Hírek, beszámolók

Jubileumi századik József a Madáchban – interjúkkal

Nagy nap volt a tegnapi a Madách Színház és az összegyűlt nézősereg számára, ugyanis a körúti teátrumban Andrew Lloyd Webber és Tim Rice nagysikerű, bibliai történeten alapuló József és a színes szélesvásznú álomkabát című musicaljének 100. előadását ünnepelték.

A jeles napon Serbán Attila öltötte magára az álomkabátot, Gallusz Niki tündökölt a Mesélő szerepében, míg a Fáraót Posta Victor játszotta. Az előadás minden dalát hatalmas ováció fogadta, s a lelkes közönség még egy kis játékkal is beszállt az előadásba. Minden néző kapott egy kis fénycsövet, melyet a finálé adott pillanatában közösen kellett beüzemelnünk Kocsák Tibor vezényletére. Az ilyetén módon kigyulladt kék „csillagok” megtöltötték a sötét nézőteret s egyfajta különleges hangulatot adtak a színpadi történéseknek.

A fináléban színre lépett a hármas szereposztás egy-egy képviselője, többek között Puskás Péter, Ladinek Judit, Ömböli Pál, Gáspár László és Arany Tamás, illetve az alkotói gárda: Kentaur, Szirtes Tamás, Tihanyi Ákos és Rományi Nóra.

A finálé színes fiesztába torkollott, melynek ünnepi jellegét egy 100-as számot ábrázoló kivilágított tábla és konfettieső fokozta.

A József sikerét bizonyította tehát a századik jubileumi előadás fogadtatása, s az a szeretet és lelkesedés, melyet a nézők részéről tapasztaltunk.

Mi lehet a varázsa ennek a történetnek? A bibliai példázat? A nagyszerű dallamvilág? Az előadás utáni fogadáson az alkotókat kérdeztük.

„Egy nagyon széles réteget fed le maga a történet és nagyon aranyos.” – halljuk az est főszereplőjétől, a Józsefet alakító Serbán Attilától.

„Minden korosztálynak ajánlható a darab. Mindenki szereti, mindenki fel tudja fogni. Nagyon szórakoztató és ez által el tudja vinni a nézőket egy pozitív irányba, ezért imádják. Emészthető és könnyed. Igazi kikapcsolódás.” meséli Attila gondolatait a darabról.

A direktor, Szirtes Tamás a történet mélységéről is szót ejt.

„Ez a darab örömből, szeretetből és játékból van összeszőve, és ezek olyan dolgok, amik a színházban csodálatosan működnek. Egyrészt egy nagyszerű mese, mely tanulságokkal szolgál gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Egy nagy bibliai történet a mű alapja, és ha az ember kicsit a mélyére gondol, akkor rádöbben, hogy itt a legközelebbi testvérek árulják el egymást. Megvan a bosszú lehetősége, de a megbocsátásé is, s végül a műben az utóbbi győzedelmeskedik. Olyan nagy emberi életpéldákat látunk, melyeket ki-ki a maga életébe is be tud helyettesíteni. Mindeközben a darab formája egy rendkívül dinamikus és színes mese, ami nagyon szórakoztató és zenei stílusokon keresztül vezet, többféle csavar segítségével. Nagyon élvezetes benne, hogy ezt a mély mesét könnyedén és színesen meséli el.”

A színház 1991-ben bemutatott József előadása szép sikereket ért meg, úgy tűnik nem lesz ez másképp a felújított, 2008-as verzió esetében sem.

„Nagyon sokan jönnek, akiket a régi előadás emléke visszahoz” – folytatja a direktor úr. „Annak idején az egy nagyon sikeres, helyes előadás volt, de akkor még csak kóstolgattuk a musicaljátszást. Ma azért már elég sokat megtanultunk róla, és felnőtt egy olyan generáció, aki ezt már nagyon jól tudja művelni.”

Nincs tehát más dolgunk, mint további sok sikert kívánni az álomfejtő fiú kedves történetének és Serbán Attila szavaival elbúcsúzni:

„Ez az előadás merőben más volt, mint eddig bármelyik. Nagyon élveztem és egy óriási pluszt adott. Fantasztikus érzés volt! Köszönöm, hogy itt lehettem!”

Utasi Nikolett

Kapcsolódó tartalmak

Klezmermusical a javából!

jambor.dorottya

A Nyomorultak – interjú Molnár Lászlóval

Stern Ágnes

Rövid a póráz – Feydeau bohózat érkezik a Thália Színházba

Buchmann-Horváth Emese

Mini interjú Rákász Danival

Vincze Dániel

Rómeó és Júlia 10 éves jubileuma (Operettszínház, 2014. 01. 24.)

Czibulka Stella