Hírek, beszámolók

„József Attila aktuálisabb, mint valaha”

2013. február 1-jén a Szent Margit Gimnáziumban került megrendezésre az Ifjúsági Üzleti Program adománygyűjtő estje, melynek témája a Madách Színház Én, József Attila című musicalje volt.

Az est során a darab születéséről, a próbafolyamatról és természetesen magáról József Attiláról mesélt a Vágó Mártát alakító Muri Enikő, a költőt megformáló Posta Victor, valamint a szövegíró, Tóth Dávid Ágoston és a zeneszerző, Vizy Márton. A beszélgetés folyamán felcsendült a musical néhány dala, illetve Vizy Márton két olyan megzenésített verset is előadott, amik végül nem kerültek be az előadásba: a Karóval jöttél már a Tűz töredéke című albumán is szerepelt, a Kedvesem betegen című verset pedig a próbafolyamat alatt Szirtes Tamás kérésére zenésítette meg.

József Attila sorsa sokkal tragikusabb, mint ahogy azt az ember gondolná. Posta Victor elmondta, most, a próbák alatt ismerte meg igazán a költőt, és megdöbbentette személyiségének mélysége. József Attila nehéz természetű, magának való ember volt, ugyanakkor olyan túlzott szeretetre vágyott, amit nem tudtak neki megadni. A legmegfelelőbb szavakba tudta önteni azt, amit érzett, kimondottan egyszerűen, érhetően írt, versei mégis tökéletesen beletalálnak az ember lelkébe.

Muri Enikő beszélt a meghallgatásról, elmondta, kezdetben félt attól, hogy fogja megállni a helyét a profik között, de rengeteg segítséget kapott. A próbafolyamat alatt ébredt rá, mennyire hasonlít Vágó Mártára, így nem volt annyira nehéz megformálnia a költő első szerelmét. Mártának imponált a költő egyszerűsége, kissé visszahúzódó volt, talán meg is ijedt attól, hogy József Attila nagyon gyorsan közeledett és az egész szívét kitette az asztalra. Ez egy idő után már túl sok volt neki, végül pedig rájött, hogy Attila nem biztos, hogy az az ember, akire vágyik.

Vizy Márton 2005-ben József Attila születésének századik évfordulójára készített egy verslemezt, ezt hallgatta meg Tóth Dávid Ágoston, aki elmondása szerint elképedt, hogy egy ilyen mély tartalmú szöveghez társuló könnyed zenét egymás után háromszor is végig tudott hallgatni. A musical ötlete a Tiszta szívvel című vers alatt fogalmazódott meg benne, elkészült a szinopszis, de a darab sokáig a fiók mélyén feküdt. A Madách Színház musicalpályázatáról a határidő lejárta előtt néhány órával szerzett tudomást, gyors címadás után (Tiszta szívvel) az utolsó pillanatban küldte be a darabot.

Vizy Márton azt vallja, egy dalnak elsősorban egy életérzést, egy atmoszférát kell megjelenítenie; József Attila verseinél is azt a hangulatot próbálta visszaadni, amit az olvasásuk közben érzett. A musicaleknél a zene mindig valami pluszt ad, magasabb szintre emeli a darabot, és bár – ahogy Posta Victor megjegyezte – „József Attilát nem kell emelgetni”, Vizy Márton zenéje hozzátesz a versekhez, segítségével talán jobban megérthetjük a költő gondolatait.

A próbafolyamat alatt a musical számos változáson esett át, több dal kimaradt a végleges változatból.„Sok olyan forgács esett le az asztalról, ami nagyon értékes” – mondta Tóth Dávid Ágoston, ezért szeretnének egy filmet készíteni, ahol felhasználnák ezeket a dalokat.

József Attila egyszerűsége elérhet mindenki szívéhez. A költő fiatalon halt meg, és így is maradt meg az emberek tudatában. Nem gondolta át az életművét, nem nyugodott le, lendület és szókimondás olvasható ki a verseiből. Vizy Márton szerint az emberek azért keresik a művészetet, mert a saját érzéseikkel akarnak találkozni, egy jó művész pedig képes arra, hogy tükröt tartson a közönségnek. József Attila kikiabálta azokat az érzelmeket, amik mindenkiben ott feszülnek.

Mudri György, az IÜP programigazgatója az este végén elmondta, első adománygyűjtő rendezvényükre eredetileg egy néhány szereplős színházi előadást terveztek, Vizy Márton (aki korábban előadó volt a programban) javasolta, hogy legyen inkább egy beszélgetős est József Attiláról. A rendezvény bevételét a 2000-ben alakult Ifjúsági Üzleti Program támogatására fordítják, melynek célja, hogy a fiatalokkal megismertesse a gazdasági és üzleti világ működésének alapvetéseit.

Mezőfi Orsolya

Kapcsolódó tartalmak

Színház és Advent Budapesten

Buchmann-Horváth Emese

Felelős döntést! – A Magyar Színházi Társaság közleménye

Buchmann-Horváth Emese

Brian May meglátogatta a WWRY csapatát

Buchmann-Horváth Emese

A Madách Színház is jótékonykodik

admin

Interjú Simon Edittel, a Vámpírok Bálja producerével

Vincze Dániel