Hírek, beszámolók

Iseumi Szabadtéri Játékok a zenei sokszínűség jegyében

Opera, musical, táncjáték és könnyűzenei koncert a szombathelyi nyári programsorozat palettáján.

Július 24. és augusztus 3. között kerül megrendezésre a 2015. évi Iseumi Szabadtéri Játékok. A 2000 éves Isis szentély immár 1964 óta ad otthont a programsorozatnak. A 2011-ig tartó periódus a szabadtéri operajátszás jegyében telt, de azóta a könnyű műfajok is helyet kapnak a Játékok programjában, és ez a tendencia idén is folytatódik.

A 2015. évi fesztivál műsora a sokszínűség és a szombathelyi hagyományok tiszteletének jegyében készült.”– nyilatkozta lapunknak a Játékokat szervező Savaria Szimfonikus Zenekar áprilisban kinevezett igazgatója, Kiss Barna. „Számos helyen rendeznek szabadtéri fesztiválokat, azonban a szombathelyi Iseum egy különleges atmoszférájú helyszín, amely kiváló alapot jelent nemzetközi összehasonlításban is jegyzett szabadtéri játékok megrendezéséhez. Idén a fesztiválon feltűnnek a városhoz szervesen kötődő előadó-művészeti stílusok: az opera, a táncművészet, a színjátszás és a könnyűzenei koncert, országos szinten is elismert előadók közreműködésével. A sokszínűség jegyében kialakított program reményeink szerint a nagyszámú közönség érdeklődésére számíthat, igazolva az Iseumi Szabadtéri Játékok létjogosultságát.”

A fesztivál programja a szabadtéri operajátszási hagyományok előtt tisztelegve az Ezerszínű Opera Gálaesttel indul, ahol olyan szólistákat hallhat a közönség, mint Miksch Adrienn vagy László Boldizsár. A Savaria Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám, az ország egyik legtapasztaltabb karmestere vezényli. A sorozat második rendezvénye a tánc világába kalauzolja a nézőket. Az ExperiDance Production Tánctársulat és a 100 tagú CigányzenekarFergeteges – A Királyné, a Gróf és a Cigánylány” című közös műsorával a helyi tánckultúra hagyományait idézi meg.

Szombathely színházi tradícióira utalva zenés színjáték is szerepel a fesztivál programjában. Két este láthatja a közönség Neil Simon Édeskettes hármasban című musicalét Trokán Anna és Szabó P. Szilveszter szereplésével, Miller Zoltán rendezésében, aki az Iseum lehetőségeit figyelembe véve állítja színpadra a népszerű művet. A zenei hátteret a Savaria Szimfonikus Zenekar szolgáltatja, Szabó Mónika irányításával. Az Iseumi Szabadtéri Játékok fináléja szintén Miller Zoltán nevéhez fűződik, aki A zene, ami én vagyok című önálló estjével zárja a valóban sokszínű palettát felmutató fesztivált.

Kiss Barna a fesztivál jelenével és jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy mindenek felett egy nyitott és befogadó szabadtéri játszóhelyként képzeli el az Iseumot, ahol bármi megtörténhet. „Most az a fontos, hogy mint értéket, az Iseumi Játékokat megtartsuk, de közben nem szabad teljesíthetetlen elvárásokat megfogalmazni sem azok felé, akik a produkciókban részt vesznek, sem a fenntartó város felé. Nem feltétlenül kell, hogy az legyen az elsődleges cél, hogy csak olyan produkciókat vigyünk színre, amelyek slágereit mindenki ismeri, és amit a néző bármikor és bárhol megkaphat. Fontos, hogy az előadás később Szombathelyhez is kötődjön, minőséget és újdonságot is szeretnénk vele közvetíteni. Szeretnénk alulról építkezni, a minőség megtartásával, évről-évre egyre több szponzort a rendezvény mellé állítani.”

A fesztiválra jegyek válthatók a Savaria Szimfonikus Zenekar jegyirodájában (Szombathely, II.Rákóczi F.u.3.) és hamarosan az interneten, a www.sso.hu felületen.

 

Részletes program:

ISEUM 2015 – a zenei sokszínűség fesztiválja

Ezerszínű Opera Gálaest

2015. július 24. péntek, 20.30 (esőnap: 2015. július 25. szombat, 20.30) 

Fellépők: Miksch Adrienn, László Boldizsár, Nánási Helga, Foki Dániel, Haja Zsolt

Közreműködik a Savaria Szimfonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám

Jegyár: 6900, 4900, 2900

 

Fergeteges – A Királyné, a Gróf és a Cigánylány

2015. július 26. vasárnap, 20.30 (esőnap 2015. július 27. hétfő, 20.30)

Az ExperiDance Production Tánctársulat és a 100 tagú Cigányzenekar közös műsora

Jegyár: 7900, 5900, 3900

 

Neil Simon: Édeskettes hármasban

2015. július 31. péntek, 20.30, 2015. augusztus 1. szombat, 20.30 (esőnap: 2015. augusztus 2. vasárnap, 20.30)

Szereplők: Trokán Anna, Szabó P. Szilveszter

Rendező: Miller Zoltán

Közreműködik a Savaria Szimfonikus Zenekar, vezényel: Szabó Mónika

Jegyár: 6900, 4900, 2900

 

Miller Zoltán önálló estje: A zene, ami én vagyok

2015. augusztus 3. hétfő, 20.30 (esőnap: 2015. augusztus 4. kedd, 20.30)

Jegyár: 4900, 3500, 2000

Kapcsolódó tartalmak

20 éves A dzsungel könyve

Volf Anna

Agria Nyári Játékok musicalek júniustól szeptemberig

Sándor Petra

Színházi pályázat amatőr és független társulatok számára

Volf Anna

Silent Night – Karácsony Serbán Attilával a Madách Színházban (2013. 12. 21.)

Buchmann-Horváth Emese

Gregorián a Kongresszusi Központban

Sándor Petra