Hírek, beszámolók

Iseumi Szabadtéri Játékok a zenei sokszínűség jegyében

Opera, musical, táncjáték és könnyűzenei koncert a szombathelyi nyári programsorozat palettáján.

Július 24. és augusztus 3. között kerül megrendezésre a 2015. évi Iseumi Szabadtéri Játékok. A 2000 éves Isis szentély immár 1964 óta ad otthont a programsorozatnak. A 2011-ig tartó periódus a szabadtéri operajátszás jegyében telt, de azóta a könnyű műfajok is helyet kapnak a Játékok programjában, és ez a tendencia idén is folytatódik.

A 2015. évi fesztivál műsora a sokszínűség és a szombathelyi hagyományok tiszteletének jegyében készült.”– nyilatkozta lapunknak a Játékokat szervező Savaria Szimfonikus Zenekar áprilisban kinevezett igazgatója, Kiss Barna. „Számos helyen rendeznek szabadtéri fesztiválokat, azonban a szombathelyi Iseum egy különleges atmoszférájú helyszín, amely kiváló alapot jelent nemzetközi összehasonlításban is jegyzett szabadtéri játékok megrendezéséhez. Idén a fesztiválon feltűnnek a városhoz szervesen kötődő előadó-művészeti stílusok: az opera, a táncművészet, a színjátszás és a könnyűzenei koncert, országos szinten is elismert előadók közreműködésével. A sokszínűség jegyében kialakított program reményeink szerint a nagyszámú közönség érdeklődésére számíthat, igazolva az Iseumi Szabadtéri Játékok létjogosultságát.”

A fesztivál programja a szabadtéri operajátszási hagyományok előtt tisztelegve az Ezerszínű Opera Gálaesttel indul, ahol olyan szólistákat hallhat a közönség, mint Miksch Adrienn vagy László Boldizsár. A Savaria Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám, az ország egyik legtapasztaltabb karmestere vezényli. A sorozat második rendezvénye a tánc világába kalauzolja a nézőket. Az ExperiDance Production Tánctársulat és a 100 tagú CigányzenekarFergeteges – A Királyné, a Gróf és a Cigánylány” című közös műsorával a helyi tánckultúra hagyományait idézi meg.

Szombathely színházi tradícióira utalva zenés színjáték is szerepel a fesztivál programjában. Két este láthatja a közönség Neil Simon Édeskettes hármasban című musicalét Trokán Anna és Szabó P. Szilveszter szereplésével, Miller Zoltán rendezésében, aki az Iseum lehetőségeit figyelembe véve állítja színpadra a népszerű művet. A zenei hátteret a Savaria Szimfonikus Zenekar szolgáltatja, Szabó Mónika irányításával. Az Iseumi Szabadtéri Játékok fináléja szintén Miller Zoltán nevéhez fűződik, aki A zene, ami én vagyok című önálló estjével zárja a valóban sokszínű palettát felmutató fesztivált.

Kiss Barna a fesztivál jelenével és jövőjével kapcsolatban elmondta, hogy mindenek felett egy nyitott és befogadó szabadtéri játszóhelyként képzeli el az Iseumot, ahol bármi megtörténhet. „Most az a fontos, hogy mint értéket, az Iseumi Játékokat megtartsuk, de közben nem szabad teljesíthetetlen elvárásokat megfogalmazni sem azok felé, akik a produkciókban részt vesznek, sem a fenntartó város felé. Nem feltétlenül kell, hogy az legyen az elsődleges cél, hogy csak olyan produkciókat vigyünk színre, amelyek slágereit mindenki ismeri, és amit a néző bármikor és bárhol megkaphat. Fontos, hogy az előadás később Szombathelyhez is kötődjön, minőséget és újdonságot is szeretnénk vele közvetíteni. Szeretnénk alulról építkezni, a minőség megtartásával, évről-évre egyre több szponzort a rendezvény mellé állítani.”

A fesztiválra jegyek válthatók a Savaria Szimfonikus Zenekar jegyirodájában (Szombathely, II.Rákóczi F.u.3.) és hamarosan az interneten, a www.sso.hu felületen.

 

Részletes program:

ISEUM 2015 – a zenei sokszínűség fesztiválja

Ezerszínű Opera Gálaest

2015. július 24. péntek, 20.30 (esőnap: 2015. július 25. szombat, 20.30) 

Fellépők: Miksch Adrienn, László Boldizsár, Nánási Helga, Foki Dániel, Haja Zsolt

Közreműködik a Savaria Szimfonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádám

Jegyár: 6900, 4900, 2900

 

Fergeteges – A Királyné, a Gróf és a Cigánylány

2015. július 26. vasárnap, 20.30 (esőnap 2015. július 27. hétfő, 20.30)

Az ExperiDance Production Tánctársulat és a 100 tagú Cigányzenekar közös műsora

Jegyár: 7900, 5900, 3900

 

Neil Simon: Édeskettes hármasban

2015. július 31. péntek, 20.30, 2015. augusztus 1. szombat, 20.30 (esőnap: 2015. augusztus 2. vasárnap, 20.30)

Szereplők: Trokán Anna, Szabó P. Szilveszter

Rendező: Miller Zoltán

Közreműködik a Savaria Szimfonikus Zenekar, vezényel: Szabó Mónika

Jegyár: 6900, 4900, 2900

 

Miller Zoltán önálló estje: A zene, ami én vagyok

2015. augusztus 3. hétfő, 20.30 (esőnap: 2015. augusztus 4. kedd, 20.30)

Jegyár: 4900, 3500, 2000

Kapcsolódó tartalmak

József extra – május 26.

Nagy Péter

Rövidhírek, 2014. október

Volf Anna

Monte Cristo grófja (Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 2012. július 20.)

Czibulka Stella

Kaszás Attilára emlékeznek Zsigárdon és Révkomáromban

Volf Anna

Company Londonban

admin