy megvannak a maga jellegzetességei, mint a magyarnak, és ezt lehet szeretni, és nem szeretni. Az biztos, hogy a mi előadásunk merőben más lesz; sötétebb, szenvedélyesebb, feltétlenül mozgalmasabb és sokszínűbb.

Segített valamit, hogy láttad a kinti előadás Beatrice-ét? Vettél át onnan valamit, vagy teljesen magadból építetted fel a karaktert?

Tudattalanul talán, de szándékosan azonban nem. Az osztrák Beatrice nagyon karakteres, fiús, kemény. Az én Beatrice-m érzékenyebb, lágyabb, nőiesebb figura lesz. A személyiségem, a külsőm, a hangom, az élményeim adottak; bármilyen karaktert abból tudok megformálni, amim van, abból kell megformálnom, amim van.

Van esetleg a próbákról kellemes emléked, vagy olyan jelenet, amit nagyon szeretsz?

Az első megjelenésünket Csuha Lajossal, aki a darabban a férjem. Mindketten vidám figurák, megjelenésükkel oldják az előző jelenetek feszültségét, komorságát. Az egyik próba alkalmával rájöttem, hogy lehetetlen, hogy én Beatrice-t fekete ruhában próbáljam. Bármikor, amikor a tükörbe néztem, úgy éreztem, valami nem stimmel a figurával. Beatrice vidám, jó kedélyű, nem hord feketét. A fekete ott van Mrs. Danvers-nek. Nem tudom, mások hogyan vannak ezzel, nekem segít belehelyezkedni a mindenkori szerepbe, ha a külsőm illeszkedik a megformálandó karakterhez. Szóval, úgy döntöttem, hogy színesen fogok öltözködni, ezért másnap, amikor felkeltem, felvettem az egyik legszínesebb ruhám, és kifestettem magam. Nekem ez sokat segít.

Mi a véleményed az előadásról, a rendezésről? Milyen Béres Attilával együtt dolgozni?

Attilával most dolgozom először. Végtelenül impulzív, szenvedélyes ember, és nagyon jó vele próbálni. Az olvasópróbán először ő olvasta fel a darabot, aztán mi; volt visszaolvasó próba, és két értelmező próba is, ami szerintem nagyon fontos és hasznos volt. Attila úgy gondolta, hogy át kell beszélnünk a viszonyokat, a cselekményt, azt, hogy mi történik, hogy mire elkezdünk próbálni, mindenki egy irányba menjen, és ne a színpadon derüljön ki, ha valaki esetleg mást gondol egy jelenetről, vagy az általa játszott figura személyiségéről. Mi, a magunk részéről megteszünk mindent azért, hogy egy minden szempontból sikeres, jó előadás szülessen, és remélem, hogy e törekvésünk találkozik a zenés színház kedvelőinek tetszésével és szeretetével.
 
Kiss Brigitta

Kapcsolódó tartalmak

Bereményi Géza lesz a Thália és a Mikroszkóp igazgatója (frissítve)

Potyó Krisztián

Októberben érkezik a Sakk dupla CD

Buchmann-Horváth Emese

István, a király a Királyok Városában!

admin

Új beállók a Rómeó és Júliában – Interjú Kapócs Zsókával

Buchmann-Horváth Emese

Vidéki musicalévad

admin