Hírek, beszámolók

Kaszás Attila emlékére

Kaszás Attila 1960. március 16-án született Vágsellyén, az akkori Csehszlovákia, ma Szlovákia területén.
1979-ben nyert felvételt, és 1983-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. 1984-ben a Vígszínházhoz szerződött. Első komoly sikerét 1990-ben, Georg Büchner Leonce és Léna című darabjában Leonce megformálásával érte el, amiért megkapta a legjobb férfialakítás díját.
Színpadi és filmszerepei mellett számos alkalommal elvállalt énekesi feladatokat igénylő szerepeket, és beigazolódott: Kaszás Attilára énekesként is számítani lehet. 1998-ben önálló lemezzel jelentkezetett, amelynek a „Tomboló Hold” címet adta. Tagja volt a méltán nagysikerű musical, „A padlás” (Presser-Horváth-Sztevanovity) szereplőgárdájának, ahol a Rádiós-t formálta meg. 2001-ben érkezett el az idő egy új hanglemez megjelenéséhez, amelynek a „Hét parancsszó” címet adták, s Kovács Ákossal szólaltatta meg a rajta található megzenésített verseket. 2003-ban átigazolt a Nemzeti Színházhoz, ahol szintén nagy sikereket ért el, ünnepelt és elismert színésze volt a társulatnak. A média is fokozatosan fedezte fel magának, miközben egyre több film epizód-, mellék- vagy éppen főszerepét kapta meg. Emlékezeteset nyújtott például az Oscar-díjas rendező, Szabó István „Édes Emma, drága Böbe” című filmjében, valamint a „Cha-cha-chában” és az „Üvegtigrisben”.
Vidéki városokban is játszott: Győrben, Szegeden, Sopronban, Kecskeméten és Esztergomban is szívesen látott vendég volt. Továbbá számos budapesti színházban is láthatta a közönség, úgymint a Pesti Színházban, az Új Színházban, a Magyar Színházban és lehetne még sorolni…
A Magyar Színház tűzte műsorára Szörényi Levente és Bródy János rockoperáját, „Attila – Isten kardja” címmel, amelyben Önögész alakját remekül alakította. Később Laborc karakterét szánta neki Iglódi István rendező az „István a király” című rockoperában, amely szintén a Szörényi-Bródy szerzőpáros nevéhez fűződik. A „Veled, Uram!” című darabban Orseolo Péter alakját öltötte magára, szintén a Magyar Színház színpadán. Georg von Trapp kapitány szerepét is megelevenítette, amikor a Városmajori Szabadtéri Színpadon színpadra vitték Richard Rodgers és Oscar Hammerstein örökzöldjét, a „A muzsika hangját”. 2006. október 19-én a Budapest Sportarénában csendült fel Horváth Péter-Mihályi Tamás „56 csepp vér” című rockmusicalje, amelyben Lőrinc szerepében tündökölt a kiváló színész és énekes.
Elsősorban rockmusicalekben szerepelt, tagja volt a Rockszínháznak. Ebből az időszakból kiemelhető a “Miss Saigon”-ban nyújtott alakítása, mint Professzor.

Pályája során mintegy ötven darabban játszott főszerepet, televíziós és mozifilmekben szerepelt, különleges muzikalitása, kitűnő hangi adottságai révén számos zenés darabban és musicalben is remek alakítást nyújtott.

/Forrás: http://attilakaszas.gportal.hu /

Ötven év. Azt mondják, szép kor ez egy férfinak. De neki nem adatott meg. Általában, ha valakiről megemlékezünk, fájó szívvel mesélünk arról, mekkora űr maradt után, milyen nehéz nélküle az élet.
Kaszás Attila azonban egy olyan személyiség, egy olyan szív és lélek volt, akiről csakis a szép emlékek maradhatnak meg. A színházi világ, de még a laikus szemlélő is tudja, ki volt ő. Különleges hang, tehetség és valami mélyről fakadó jóság. Színész volt, de a színpadon is ember. Itt szól bennünk Machbet, Liliom és Don Juan, megtöltenek minket Dorozsmai Pista, János vitéz és Claude dalai, és együtt dúdoljuk könnyes szemmel:

Fényév távolság,
csak hallgatom, csak bámulom.
Zengő fényország,
hogy láss csodát, egy életen át.

Nézem tisztaságát, mégsem értem,
hallom hangjait, és el nem érem,
ott a tenger, itt az én hajóm.

Elszorult torokkal mondjuk az ég felé, hogy neki még lett volna itt dolga, mert az álmai idekötötték.

Ma lenne 50 éves Kaszás Attila. Úgy hiszem, most mosolyog ránk és -hacsak egy pillanat erejéig is-, de megtölti a szívünket melengető jelenlétével.

Ma többek közt rá emlékezik egykori kollégája és barátja, Csengeri Attila az m1 esti műsorában, az Önök kértékben.

Kapcsolódó tartalmak

Bemutatkozik a The SunCity Rockets

Buchmann-Horváth Emese

Légy jó mindhalálig – Újraéled a musical a debreceni Csokonai Színházban

Volf Anna

Bereményi Géza lesz a Thália és a Mikroszkóp igazgatója (frissítve)

Potyó Krisztián

Fantom 25 Premier – Interjú Koós Rékával

Nagy Péter

Finisbe érkezett a Rebecca

admin