Hírek, beszámolók

Jekyll & Hyde kulisszatitkok

Sok érdekességet tudhattak meg a darabról, akik ellátogattak a REÖK Palotába a közönségtalálkozóra, ahol a főszereplők meséltek a Jekyll & Hyde-ról, valamint a Szegedhez fűződő viszonyukról.

A beszélgetés Forgács Péter, Janza Kata, Molnár László és Tunyogi Bernadett részvételével zajlott. Molnár László amellett, hogy a címszerepet alakítja, a darab rendezője is egyben, Forgács Péter pedig nem csak John Utterson megformálója, hanem a Győri Nemzeti Színháznak, az előadás kőszínházi “otthonának” igazgatója is. Elmondta, hogy igazgatóként még jobban izgul, hogy minden rendben legyen, és nagy öröm számára, hogy a Győri Nemzeti Színház bemutatkozhat a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Molnár László elárulta, hogy számára Jekyll és Hyde karaktere is egyformán izgalmas, a kettős főszerepet a musicalirodalom egyik legnagyobb szerepének tartja. Győrben a megterhelő főszerepben a rendezőt Fejszés Attila váltja, az ő segítsége révén Monár László rendezőként kívülről is figyelemmel tudja kísérni az összes jelenetet.

Érdekesség, hogy a három főszereplő már az ősbemutatón is együtt játszott. Elmondták: örömükre szolgál, hogy most új köntösben is bemutathatják Wildhorn musicaljét. Szegedre mindannyian szinte haza járnak. Janza Kata itt debütált 1996-ban az Elisabeth magyarországi bemutatóján, és azóta számos más szerepben is visszatért. Játszott a Rómeó és Júliában, a szintén Wildhorn által jegyzett Rudolfban, de szerepelt a Szentivánéji álom worldmusical szegedi ősbemutatójában is.
Tunyogi Bernadett szintén első nagy sikerét, a Valahol Európában Éváját játszotta itt, később pedig a Jézus Krisztus Szupersztár Mária Magdolnájaként tért vissza Szegedre.
Molnár László a Veled uram!-ban színészként, a Jézus Krisztus Szupersztárnak köszönhetően pedig rendezőként mutatkozhatott be a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
Forgács Péter elmondta, hogy először főiskolásként szerepelt Dóm tér színpadán, igaz, akkor még csak egymondatos szerepet kapott. Később többek között az István, a király és a Valahol Európában szabadtéri produkcióiban láthatta őt a közönség..

Szegeden kicsit nyaralnak is a szereplők. A próbákat a nagy meleg miatt este tartják, így nap közben van lehetőségük pihenni. Janza Katát már ismerősként fogadják, bejáratott helyei vannak a városban. Molnár László saját bevallása szerint többet alszik, mint valaha, az éjszakai világításpróbák és a Boci tejivó meglátogatása után végre kipiheni magát. Tunyogi Bernadett is kihasználja, hogy most nem kell korán kelnie, és nagyon várja a már megbeszélt közös halászléevést.

Meséltek nehézségeikről is. Janza Kata 10 perc alatt találta meg gyorsöltözőjét, Tunyogi Bernadettnek pedig futnia kell, hogy átérjen a színpad egyik végéből a másikba. De a lépcsők is sok bonyodalmat okoznak a hosszú ruhában.

A már több helyen beharangozott két új dalról is szó esett. A kettő igaziból csak egy, hiszen Lucy dala, a Who I Am az ősbemutatóban szerepelt, de később kivették az előadásból. Újonnan került be az I need to know című dal, ami az első felvonásban kapott helyett. Ezeket leszámítva a darab szövegkönyve és zenéje a korábbi magyar produkcióhoz képest nem változott.
Vadonatúj viszont a Kentaur által megálmodott látvány. A mágikus dobozt idéző díszlet mellett négy projektor is segít felidézni a XIX. századi London ködös világát. A díszlet monumentális, de mégsem nyomja el magát az előadást.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy a nézők száma semmiképpen nem befolyásolja a teljesítményt, mindig a maximumot próbálják nyújtani. Elmondták, ez a tizenegy év, ami eltelt az ősbemutató óta, arra szolgált, hogy teljesen eggyé váljanak a szereppel. Az énektechnikára már nem kell figyelni, inkább csak arra, hogy minél nagyobb élményt nyújtsanak a közönségnek. Pontosan most jött el az ideje, hogy a darabot újra bemutassák.

Stern Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Szerelmes Shakespeare – Madách Színház

Sándor Petra

Olcsón, színházba, Londonban!

admin

Broadway Fesztivál 2008 – 2

Nagy Péter

„Valami kis szerelem”

Buchmann-Horváth Emese

Sybill – Jacobi újra hódít az Operettszínházban

Buchmann-Horváth Emese