Hírek, beszámolók

János vitéz a Pécsi Nemzeti Színházban 2012. szeptember 21-től

Szívbemarkolóan szép produkcióval indítja a 2012/2013-as évadát a Pécsi Nemzeti Színház, folytatva a tavaly megkezdett családbarát koncepciót.

Petőfi Sándor János vitézét népmesei hősként ismeri, tiszteli és szereti mindenmagyar ember, a kisiskolásoktól az aggastyánokig. Kukorica Jancsi meséje, szép és tiszta szerelmi története igazán őszintén, túlzásoktól mentesen szól a hazaszeretetről, a magyarságérzetről – ezáltal mindenkit megérint, minden korosztályhoz szól. Kacsóh Pongrác népdalként ismert dallamaival együtt válik a történet egészen mélyre ható, érzelemgazdag előadássá, melyben szeptember 21-től gyönyörködhet majd a pécsi közönség, kisgyermekek szülőkkel, nagyszülőkkel. A Petőfi-mű ihletettségében készült daljáték már az ősbemutatón, 1904-ben óriási sikert aratott, és egymás után százhatvanötször játszották el. Erre a magyar színházi életben korábban nem volt példa. Alig fél szezon alatt kétszázezer néző látta az előadást, a zenés játék kottájából félmillió, szövegéből egymillió példány fogyott el. Néhány hónapon belül huszonkilenc vidéki színház vette meg a darab előadási jogát. A János vitéz az első magyaros témájú zenés színpadi játék, amelynek 1904-es bemutatása a magyar öntudat ápolására való igényt elégítette ki, amit a pesti polgár akkorra már a színháztól is elvárt.
Bakonyi Károly számos nagy sikerű operettlibrettó szerzője (Bob herceg, Mágnás Miska). Heltai Jenő vígjátékai kifinomult technikával, ironikusan jelenítették meg a polgári létforma erkölcsi ferdeségeit. Verses színműveiben (A néma levente) különböző korok vígjátéki hagyományait újította meg. Kacsóh Pongrácz zeneszerzőt, Csipkerózsika című daljátékára felfigyelve Bakonyi Károly felkérte a János vitéz megkomponálására. Kacsóh a munkát 5 hónap alatt végezte el.

Az előadás szeptember 21-től tekinthető meg a Pécsi Nemzeti Színházban. Kukorica Jancsi szerepében Wunderlich József, illetve a Budapesti Operettszínház nagy sikerű Rómeó és Júlia előadásában Tybalt szerepét játszó Sándor Péter láthatóak.

Kapcsolódó tartalmak

Visszatér az Aida Szegedre

Ilonka Réka

Portréműsor Tihanyi Ákossal az RTL Klubon

Volf Anna

Avenue Q – interjú Harangi Mária rendezővel

Kiss Brigitta

Jimi Hendrix-emlékkoncertet szerveznek Budapesten

Buchmann-Horváth Emese

Operett Palotakoncert sajtótájékoztató a Duna fölött

Stern Ágnes