Hírek, beszámolók

József Attila Színház: négy-öt darab marad az előző évad műsorából

A József Attila Színház tavaly repertoáron lévő előadásai közül négy-öt darab marad műsoron, a Turay Ida Színház és a soproni Petőfi Színház mellett több vidéki színház produkcióját, valamint táncelőadást is láthat a közönség az angyalföldi teátrumban, ahol tavaszra terveznek két saját bemutatót. A színház igazgatóságának közlése szerint az eddigi társulat szinte minden tagját újra foglalkoztatják majd egyes produkciókban.

Nemcsák Károly igazgató az MTI-nek kedden azt mondta, jelenleg szeretne az érdemi, művészi munkával foglalkozni, így egy ideig nem ad nyilatkozatot. Ráksi Katalin, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének ügyvezető titkára arról számolt be, hogy a törvény által előírt tárgyalások és egyeztetések a dolgozókkal és a szakszervezettel is lezajlottak a József Attila Színházban. Hétfőn délelőtt az igazgató és a csoportos létszámleépítéshez hívott ügyvéd tájékoztatót tartott a társulatnak, itt közölték, hogy a dolgozók szeptember 22-től folyamatosan megkapják felmondásukat, illetve új szerződéseiket. A szakszervezet ügyvezető titkára kiemelte: a színház vezetése az egyeztetések során a legnagyobb körültekintéssel, a törvényi követelményeket betartva járt el, és a lehetőségekhez mérten megpróbál a legtöbbet nyújtatni a csoportos létszámleépítésben érintetteknek. Hangsúlyozta: szomorú és fájdalmas, hogy mások hibája miatt a dolgozók kerültek ilyen méltatlan helyzetbe. Emlékeztetett arra, hogy a fővárosi önkormányzat az adósságok rendezésére és a végkielégítések kifizetésére 393 millió forintot ígért a József Attila Színháznak, erről a közgyűlés augusztus végén dönt. Ráksi Katalin reményét fejezte ki, hogy ez az eset felhívja a mindenkori színházfenntartók figyelmét is arra: az ellenőrzések hiánya, az egyszemélyi felelős nem körültekintő gazdálkodása a jövőben ne a dolgozók kárára történjen. Ráksi Katalin hangsúlyozta: ha valaki úgy érzi, hogy nem az őt megillető juttatást kapja az elbocsátáskor, segítséget kérhet a Színházi Dolgozók Szakszervezetétől, és jogászaik a nem szakszervezeti tagok térítésmentes jogi védelmét is ellátják.

Az igazgatóság közlése szerint október 1-jén mutatja be a József Attila Színház a Turay Ida Színház produkciójában készült előadást, Molnár Ferenc A doktor úr című vígjátékát; a darabban többek között Márton András, Piros Ildikó, Mikó István, Nemcsák Károly, Pásztor Erzsi, Magyar Tímea, Viczián Ottó és Benkő Péter szerepel, a játéktér és a rendezés Huszti Péter munkája.
Szintén a magánszínház produkciójában készült korábban Sarkadi Imre Elveszett paradicsom című drámájának előadása, ennek bemutatóját november 12-re tervezik. Ebben az előadásban az eddigi társulat néhány tagja is szerepel: a szereposztásban Koncz Gábor, Viczián Ottó, Bregyán Péter, Magyar Tímea, Tóth Judit, Schnell Ádám, Kocsis Judit, Márkó Eszter és Ömböli Pál neve szerepel, a játéktér és a rendezés Csiszár Imre munkája.
A soproni színház két előadását is műsorra tűzik: Alekszej Arbuzov Kései találkozás című darabjának bemutatóját október 15-re tervezik, a Kerényi Imre által rendezett előadásban Piros Ildikó és Huszti Péter játszik. Vajda Anikó és Németh Zoltán Nem tudok élni nélküled című musicaljét Egri Márta, Mikó István, Nyírő Bea, Sövegjártó Áron, Szabó Dávid, Benkő Péter és Győri Péter szereplésével mutatják be, az előadásban az Apostol együttes is fellép. A Böhm György rendezte produkció tervezett bemutatója december 17.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Én, József Attila – Attila szerelmei a Madách Színház színpadán

Utasi Nikolett

Fantom 25 – díszbemutató (highlights)

Liga Mihály

Megvan a Sakk-koncert teljes szereposztása

admin

Interjú Cornelius Baltus-szal a Vámpírok bálja házi főpróbáján

Utasi Nikolett

Vámpírok bálja Exkluzív

oldadmin