Hírek, beszámolók

Karácsonyi musicalek

A karácsony hangulata, az ünnep sajátos, varázsos atmoszférája számtalanszor visszaköszön a zenés színházak színpadairól; számos musical játszódik a szeretet ünnepének idején vagy tartalmaz hozzá kapcsolódó emlékezetes dalokat. Összeállításunk a teljesség igénye nélkül említ meg pár ilyen példát a musicalirodalomból.

 
Dickens Karácsonyi énekét több művészeti ág alkotói is feldolgozták már, mi több, a musical műfajában is több változat született. Számunkra a legismertebb és legfontosabb minden bizonnyal Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Isten pénze című musicalje, amelyet 1995. december 23-án mutattak be a Madách Színházban, páratlan sikerrel.
Az Ebenezer Scrooge és a három kísértet históriáját feldolgozó műről a következőt nyilatkozta a librettóíró Müller Péter: „Elsősorban az vonzott, hogy éreztem, Dickens művéből, a Karácsonyi énekből igazi, totális színházat lehet létrehozni, ahol a zenének, a szövegnek és a táncnak együtt van szerepe. Ahol mindaz megjeleníthető, ami szerintem a jó színház lényege: az öröm, a megrendülés, a boldogtalanság és a lélek nagy kalandjának története.

A Karácsonyi éneknek még két fontosabb musical-feldolgozását kell megemlítenünk: az egyik a Scrooge című musical, amelyet az 1972-es zenés film alapján 1992-ben mutattak be először színpadon az Egyesült Államokban. A másik Alan Menken és Lynn Ahrens A Christmas Carol című musicalje, amely az 2004-es, igen sikeres zenés filmváltozaton kívül a világ számos színpadát is meghódította.

Még egy érdekes színfolt: Nem is olyan régen csoda-fura karácsonyi mesét láthatott a Broadway közönsége; a Magyarországon A Grincs címmel bemutatott filmből mi is megismerhettük a történetet, amit ennek a kedves karácsonyi musicalnek az alkotói állítottak színpadra.

Jó érzékkel ragadja meg a karácsony hangulatát a márciusban bemutatott Abigél (Szerzők: Kocsák Tobor – Miklós Tibor) is, amelyet december 25-én délután és este is láthatnak az érdeklődők a Budapesti Operettszínházban. Zsuzsanna testvér dala a produkció az egyik legemlékezetesebb, leginkább szívet melengető száma.

Kellemes Ünnepeket kívánunk – és ha tehetik, lepjék meg szeretteiket néhány színházjeggyel valamelyik musicalprodukcióra!

Vincze Dániel
 

Kapcsolódó tartalmak

Húszperces taps az Alföldi-korszak utolsó előadásán

Volf Anna

Nádasi Veronika – Mirage

Kiss Brigitta

Új Wicked cd az ötödik évfordulóra

admin

II. Madách Musical Pályázat prezentáció – 2013. 04. 24.

Buchmann-Horváth Emese

Előkészületben a Több mint testőr musical

Volf Anna