Hírek, beszámolók

Keleti Éva fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás a szegedi Reök-palotában

Az elmúlt évtizedek magyar kulturális életének legnagyobb alakjai jelennek meg Keleti Éva fotóművész szegedi kiállításának képein, melyet szombattól láthat a közönség a Reök-palotában.

Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója a tárlat megnyitóján felidézte, Keleti Éva fizika-kémia szakos hallgatóként szeretet bele a fotográfiába. Évtizedeken át dolgozott fotóriporterként 1956-ig a Magyar Fotónál, majd utódjánál az MTI Fotónál.
Keleti Éva hihetetlen tudással és tapasztalattal örökítette meg a magyar színház és táncművészet aranykorának pillanatait. Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész látható a képeken nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban.
Az ábrázolt különleges pillanatokról Keleti Évának számtalan megható, érzékletes története van. Látható a kiállításon többek közt az a kép, amely Darvas Ivánról készült akkor, amikor már tudható volt, hogy forradalmi tevékenysége miatt börtönbe zárják. A Timár Józsefet megörökítő fotó azt a kulisszák mögötti pillanatot ábrázolja, mely során az akkor már halálos beteg színész azt próbálgatta, elbírja-e még a kellékbőröndöket. Talán a leghíresebb sorozat Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva közös életébe enged betekintést. Ám a képek egy öröknek hitt, felemésztő szerelem pusztulásáról is árulkodnak.
A bemutatott fotók egyikén Harangozó Gyula is szerepel, a Kossuth-díjas táncművész-koreográfus még gyermekként édesapjával, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar táncművészével gyakorol. Egy másik képen pedig a táncművész balettintézeti évfolyama látható Gál Jenő egy óráján.
A kiállításon nemcsak színészeket, táncprodukciókon készült képeket ismerhet meg a közönség, hanem riportfotókat, költők, írók, rendezők, képzőművészek portréit is. A közel száz alkotást felvonultató, reprezentatív kiállításon ismerős, szeretett arcok köszönnek vissza, a fotók legtöbbje már önmagában legendásnak számít – túl azon, hogy valódi legendák fontos pillanatait örökítette meg.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Az Operettszínház sztárjai dedikálták a Rebecca cd-t

admin

Sondheim – 2012. szeptember

Volf Anna

Nagy sikerrel debütált a Nemzeti Színházban a Somnakaj

halasi.vivien

Ma este Musical Duett koncert!

admin

A Nyomorultak – interjú Molnár Lászlóval

Stern Ágnes