Hírek, beszámolók

János vitéz a Pécsi Nemzeti Színházban 2012. szeptember 21-től

Szívbemarkolóan szép produkcióval indítja a 2012/2013-as évadát a Pécsi Nemzeti Színház, folytatva a tavaly megkezdett családbarát koncepciót.

Petőfi Sándor János vitézét népmesei hősként ismeri, tiszteli és szereti mindenmagyar ember, a kisiskolásoktól az aggastyánokig. Kukorica Jancsi meséje, szép és tiszta szerelmi története igazán őszintén, túlzásoktól mentesen szól a hazaszeretetről, a magyarságérzetről – ezáltal mindenkit megérint, minden korosztályhoz szól. Kacsóh Pongrác népdalként ismert dallamaival együtt válik a történet egészen mélyre ható, érzelemgazdag előadássá, melyben szeptember 21-től gyönyörködhet majd a pécsi közönség, kisgyermekek szülőkkel, nagyszülőkkel. A Petőfi-mű ihletettségében készült daljáték már az ősbemutatón, 1904-ben óriási sikert aratott, és egymás után százhatvanötször játszották el. Erre a magyar színházi életben korábban nem volt példa. Alig fél szezon alatt kétszázezer néző látta az előadást, a zenés játék kottájából félmillió, szövegéből egymillió példány fogyott el. Néhány hónapon belül huszonkilenc vidéki színház vette meg a darab előadási jogát. A János vitéz az első magyaros témájú zenés színpadi játék, amelynek 1904-es bemutatása a magyar öntudat ápolására való igényt elégítette ki, amit a pesti polgár akkorra már a színháztól is elvárt.
Bakonyi Károly számos nagy sikerű operettlibrettó szerzője (Bob herceg, Mágnás Miska). Heltai Jenő vígjátékai kifinomult technikával, ironikusan jelenítették meg a polgári létforma erkölcsi ferdeségeit. Verses színműveiben (A néma levente) különböző korok vígjátéki hagyományait újította meg. Kacsóh Pongrácz zeneszerzőt, Csipkerózsika című daljátékára felfigyelve Bakonyi Károly felkérte a János vitéz megkomponálására. Kacsóh a munkát 5 hónap alatt végezte el.

Az előadás szeptember 21-től tekinthető meg a Pécsi Nemzeti Színházban. Kukorica Jancsi szerepében Wunderlich József, illetve a Budapesti Operettszínház nagy sikerű Rómeó és Júlia előadásában Tybalt szerepét játszó Sándor Péter láthatóak.

Kapcsolódó tartalmak

A dzsungel könyve jeltolmácsolással a Pécsi Nemzeti Színházban

Volf Anna

Glee musical-szótár: 1. évad 6. rész

Volf Anna

Az Operettszínház sztárjai dedikálták a Rebecca cd-t

admin

Arany Kotta díjátadás (2015/16)

Buchmann-Horváth Emese

Scarlett O’Hara másodszor is meghódította Szegedet

Rechtenwald Kristóf