Hírek, beszámolók

István, a király – Közönségtalálkozó a szegedi REÖK-palotában

November 30-án, péntek este hatkor Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetője a REÖK-palotában vendégül látja az István, a király szerzőit, Szörényi Leventét és Bródy Jánost, valamint a 30 éves, jubileumi díszelőadás rendezőjét, Alföldi Róbertet.

A darabot minden évben szinte követeli a szegedi közönség, hisz az István, a király harminc éves sikerének több állomása is kötődik a Dóm térhez. Az 1983-as ősbemutatót követően, 1984-ben itt állították újra színpadra Koltay Gábor rendezésében az ősbemutatóhoz hasonló szereposztásban, Pelsőczy László és Vikidál Gyula főszereplésével. Majd 1990-ben a szerzők nagy álma teljesült, élő zenekari kísérettel újra a Dóm tér adhatott otthont a kultuszműnek. Ekkor már nem csak a hangját kölcsönözte Varga Miklós, de színre is lépett a címszerepben. Vele szemben Koppányként ugyancsak Vikidál Gyulát láthatta a közönséget. Sarolt szerepében Császár Angelát, Gizellaként Kováts Krisztát kérte fel a rendező. 2000-ben, a millenniumi évben Iglódi István társulata, a Magyar Színház (egykori Nemzeti Színház) adott új értelmet a darabnak Tóth Sándor, Gazdag Tibor, Császár Angela és Auksz Éva főszereplésével. A sikeres előadást 2001-ben megismételték, kiegészülve a Szörényi-trilógia másik két darabjával, az Atilla, Isten kardjával és a Veled, Uram! című operával. A 25. éves jubileumra egy nyilvános casting során felállott társulattal készültek a szerzők. Szikora János, rendező szárnyai alatt Feke Pál és Vadkerti Imre főszereplésével került újra 2008-ban és 2009-ben a műsorra Szörényi Levente és Bródy János klasszikus rockoperája. 

A harminc éves jubileumi előadás visszatér a gyökerekhez, s a historizáló köntöst levetve újra kortárs megközelítéssel készül az alkotó stáb. A szerzők emiatt is kérték fel a Nemzeti Színház méltán népszerű, klasszikus darabokat újra értelmezni képes igazgató-főrendezőjét, Alföldi Róbertet.

A szereposztásról még nem lehet tudni semmit, de a holnapi közönségtalálkozó tartogathat még meglepetést, fény derülhet pár kulisszatitokra. 

A közönségtalálkozó pikantériáját adja, hogy a kiváncsi nézők egyben Bátyai Edina melletti szimpátiájukat is kifejezhetik, akinek székéről a szegedi közgyűlés szombati ülésén dönt. Bátyai Edinát még az előző városvezetés nevezte ki a fesztivál élére. Elmozdítása már régóta napirenden volt, de a fesztivál a válságos idők ellenére is sikeresen működik. Az elmozdításra az ürügyet egy, a REÖK-palotában botrányosnak nevezett kiállítás adta most. A szegedi Városháza kulturális bizottsága már meg is hallgatta a kiszemelt jelöltet, Kelemen Csabát, az Agria Játékok igazgatóját, s művészeti vezetőként felkért Sasvári Sándor, színművészt. Kelemen még nem tudja, mennyiben érinti az esetleges személyi változás a szegedi szabadtéri jövőre meghirdetett műsorát, de ígéri, átnézik a már aláírt szerződéseket.

 

forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok honlapja
 

Kapcsolódó tartalmak

Színházigazgatói prémiumról szóló vita a Fővárosi Közgyűlésben

Volf Anna

Új pályázati kiírás az Operettszínház élére

Sándor Petra

Búcsúzik a Fantomtól a Guinness-rekorder színész

Volf Anna

Több mint 300 jelentkező a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyen

Utasi Nikolett

Virágot Algernonnak premier party (Budapesti Operettszínház, 2015.11.20.)

Buchmann-Horváth Emese